Ta sałatka ziemniaczana była przebojem Kuchennych Rewolucji. Syci, jak mało która

Ta sałatka ziemniaczana była przebojem Kuchennych Rewolucji. Syci, jak mało która

Dodano: 
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / gkrphoto
W jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji Magda Gessler przypomniała przepis na sałatkę szwabską. Ta sałatka ziemniaczana z mortadelą jest smaczna, prosta i bardzo pożywna. Wprost idealna na kolację.

Magda Gessler to kontrowersyjna postać, którą jedni uwielbiają, a inni nie znoszą. Co by jednak nie mówić, prowadzone przez nią Kuchenne Rewolucje od lat cieszą się dużym zainteresowaniem. Oprócz mniej lub bardziej oglądalnych scen, można w nich usłyszeć wiele cennych rad i natrafić na ciekawy przepis restauratorki. W jednym z odcinków przypomniała właśnie recepturę na sałatkę ziemniaczaną z mortadelą, czyli tzw. sałatkę szwabską. Popularność tej prostej i sycącej potrawy wzrosła wkrótce po programie. Może przygotujecie ją na dzisiejszą kolację?

Przepis Magdy Gessler na sałatkę ziemniaczaną z mortadelą

Sałatka ziemniaczana z mortadelą zwana jest też sałatką szwabską lub niemiecką. Dwa podstawowe składniki, czyli ziemniaki i mortadela, stanowią o jej pożywności. Jednak smaku całości dodaje sos majonezowo-czosnkowy. Magda Gessler zaproponowała oryginalne przygotowanie tego sosu, dzięki czemu potrawa stała się przebojem Kuchennych Rewolucji. Tajemnicą tego sosu jest czosnek pieczony.

Przepis: Sałatka ziemniaczana z mortadelą

Sałatka szwabska z Kuchennych Rewolucji

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
niemiecka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 3 łyżki marynaty z ogórków lub octu winnego
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1/2 cebuli
  • 250 g mortadeli
  • 1 mała główka czosnku
  • 4-5 łyżek majonezu
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj do miękkości. Odcedź je, przestudź, pokrój w dużą kostkę, polej marynatą, wystudź.
  2. Krojenie ogórków, cebuli i mortadeliOgórki konserwowe pokrój w talarki lub w dużą kostkę. Obraną cebulę pokrój w półplasterki lub w dużą kostkę. Warzywa dodaj do ziemniaków. Mortadelę pokrój w dużą kostkę.
  3. Przygotowanie sosu czosnkowegoCzosnek oczyść z wierzchnich łusek, odkrój czubek, by odsłonić ząbki. Piecz go ok. 40 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po tym czasie czosnek wyciśnij z łupin, zmiażdż i wystudź. Połącz go z majonezem, dopraw solą i pieprzem.
  4. Wykańczanie sałatkiDo pokrojonych warzyw dodaj mortadelę oraz sos. Całość wymieszaj, dopraw do smaku, posyp posiekaną zieleniną.

Daj odpocząć sałatce ziemniaczanej

Choć sałatkę ziemniaczaną można jeść od razu po przygotowaniu, to będzie o wiele smaczniejsza, gdy nieco poleżakuje. Najlepiej wstawić ją do lodówki i zapomnieć o niej na kilkanaście godzin. Po tym czasie składniki sałatki idealnie się poprzenikają, co zaowocuje harmonijnym smakiem. Sałatkę ziemniaczaną należy spożyć w ciągu 3 dni. Zawsze możesz ją wziąć na lunch do pracy.

Czytaj też:
Sałatkę szwajcarską zrobisz w 10 minut. Łatwiejszej i pyszniejszej przekąski nie wymyślisz
Czytaj też:
Ekspresowa sałatka meksykańska. Idealna na imprezę i do pracy

Opracowała: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl