Flaczki mojej mamy są najlepsze, jakie jadłam. Ten składnik dodaje im wyrazistości
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Flaczki mojej mamy są najlepsze, jakie jadłam. Ten składnik dodaje im wyrazistości

Dodano: 
Flaczki
Flaczki Źródło:Pixabay
Flaczki to pożywna zupa, która potrafi zastąpić cały obiad. Często można ją zamówić w restauracjach, jednak ja najbardziej lubię flaczki z przepisu mojej mamy. To dlatego, że mają taki wyrazisty smak.

Flaczki to tradycyjna, polska zupa, która kojarzy się z największymi, rodzinnymi uroczystościami. Gotuje się ją też na święta, ale smakuje i bez okazji. Jest pożywna, bo zawiera nie tylko paski flaczków, ale też kawałki mięsa. Zupa ta doskonale nadaje się na chłodniejsze dni, bo świetnie syci i rozgrzewa.

Jak gotuje się flaczki?

Przygotowanie flaczków jest dość pracochłonne. Najpierw bowiem trzeba wyczyścić flaki, usuwając z nich tłuszcz, błony i wszelkie zanieczyszczenia. Potem flaki trzeba opłukać, obgotować i ugotować do miękkości w bulionie. Przygotowanie domowych flaczków można sobie ułatwić, sięgając po gotowe flaki krojone i parzone.

Do przygotowania flaczków używa się zwykle flaków wołowych lub cielęcych. Gotuje się je na bulionie mięsno-warzywnym, doprawia aromatycznymi przyprawami i zaprawia zasmażką.

Przepis na flaczki mojej mamy

Moja mama gotuje niezwykle aromatyczne i pełne smaku flaczki. To zasługa koncentratu pomidorowego, którego mama dodaje pod koniec gotowania nie więcej niż 2 łyżki. Zakwasza on nieco potrawę, lekko ją zabarwia i sprawia, że flaczki smakują naprawdę doskonale.

Przepis: Flaczki mojej mamy

Flaczki z dodatkiem koncentratu pomidorowego

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
320 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg flaków wołowych lub cielęcych
  • 50 dag wołowiny na rosół
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cm świeżego imbiru
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie rosołuWołowinę zalej ok. 4 l zimnej wody. Zagotuj, usuń szumowiny. Dodaj opieczoną cebulę, obrane warzywa oraz ziele angielskie, listki laurowe, trochę soli i pieprzu. Gotuj wywar na niedużym ogniu. Mięso i warzywa wyjmij z wywaru, gdy będą już miękkie.
  2. Obgotowywanie flakówFlaki wypłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj, gotuj 10 minut. Wodę odlej, flaki zalej świeżą porcją zimnej wody, zagotuj, gotuj 5 minut. Flaki odcedź na sicie.
  3. Gotowanie flaków w rosoleDo rosołu wrzuć obgotowane flaki i gotuj je pod uchyloną przykrywką, aż będą miękkie. Dopraw majerankiem, papryką, posiekanym imbirem i czosnkiem. Dodaj pokrojoną wołowinę i marchewkę, gotuj całość jeszcze 5 minut.
  4. Doprawianie flaczkówNa patelni rozpuść masło, wsyp mąkę, wymieszaj i lekko zrumień ją, często mieszając. Zasmażkę rozprowadź częścią rosołu, wlej do flaczków. Dodaj też koncentrat pomidorowy. Zupę gotuj jeszcze 5 minut, dopraw do smaku.

Wskazówki dotyczące przygotowania flaczków

Flaczki można przygotować na wiele sposobów, jednak warto pamiętać o kilku zasadach:

  • Zagęszczanie flaczków nie jest niezbędne, jednak zasmażka z mąki i tłuszczu dodaje im też smaku i apetycznego koloru.
  • Do zakwaszania zupy można użyć octu, np. winnego. Jednak nie dla wszystkich jest to konieczne.
  • Flaczki nie mają dodatku ziemniaków, dlatego warto podać je z pieczywem. Najlepiej smakują z bułką lub pszennym chlebem.

Czytaj też:
Karol Okrasa do kapuśniaku dorzuca zaskakujący składnik. Pasuje do tej zupy, jak ulał
Czytaj też:
Chcesz ugotować prawdziwy rosół? W ten sposób gotowano królewski rosół w dawnych czasach

Źródło: smaki.pl