Domowe pieczarki faszerowane od cioci Krysi. Pokochasz ten przepis idealny na każdą okazję

Domowe pieczarki faszerowane od cioci Krysi. Pokochasz ten przepis idealny na każdą okazję

Dodano: 
Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane Źródło: Shutterstock / Cesarz
Pieczarki faszerowane to danie, do którego podchodzę z sentymentem. Moja ukochana ciocia Krysia zawsze podawała je jako przystawkę podczas rodzinnych przyjęć. Poznaj sekret rodzinnej tradycji i zobacz, jak zrobić pieczarki faszerowane mięsem mielonym.

Połączenie grzybów i nadzienia z mięsa mielonego wzbogaconego o żółty ser sprawia, że pieczarki faszerowane, które robiła moja ciocia, zachwycały wyjątkowym smakiem i aromatem. Dlatego, jak tylko zacząłem interesować się gotowaniem, poprosiłem o ten przepis. Teraz sam przygotowuję tę smaczną przekąskę. Często gości ona na moim świątecznym stole. To idealna propozycja na wielkanocne śniadanie.

Pieczarki faszerowane nie wymagają wiele pracy, a ich smak zachwyca nawet osoby, które nie przepadają za grzybami. Do przygotowania potrawy zawsze wybieram duże pieczarki i robię 2-3 grzyby w przeliczeniu na osobę. Farsz możesz przygotować z ulubionego mięsa mielonego.

Przepis: Pieczarki faszerowane

Pieczarki nadziane pysznym farszem są popularną przekąską na przyjęciach i spotkaniach rodzinnych.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 12 dużych pieczarek
  • 350 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g żółtego sera
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPieczarki oczyść i obierz. Usuń nóżki oraz blaszki. Usunięte części pieczarek posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. SmażeniePrzygotuj 2 patelnie. Na jednej rozgrzej 2 łyżki klarowanego masła i podsmaż kapelusze pieczarek z obu stron. Podsmażone pieczarki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałe masło klarowane i zeszklij cebulkę. Do zeszklonej cebulki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż 3-4 minuty. Dodaj mięso mielone, paprykę, tymianek i oregano. Smaż 5-7 minut, często mieszając. Gdy mięso będzie podsmażone, dopraw je do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyłącz gaz i pozostaw farsz do ostygnięcia.
  3. Dodanie żółtego seraJeszcze lekko ciepły farsz wymieszaj z połową startego sera.
  4. Faszerowanie pieczarekPodsmażone kapelusze pieczarek wypełnij farszem z mięsa mielonego.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw wypełnione farszem pieczarki do gorącego piekarnika i piecz około 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp każdą pieczarkę pozostałym startym serem. Jeżeli pieczarki zaczynają mocno się rumienić z wierzchu, to przykryj je papierem do pieczenia lub pokrywą naczynia żaroodpornego.

Ja faszerowane pieczarki najczęściej podaję na gorąco, choć można je jeść również po ostygnięciu. Przed podaniem warto posypać potrawę posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Pieczarki faszerowane – przydatne wskazówki

Możesz pominąć podsmażenie pieczarek oraz farszu i włożyć do piekarnika surowe grzyby, wypełnione surowym farszem. Takie pieczarki faszerowane wymagają dłuższego pieczenia (około 50 minut).

Mięsny farsz możesz doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami. Doskonale smakują również pieczarki wypełnione warzywnym farszem.

Czytaj też:
Wiosenne jajka faszerowane z przepisu babci Gieni. Znikają w mig nie tylko z wielkanocnego stołu
Czytaj też:
Zmieniłem jeden składnik w papryce faszerowanej. Teraz danie wychodzi rewelacyjne