Aromatyczny sos grzybowy z suszonych grzybów. Dodaję do niego jedną przyprawę i uzyskuję głęboki smak
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Aromatyczny sos grzybowy z suszonych grzybów. Dodaję do niego jedną przyprawę i uzyskuję głęboki smak

Dodano: 
Sos grzybowy
Sos grzybowy Źródło:Shutterstock / Dar1930
Sos grzybowy pasuje m.in. do pieczonych, smażonych i duszonych mięs, makaronu, kotletów ziemniaczanych i kopytek. Zrób sos z suszonych grzybów, który ma bardzo wyrazisty smak.

Domowy sos grzybowy w niczym nie przypomina sosu z torebki, który dostępny jest w każdym sklepie spożywczym. Recepturę na swój ulubiony sos z grzybów suszonych zaczerpnąłem z książki Kuchnia polka, którą znalazłem w domu rodziców. Pamiętaj, aby przed przystąpieniem do przygotowywania sosu grzybowego według poniższego przepisu, namoczyć i ugotować suszone grzyby. Grzyby przed gotowaniem powinny moczyć się przez 3-4 godziny.

Sprawdź, jak przygotować aromatyczny sos grzybowy z dodatkiem śmietany, natki pietruszki i… estragonu. Zioło to ma wyraźny, lekko anyżowy smak z nutą słodyczy. Niektórzy opisują go jako mieszankę anyżu i wanilii z ziołowym posmakiem. Jeżeli nie przepadasz za estragonem, zastąp to zioło 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego lubczyku.

Przepis: Sos z grzybów suszonych

Sos grzybowy możesz przygotować z suszonych podgrzybków, borowików oraz innych grzybów leśnych.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
4 godz.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki estragonu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Moczenie grzybówSuszone grzyby przełóż do małego garnka i zalej zimną wodą (do poziomu grzybów). Odstaw na 3-4 godziny.
  2. Gotowanie grzybówGrzyby ugotuj na małym ogniu do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Nie wylewaj wody z gotowania grzybów. Ostudzone grzyby odsącz z nadmiaru płynu i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. SmażenieCebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzej klarowane masło. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na średnim ogniu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj pokrojone grzyby i smaż 1-2 minuty na dużym ogniu, ciągle mieszając. Podlej 1/2 szklanki wody z gotowania grzybów i odparuj nadmiar płynu na dużym ogniu, często mieszając.
  4. Dodanie śmietany i przyprawienieNa patelnię dodaj śmietankę kremówkę, posiekaną natkę pietruszki oraz estragon i dokładnie wymieszaj z resztą składników. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Sos z suszonych grzybów podawaj gorący do różnego rodzaju mięs, placków ziemniaczanych, kotletów ziemniaczanych, makaronu, kopytek lub klusek śląskich, które robię według przepisu mojej babci.

Sos grzybowy – przydatne wskazówki

Z powyższego przepisu możesz również przygotować sos ze świeżych grzybów – pokrojone świeże grzyby leśne lub pieczarki dodaj do podsmażonej cebulki z czosnkiem i smaż na małym ogniu do miękkości grzybów, od czasu do czasu mieszając. Zarówno sos grzybowy z suszonych, jak i świeżych grzybów możesz doprawić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.

Czytaj też:
Kremowy sos pieczarkowy idealny do makaronu z kurczakiem, kopytek i placków ziemniaczanych
Czytaj też:
Jak zrobić sos z mięsem do obiadu? Przepis na sos z karkówki idealny do kaszy i ziemniaków