To jajka zdetronizowały klasyczny omlet. Robię je w 10 minut i są obłędnie chrupiące

To jajka zdetronizowały klasyczny omlet. Robię je w 10 minut i są obłędnie chrupiące

Dodano: 
Tajski omlet
Tajski omlet Źródło: Shutterstock / Kattiya.L
Nie wiedziałam, że z jajek można zrobić coś takiego. Tajski omlet nie wygląda jak typowe danie z patelni, ale jest po prostu świetny. Chrupiące brzegi i miękki środek tworzą przyjemny kontrast, a całość smakuje wyjątkowo.

Śniadanie z jajkami nie musi być nudne. Omlet po tajsku (khai jiao) niczym nie przypomina dobrze znanego placka. Wystarczy spróbować, by zachwycić się jego konsystencją i smakiem. Wbrew pozorom przygotowanie tej potrawy jest łatwe i szybkie. Z tym przepisem zawsze jest udana.

Jak zrobić tajski omlet?

To danie ma charakterystyczny nitkowaty wygląd, co wynika ze specjalnego sposobu przyrządzania. Masę na omlet trzeba dobrze spienić, po czym nalewać z wysoka na gorący olej. Robi się go w woku albo garnku, bo potrzebna jest warstwa 2-3 centymetrów tłuszczu.

Olej trzeba rozgrzać prawie do punktu dymienia, by jajko ścinało się błyskawicznie i wchłaniało jak najmniej tłuszczu. W ten sposób smażenie placka trwa tylko pół minuty na stronę.

Żeby danie dobrze wyszło, jajka powinny mieć temperaturę pokojową. W ich zestaleniu pomaga mąka kukurydziana. Kolejnym składnikiem jest ocet ryżowy. Zamiast niego można jednak wziąć ten winny albo sok z limonki.

W potrawie używa się tradycyjnie także sosu rybnego, ale stosowanym zamiennikiem jest również sos sojowy. To już wszystkie produkty, jednak do masy można dołożyć jeszcze do 1/2 szklanki świeżych dodatków, na przykład posiekanego szczypiorku, kostek cebuli, kawałków pomidorów czy plasterków marynowanego czosnku.

Przepis: Tajski omlet

Chrupiący placek jajeczny z miękkim wnętrzem jest popularnym daniem w Tajlandii

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tajska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
294

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 0,5 litra oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWymieszaj ocet z sosem sojowym, po czym dodaj mąkę i połącz składniki, by nie było grudek. Wlej olej do woka albo garnka i ustaw go na średnim ogniu.
  2. Ubijanie masyW tym czasie wbij jajka do dużej miski i ubijaj widelcem albo rózgą. Unoś wysoko narzędzie, by włączyć do masy jak najwięcej powietrza. Po około pół minuty zacznij dolewać mieszankę z mąką, nie przerywając ubijania, po czym kontynuuj jeszcze przez minutę. Gdy masa będzie spieniona, wpuść małą porcję do oleju, żeby sprawdzić, czy już się smaży.
  3. SmażenieWlej mieszankę jajek cienkim strumieniem do woka z wysokości 30-40 centymetrów, zataczając koła po obwodzie. Gdy po pół minuty omlet przyrumieni się od spodu, a wierzch lekko zestali, obróć go i zwiększ ogień. Smaż kolejne 30 sekund. W razie potrzeby przekręć placek jeszcze 1-2 razy, pozostawiając go na 10-15 sekund. Gdy będzie chrupiący i rumiany, wyjmij go na papierowe ręczniki, żeby osączyć tłuszcz.

Jak zrobić koreański omlet?

Ta wersja, nazywana omletem w rolkach, to już zupełnie inne danie. Wygląda i smakuje równie zjawiskowo. Do jego przygotowania biorę 4-5 jajek, które mieszam z łyżką wody. Dodaję w sumie 6 łyżek posiekanych składników, na przykład szczypiorku, cebuli, zielonego groszku, czerwonej papryki czy marchewki. Doprawiam solą i pieprzem.

Gdy masa jest gotowa, rozgrzewam natłuszczoną patelnię i wlewam 1/3 mieszanki, tworząc placek o kształcie zbliżonym do prostokąta. Smażę 1-2 minuty, aż spód się zestali, a wierzch będzie wciąż lekko płynny. Wtedy podważam omlet z brzegu za pomocą łopatki i zwijam tak, by wolny koniec był skierowany do środka patelni. Dolewam połowę pozostałej mieszanki. Smażę jak wcześniej, znowu roluję, po czym dodaję resztę jajek. Gdy już mam rulon, zmniejszam ogień i podgrzewam go 3-4 minuty, obracając i obsmażając z czterech stron.

Czytaj też:
Wylewam masę do gofrownicy i po chwili mam śniadanie. Za ten omlet należy się komuś medal
Czytaj też:
Tak omlety robiła moja babcia. Poznaj najłatwiejszy sposób na pyszne śniadanie