To ciasto jest kolejnym, godnym polecenia ciastem ucieranym, a w zasadzie miksowanym. W jego przygotowaniu bardzo pomaga mikser, który przyspiesza ubijanie jajek i łączenie składników. Ciasto odznacza się ciekawym smakiem i apetycznym wyglądem, co jest zasługą dwóch dodatków.
Jak przygotować dodatki do ciasta?
Wyjątkowymi dodatkami do tego ciasta ucieranego są banany i czekolada. Banany przed połączeniem z ciastem wystarczy tylko obrać i rozgnieść widelcem. Warto jednak sięgnąć po dobrze dojrzałe banany, które są miękkie i bardzo słodkie. Jeśli zaś chodzi o czekoladę, ja zwykle sięgam po gorzką. Doskonale bowiem przełamuje słodycz bananów. Można sięgnąć po gotowe kropelki lub po prostu drobno posiekać tabliczkę.
Jak zrobić szybko pyszne ciasto ucierane?
Przygotowanie tego ciasta zaczynam od nagrzania piekarnika, posiekania czekolady i rozgniecenia bananów. Potem miksuję jajka i cukier na puszystą masę. Łączę je następnie z olejem, cynamonem i bananami. Teraz wsypuję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, a po krótkim wymieszaniu, wsypuję posiekaną czekoladę i całość jeszcze raz krótko mieszam. Ciasto przelewam do formy i piekę ok. 50 minut.
Przepis: Ciasto z bananami i czekoladą
Szybkie i pyszne ciasto ucierane
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Czynności wstępnePiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Banany obierz, rozgnieć widelcem. Czekoladę drobno posiekaj.
- Miksowanie składnikówJajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Zmiksuj z olejem, bananami, cynamonem i wanilią. Krótko wymieszaj z mąką przesianą z proszkiem i sodą. Na końcu dodaj posiekaną czekoladę, krótko wymieszaj.
- PieczenieCiasto przelej do formy, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy jest już dopieczone. Lekko ciepłe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto z bananem i czekoladą – kilka wskazówek
To ciasto swój charakterystyczny smak zawdzięcza dodatkowi bananów i czekolady. Wychodzi miękkie, wilgotne i pachnące. Doskonale pasuje do kawy, na przekąskę, można je też podać na deser. Oto kilka podpowiedzi, dzięki którym ten wypiek wyjdzie smaczny i puszysty.
- To ciasto ucierane warto podać, gdy jest jeszcze lekko ciepłe. Wtedy czekolada będzie miała przyjemną, półpłynną konsystencję.
- Zdrowszą wersję ciasta przygotujecie z dodatkiem mąki orkiszowej lub owsianej. Cukier możecie zaś zastąpić syropem daktylowym lub erytrytolem.
- Ciasto można również wzbogacić purée z dyni i szczyptą przyprawy do piernika.
Czytaj też:
Herbatniki przekładam orzeźwiającym kremem. Tak robię ekspresowy deser na weekendCzytaj też:
Z grójeckich jabłek robię tylko tę obłędną szarlotkę. Spróbuj raz, a nie wrócisz do zwykłej