Choć korzeń selera znany jest wszystkim, to spożywanie go w formie surowej jest mniej popularne. Ja jednak postanowiłem wprowadzić surowy seler na mojego menu. A ponieważ większość przepisów i tradycyjnych dań w polskiej kuchni wykorzystuje korzeń selera w formie gotowanej lub pieczonej, poeksperymentowałem ze składnikami na surówkę z selera, którą po raz pierwszy jadłem dawno temu. Było to podczas wizyty u przyszłej teściowej. Wtedy nie przepadałem za smakiem selera. W surówce teściowej też czegoś brakowało i przeszkadzał mi specyficzny, nieco gorzki smak warzywa. Jednak metodą prób i błędów udało się stworzyć idealną recepturę. Teraz moja rodzina często prosi o ten dodatek. Przyznaję smakuje świetnie, więc jest to również jedna z moich ulubionych surówek.
Do surowego selera korzeniowego dodaję kwaskowate jabłka (najlepsza jest szara reneta) i orzechami włoskimi. Kluczem do idealnego smaku surówki jest sos z nietypowym dodatkiem, którym jest u mnie miód. Taka surówka doskonale komponuje się m.in. ze smakiem smażonych i duszonych mięs. Sprawdź, jak przygotować tę pyszną surówkę z korzenia selera.
Przepis: Surówka z selera
To przepis na pyszny i zdrowy dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 średnie selery korzeniowe
- 1 duże jabłko
- garść orzechów włoskich
- cytryna
- sól
- pieprz
Na sos:
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKorzenie selera oraz jabłko umyj i obierz ze skórki (jeśli chcesz wzbogacić surówkę o błonnik, nie usuwaj skórki z jabłka). W miseczce rozmieszaj jogurt naturalny z 1/3 łyżeczki miodu.
- Ścieranie na tarce i krojenieZetrzyj seler na tarce o dużych oczkach. Skrop warzywo sokiem z cytryny i wymieszaj, żeby nie ściemniało. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w małą kostkę. Żórawinę pokrój na mniejsze kawałki.
- Łączenie składników i dodanie sosuDo selera dodaj starte na tarce jabłko i posiekane drobno orzechy włoskie. Dodaj do miski wcześniej przygotowany sos z jogurtu naturalnego oraz miodu. Wymieszaj składniki surówki.
- PrzyprawianieDopraw surówkę z selera solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do surówki możesz dodać czarny, biały lub kolorowy pieprz.
- ChłodzeniePrzykryj miskę z sałatką folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki.
Surówka z selera – przydatne wskazówki
Sos do surówki z selera możesz przygotować nie tylko z jogurtu naturalnego, ale także z kwaśnej śmietany lub majonezu oraz śmietany i majonezu w dowolnych proporcjach. To kwestia gustu. Ja staram się robić mniej kaloryczne dodatki do obiadu, więc wybieram jogurt naturalny.
Do surówki ze startego korzenia selera możesz również dodać gruszki, świeżego lub konserwowanego ananasa, rodzynki (wcześniej namoczone w letniej wodzie i odsączone z nadmiaru płynu), suszoną żurawinę, morele lub śliwki.
Zamiast pieprzu możesz dodać do surówki z selera szczyptę ostrej papryki lub płatki chili.
Dlaczego warto jeść surowy seler korzeniowy?
Korzeń selera jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin (np. witaminy C, witaminy K) i minerałów (np. potasu, żelaza), a także błonnika, który wspomaga trawienie. Jabłka dostarczają dodatkowych witamin (w tym witaminy C i K) i błonnika, natomiast żurawina jest bogata w antyoksydanty i może przyczyniać się do poprawy zdrowia układu moczowego.
Czytaj też:
Surówka z kapusty pekińskiej schodzi u mnie kilogramami. To zasługa tego sosuCzytaj też:
Ta surówka z marchewki idealnie pasuje do każdego obiadu. Dodatek świeżych ziół sprawia, że ma wyjątkowy smak