Ekspresowe danie z penne. Odkryj mój prosty przepis na obiad z gorgonzolą i szpinakiem
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Ekspresowe danie z penne. Odkryj mój prosty przepis na obiad z gorgonzolą i szpinakiem

Dodano: 
Penne z sosem
Penne z sosem Źródło:Shutterstock / DronG
Uwielbiasz dania z makaronem? Jeżeli szukasz alternatywy dla tradycyjnego spaghetti lub carbonary, to musisz wypróbować mój przepis na aromatyczne danie z makaronu penne.

Przygotowywany przeze mnie makaron penne z serem pleśniowym gorgonzola, szpinakiem i orzechami włoskimi zaskakuje wyjątkowym smakiem i aromatem. Ponadto zapewnia długie uczucie sytości dzięki bogatemu w błonnik makaronowi pełnoziarnistemu. Sięgam po ten przepis, gdy chcę szybko przygotować pyszny, pożywny posiłek.

Jak zrobić ekspresowe danie z penne?

Makarony z różnymi sosami to szybkie i bardzo smaczne dania obiadowe. Dzisiaj polecam sos z sera gorgonzola zachwyca bogatym smakiem i aromatem, z którym doskonale współgrają szpinak i orzechy włoskie. Przygotowanie dania z penne z tym sosem nie zajmuje wiele czasu – możesz przygotować sos na jednej patelni w czasie gotowania się makaronu. Polecam do sosu dodać nie tylko ser gorgonzola, ale także starty ser parmezan, który zagęści sos i podbije smak dania.

Przepis: Proste danie z penne

Penne z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi to sposób na szybki obiad lub kolację. To aromatyczne danie zachwyca bogactwem smaków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 400 g suchego makaronu penne pełnoziarnistego
  • 60 g sera gorgonzola
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki szpinaku baby
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Do posypania:

  • 8 orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Uszykootowanie składników sosuCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Świeże liście szpinaku pozbaw ogonków, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Orzechy włoskie drobno posiekaj. Ser gorgonzola pokrusz na małe kawałki. Ser parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Gotowanie makaronuW dużym garnku doprowadź do wrzenia 4 litry wody. Do gotującej się wody dodaj 1 łyżeczkę soli i wsyp makaron. Wymieszaj, żeby makaron penne nie przywarł do dna garnka i się nie posklejał. Pełnoziarnisty makaron penne ugotuj al dente – czas gotowania to około 6-8 minut. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go na sitku i pozostaw do odcieknięcia.
  3. SmażenieNa dużej patelni rozgrzej klarowane masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Uważaj, żeby czosnek się nie przypalił. Na podsmażony czosnek dodaj szpinak i smaż na małym ogniu, często mieszając, do momentu, aż liście zwiędną i zmniejszą swoją objętość.
  4. Dodanie śmietanyWlej na patelnię śmietanę kremówkę. Duś szpinak w śmietanie 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Dodanie seraNa patelnię z sosem dodaj pokruszony na mniejsze kawałki ser pleśniowy gorgonzola oraz starty na tarce parmezan (opcjonalnie). Duś na małym ogniu 2-3 minuty, ciągle mieszając – składniki powinny się połączyć. Jeżeli sos wydaje się bardzo gęsty, to możesz dodać na patelnię kilka łyżek wody z makaronu.
  6. Dodanie makaronuDodaj na patelnię z sosem odcedzony makaron i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj 1-2 minuty.
  7. PrzyprawianieDopraw danie z penne solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Doprawione danie podawaj posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Możesz również posypać potrawę posiekaną natką pietruszki. Makaron penne w tej wersji to idealna propozycja nie tylko na obiad, ale także na kolację.

Wskazówka: jeżeli chcesz zmniejszyć kaloryczność sosu z mojego przepisu, to możesz zamienić szklanka śmietany kremówki 30% na 1/2 szklanki śmietany kremówki i 1/2 szklanki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego.

Co zrobić, by szybkie danie z penne wyszło idealne?

Robiąc danie makaronowe z sosem, przede wszystkim uważaj, żeby nie przegotować penne. Rozgotowany makaron jest nie tylko niesmaczny, ale także bardziej kaloryczny. Ponadto indeks glikemiczny rozgotowanego makaronu jest wyższy niż IG makaronu ugotowanego al dente.

Penne z sosem jest aromatyczne i ma ten plus, że łatwo dostosujesz je do własnych potrzeb i upodobań smakowych. Oto kilka podpowiedzi, jak możesz je zmodyfikować:

  • Do sosu możesz również dodać inne gatunki serów np. pecorino i mozzarellę oraz ulubione orzechy m.in. orzechy laskowe i pistacje.
  • Jeżeli nie przepadasz za smakiem sera gorgonzola i innych serów pleśniowych, to możesz zastąpić je np. serem cheddar lub serkiem topionym. Taki sos będzie bardziej kremowy.
  • Jeżeli chcesz przygotować danie z penne w wersji wegańskiej, to zastąp ser gorgonzola tofu i zrób sos na bazie śmietany lub jogurtu roślinnego.
  • Makaron pełnoziarnisty możesz zastąpić tym z mąki z pszenicy durum. Pamiętaj jednak, że danie dostarczy wówczas mniej cennych składników.

Czytaj też:
Ten szybki, zdrowy obiad z makaronu idzie u mnie, jak woda. Czasem zmieniam tylko warzywa
Czytaj też:
Przepis na szybki i łatwy obiad z makaronu. Wystarczą 3 podstawowe składniki i 30 minut