Kroję ziemniaki, zalewam je tym sosem i mam obiad dla całej rodziny. Tani i smaczny
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Kroję ziemniaki, zalewam je tym sosem i mam obiad dla całej rodziny. Tani i smaczny

Dodano: 
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana Źródło:Wikimedia Commons
Zapiekanki są doskonałym pomysłem na szybki obiad. Dziś z kilku niewyszukanych składników zrobimy zapiekankę ziemniaczaną. Będzie to tani, ale pyszny obiad dla całej rodziny.

Jeśli nie masz jeszcze obiadu na dzisiaj i co więcej, brakuje ci na niego pomysłu, to już się nie martw. Zrób zapiekankę ziemniaczaną, a wszyscy domownicy będą zadowoleni. Wystarczy kilka ziemniaków, boczek, śmietana, pół godziny pichcenia i 40 minut oczekiwania. Trudno o tańszą i szybszą wersję dania obiadowego.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej jest szybkie i proste. Tak naprawdę najwięcej czasu zabiera obranie i pokrojenie ziemniaków. Jednak nie zajmie to więcej niż 15 minut. A zatem do dzieła!

Przepis: Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki zapiekane z boczkiem, cebulą i sosem śmietanowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
650 w każdej porcji

Składniki

  • 5-6 ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g sera żółtego
  • majeranek
  • kminek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obieranie i krojenie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w dość cienkie plasterki. Oprósz je solą i pieprzem.
  2. Podsmażanie boczku i cebuliBoczek pokrój w paseczki lub kostkę, zrumień na łyżce oleju. Dodaj grubo pokrojoną cebulę, smaż na średnim ogniu, aż zmięknie.
  3. Układanie składnikówNaczynie żaroodporne natłuść olejem. Ułóż w nim połowę ziemniaków. Przykryj połową cebuli i boczku, potem resztą ziemniaków i pozostałą cebulą z boczkiem.
  4. Zalewanie sosem i pieczenieJajka wybij do miseczki, dodaj śmietankę, sporo soli i pieprzu oraz zioła. Wymieszaj rózgą, sosem polej zapiekankę, posyp ją startym serem. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Co jeszcze można dodać do zapiekanki ziemniaczanej?

My zaproponowaliśmy jedną z wersji zapiekanki ziemniaczanej. Jednak to, co do niej dorzucisz, zależy już tylko od twojej pomysłowości i tego, co aktualnie masz w domowych zapasach. Z ziemniakami w zapiekance doskonale będą się komponować:

  • Warzywa, np. cukinia, papryka, bakłażan, pomidory, szpinak, por, marchewka.
  • Mięsa, np. podsmażone mięso mielone, kawałki gotowanej lub pieczonej wieprzowiny, wołowiny czy kurczaka (na przykład z poprzedniego dnia), a także kiełbasa.
  • Sery, np. żółty, mozzarella, pleśniowy czy wędzony.
  • Jajka – możesz dodać je do masy śmietanowej albo też dorzucić do zapiekanki pokrojone jajka ugotowane na twardo.
  • Sosy. Smaku zapiekance doda sos czosnkowy, beszamelowy czy pomidorowy.
  • Zioła i przyprawy. Do potraw z ziemniaków doskonale pasuje majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano, natka pietruszki, a także czosnek.

Czytaj też:
Pieczone ziemniaki nigdy nie smakowały tak dobrze. Potrzebujesz wykałaczkę i masło
Czytaj też:
Ta sałatka ziemniaczana była przebojem Kuchennych Rewolucji. Syci, jak mało która

Źródło: smaki.pl