Karol Okrasa do kapuśniaku dorzuca zaskakujący składnik. Pasuje do tej zupy, jak ulał

Karol Okrasa do kapuśniaku dorzuca zaskakujący składnik. Pasuje do tej zupy, jak ulał

Dodano: 
Zupa kapuśniak
Zupa kapuśniak Źródło:Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Karol Okrasa lubi łamać przepisy, ale robi to bardzo smacznie. Tym razem gotując kapuśniak, dodał do niego składnik, którego nie zna polska kuchnia. Smak potrawy mówi, że był to strzał w dziesiątkę.

Karol Okrasa słynie ze swoich smacznych pomysłów. Bardzo lubi tradycyjną, polską kuchnię, którą jednak stara się nieco przełamać, unowocześnić. Tak też było z kapuśniakiem, którego za namową Roberta Makłowicza, postanowił ugotować z dodatkiem kimchi. O tej potrawie kuchni koreańskiej coraz więcej słychać także u nas. Jednak nie wszyscy wiedzą, co to tak naprawdę jest.

Co to jest kimchi?

Jak się okazuje, kiszone warzywa, to specjał znany nie tylko w Polsce. Jada się je też w innych krajach Europy Środkowej i Wschodniej, np. na Litwie, Łotwie, Ukrainie, Białorusi, a także w Niemczech, Szwajcarii i Austrii. Kiszone warzywa są też popularne w kuchni azjatyckiej, np. w Chinach, Japonii i Korei.

Z tego ostatniego kraju pochodzi kimchi. Jest to jeden z najbardziej znanych rodzajów kiszonej kapusty na świecie. Jada się ją tam na co dzień na przystawkę, jako dodatek do sałatek czy zup. Kimchi najczęściej robi się z kapusty pekińskiej, którą po ukiszeniu doprawia się np. chili, imbirem, czosnkiem. Do kapusty można też dodać inne warzywa, jak np. marchew, ogórek, por, rzodkiewkę. Kimchi jest zdrowe i pełne smaku.

Niezwykły kapuśniak Karola Okrasy

Okrasa nie wyobraża sobie kapuśniaku bez dodatku wędzonki. I trzeba przyznać, że składnik ten idealnie harmonizuje ze smakiem kiszonej kapusty. Podobnie zresztą, jak koreańska kiszonka.

Przepis: Kapuśniak Karola Okrasy

Kapuśniak z dodatkiem koreańskiego kimchi

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 190 g kimchi
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Wrzuć do bulionu warzywnego, gotuj je 8-10 minut.
  2. Podsmażanie boczku i cebuliBoczek pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, krótko podsmaż. Posyp majerankiem, chwilę przesmaż.
  3. Dodawanie składników do wywaruDo wywaru z podgotowanymi ziemniakami dodaj posiekaną kapustę kiszoną, a także boczek zrumieniony z cebulą i czosnkiem. Gotuj ok. 10 minut. Dodaj sok z kiszonej kapusty, a także kimchi. Całość gotuj kilka minut, zupę dopraw do smaku solą.

Jak przygotować pyszny kapuśniak?

Pełen smaku i aromatu kapuśniak, to odpowiednio dobrane składniki i sposób ich przygotowania. Zobacz, na co warto zwrócić uwagę:

  • Nie przygotujesz dobrego kapuśniaku, jeśli nie kupisz dobrej kapusty. Zwróć uwagę, by była ona kiszona, a nie kwaszona. Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej pisaliśmy w naszym materiale.
  • Ważnym składnikiem kapuśniaku jest wędzonka. Może to być wędzone żeberko czy kość, na którym ugotuje się wywar. Warto też dorzucić lekko zrumieniony, wędzony boczek.
  • Do kapuśniaku dodaje się też ziemniaki, które zwiększają pożywność zupy. By jednak odpowiednio się ugotowały i nie stwardniały, należy je dorzucić do wywaru przed kiszoną kapustą.
  • Smak kapuśniaku doskonale podniosą też: suszone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie, cebula i czosnek.

Czytaj też:
Bigos jak u babci zrobisz według tego przepisu
Czytaj też:
Po pierwszej łyżce tego kapuśniaku z kiszonej kapusty poprosiłem o przepis. Nigdy jeszcze nie jadłem tak pysznej zupy

Opracowała: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl, YouTube/KuchniaLidla.pl