Jeśli szukacie pomysłu na szybką, smaczną przekąskę, polecam muffiny. Robi się je szybko, bo składniki wystarczy tylko wymieszać łyżką. A gdy dorzucicie do ciasta również zdrowe dodatki, takie jak dynię i orzechy, przekąska choć słodka, wyjdzie bardzo wartościowa.
Jak przygotować dynię do muffinów?
Moje muffiny wychodzą żółciutkie, smaczne i bardzo zdrowe. To zasługa między innymi dodanej dyni. Warzywo to stanowi bowiem skarbnicę beta-karotenu, który chroni przed wolnymi rodnikami, korzystnie wpływa na wzrok i wzrost. Dynię do muffinów można dodać w dwóch postaciach. Najszybciej po prostu ją zetrzeć i wymieszać z ciastem. Warzywo można też pokroić na kawałki, upiec i zblendować. Dopiero w takiej postaci, łączy się je z ciastem.
Jak zrobić muffiny w jesiennej wersji?
Muffiny w jesiennej wersji robię z dynią i orzechami. Dzięki tym dodatkom wychodzą nadzwyczajne. Mają piękny kolor, przyjemną wilgotność i wysoką wartość odżywczą. By je przygotować, najpierw mieszam oddzielnie mokre i suche składniki. Potem łączę obie masy, dodaję co ciasta purée z dyni i posiekane orzechy i całość ponownie krótko mieszam. Ciasto nakładam do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Po ok. 20 minutach ciasteczka są gotowe do jedzenia.
Przepis: Muffiny z jesiennymi dodatkami
Wartościowe muffiny z dodatkiem dyni i orzechów
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 235 w każdej porcji
Składniki
- ok. 300 g dyni
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru mielonego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dyniDynię obierz, pokrój na kawałki. Piecz ok. 25 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż będzie miękka. Po tym czasie ją wystudź i zblenduj na gładką masę.
- Przygotowanie ciastaW misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i wszystkie przyprawy. W drugiej misce wymieszaj jajka, cukier, olej, wanilię i purée z dyni. Wsyp suche składniki do mokrych, delikatnie wymieszaj, dodaj posiekane orzechy.
- PieczenieFormę do muffinek wyłóż papilotkami. Każdą napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Muffinki piecz 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Muffiny – kilka wskazówek
Oto, na co należy zwrócić uwagę, by muffiny wyszły smaczne i apetyczne.
- Ciasta na muffiny nie należy długo mieszać. Zbyt dokładnie połączone składniki sprawią bowiem, że muffiny wyjdą ciężkie.
- Do ciasta można też dodać garść rodzynek lub posiekanych daktyli. Muffiny zyskają większą słodycz i ciekawy smak.
- Jeśli chcecie podnieść wartość odżywczą tych muffinek, zamiast mąki pszennej dodajcie orkiszową, pełnoziarnistą lub owsianą.
- Wierzch muffinek można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobnie polać smużkami lukru.
Czytaj też:
Miksuję kilka składników i dokładam dwa dodatki. To ciasto jest idealne na przekąskę i do kawyCzytaj też:
Herbatniki przekładam orzeźwiającym kremem. Tak robię ekspresowy deser na weekend