Połączyłam te dwa składniki na patelni – efekt zamurował całą rodzinę. Przepis na ekspresowe danie
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Połączyłam te dwa składniki na patelni – efekt zamurował całą rodzinę. Przepis na ekspresowe danie

Dodano: 
Warzywa z patelni
Warzywa z patelni Źródło:Shutterstock / Nadezhda Nesterova
Lubicie dania z patelni? Jeśli tak, to mamy dla was smaczną i prostą propozycję. Wrzućcie na nią dwa popularne składniki, a powstanie smaczne danie. Możecie je podać na obiad lub przekąskę.

Dania z patelni oznaczają zwykle coś chrupiącego i szybkiego do przygotowania. I dokładnie taką potrawę proponujemy wam dzisiaj. Do jej przygotowania wykorzystamy dwa bardzo popularne i łatwo dostępne produkty. Będą to ziemniaki i pieczarki. Potrawę tę możecie podać jako bezmięsny obiad lub serwować np. do pieczonego mięsa.

Jak podnieść smak dania z pieczarkami?

Pieczarki to najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni. Są dostępne przez cały rok i to po przystępnych cenach. Może nie są tak aromatyczne, jak grzyby leśne, jednak kilka dodatków sprawi, że będą bardzo smaczne. Do potraw z pieczarkami zawsze warto dodać podsmażoną cebulę. Jej słodkawy smak doskonale komponuje się z pieczarkami. Można ją też połączyć z czosnkiem lub zastąpić ją czosnkiem. Danie będzie równie smaczne. Do potraw z grzybami doskonale pasują też zioła, zwłaszcza natka pietruszki, tymianek i rozmaryn.

Potrawy z pieczarkami warto też doprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny, winem czy ostrą papryką. Jeśli zaś chcecie otrzymać grzyby w kremowym sosie koniecznie sięgnijcie po śmietankę i wyrazisty w smaku ser, np. parmezan.

Jak zrobić pieczarki z ziemniakami z patelni?

Pieczarki to grzyby zasadniczo nie wymagające obierania. Dlatego danie z ich dodatkiem robi się naprawdę szybko.

Przepis: Pieczarki smażone z ziemniakami

Danie z patelni z pieczarek i ziemniaków

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g małych pieczarek
  • 400 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pieczarek i ziemniakówPieczarki dokładnie opłucz, osącz. Młode ziemniaki dokładnie wyszoruj i opłucz. Starsze obierz, opłucz i pokrój np. w dużą kostkę.
  2. Smażenie składnikówNa patelni rozgrzej olej, wsyp ziemniaki. Smaż je kilka minut często mieszając, aż ładnie się zrumienią. Wtedy dodaj na patelnię łyżkę masła i posiekany czosnek, całość chwilę przesmaż. Dodaj pieczarki, trochę tymianku, soli i pieprzu i smaż całość 8-10 minut (aż ziemniaki będą miękkie), często mieszając. Dopraw do smaku.

Wskazówka: danie to będzie jeszcze smaczniejsze, gdy w sezonie przygotujesz je z młodych ziemniaków. Zrobisz je też wtedy o wiele szybciej.

Czy ziemniaki trzeba wcześniej gotować?

Obgotowanie ziemniaków przed smażeniem skróci czas obróbki termicznej na patelni. Jednak trzeba przyznać, że ziemniaki będą miały nieco inny smak i konsystencję. Zamiast więc je gotować, lepiej pokroić na mniejsze kawałki, np. w kostkę, w słupki czy w plasterki.

Czytaj też:
Domowe pieczarki faszerowane od cioci Krysi. Pokochasz ten przepis idealny na każdą okazję
Czytaj też:
Kremowy sos pieczarkowy idealny do makaronu z kurczakiem, kopytek i placków ziemniaczanych