Żadna tarta bułka. Najzdrowszą, chrupiącą panierkę do schabowych zrobisz z 2 składników
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Żadna tarta bułka. Najzdrowszą, chrupiącą panierkę do schabowych zrobisz z 2 składników

Dodano: 
Schabowy z młodą kapustą i ziemniakami
Schabowy z młodą kapustą i ziemniakami Źródło:Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Kotlety schabowe są bardzo smaczne. Mają jednak wady. Są smażone, a panierka nie jest zdrowa i chłonie tłuszcz. By zmniejszyć ten problem, wystarczy przygotować panierkę z wartościowych składników.

Jak weekend to schabowe. Jak schabowe to smażenie. Choć ta metoda przyrządzania potraw nie jest zdrowa, to jednak trudno sobie odmówić przyjemności jedzenia kotletów w chrupiącej panierce. Na szczęście panierkę można przygotować nie tylko z tartej bułki. Warto zrobić ją ze zdrowych składników, które nie mają zdolności do chłonięcia tłuszczu. Dziś proponujemy wam chrupiącą panierkę z dwóch wartościowych produktów – płatków owsianych i pestek słonecznika.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane i pestki słonecznika?

Płatki owsiane to pełnoziarnisty, bardzo zdrowy produkt zbożowy. W ich składzie znajdziemy: błonnik – poprawia przemianę materii i działa odchudzająco, witaminy z grupy B – korzystnie wpływają na układ nerwowy i skórę oraz magnez i potas – są potrzebne do prawidłowej pracy serca, mięśni i układu nerwowego. Płatki owsiane mają też niski indeks glikemiczny, co oznacza, że korzystnie wpływają na poziom cukru we krwi.

Pestki słonecznika są bogate w witaminy z grupy B i witaminę E, a także w magnez, cynk, fosfor i żelazo. Składniki te są potrzebne do prawidłowego działania układu nerwowego i serca, działają wzmacniająco na organizm, poprawiają też stan skóry. Poza tym w pestkach słonecznika znajdziemy także białko roślinne, błonnik pokarmowy oraz zdrowe tłuszcze.

Jak zrobić zdrową, chrupiącą panierkę do schabowych?

Klasyczna panierka składa się z mąki, jajka i tartej bułki. Mąka ma za zadanie osuszyć powierzchnię kotleta i sprawić, że dobrze przylgnie do niego druga warstwa. Jest nią rozkłócone jajko, które stanowi lepiszcze dla trzeciej warstwy panierki. Zwykle jest nią tarta bułka. Po usmażeniu kotletów zamienia się ona w chrupiącą otoczkę, która jednak chłonie dużo tłuszczu i sama w sobie nie jest zbyt wartościowa.

Z tego powodu warto wymienić tartą bułkę na zdrowszy składnik. My proponujemy sięgnąć po płatki owsiane i pestki słonecznika. Nie dość, że zawierają cenne składniki, to jeszcze nie chłoną tłuszczu. Należy je wymieszać w ulubionych proporcjach. My zalecamy użyć 1 objętość pestek słonecznika na 2-3 objętości płatków owsianych. Składniki te można po prostu wymieszać i panierować w nich kotlety, które są już obtoczone w mące i jajku. Jednak, by panierka lepiej przylegała do kotletów, płatki i pestki warto zblendować. Nie trzeba ich jednak rozdrabniać na pył, wystarczy kilka sekund działania blendera.

Inne pomysły na zdrowe panierki do kotletów schabowych

Zdrową panierkę do kotletów schabowych można też przygotować z innych składników. W roli panierki do schabowych dobrze sprawdzą się otręby pszenne, sezam, siemię lniane, a także posiekane orzechy, np. włoskie, migdały. Można też użyć pełnoziarnistej bułki tartej.

Czytaj też:
Robię panierowane kotlety z polędwiczki wieprzowej. Nikt już nie chce jeść schabowych
Czytaj też:
Co zamiast jajka do panierki? 5 sprawdzonych sposobów na panierkę bez dodatku jajka

Źródło: smaki.pl