Jeśli marchewka do obiadu, to tylko na ciepło. Ja zamiast groszku dodaję do niej imbir

Jeśli marchewka do obiadu, to tylko na ciepło. Ja zamiast groszku dodaję do niej imbir

Dodano: 
Marchewka na ciepło
Marchewka na ciepło Źródło:Shutterstock / Brent Hofacker
Jeśli nie przepadasz za marchewką z groszkiem, mam dla ciebie o wiele smaczniejszą propozycję. W roli głównej też wystąpi marchewka, jednak w zestawie z imbirem. Będziesz oczarowany tym połączeniem.

Marchewka z groszkiem to klasyka polskiej kuchni, która jednak nie wszystkim smakuje. Często ma bowiem dość paćkowatą konsystencję, co nie wygląda apetycznie. Na dodatek niektórzy nie przepadają za smakiem groszku, podbitym na słodko marchewką. Dlatego wpadłam na pomysł, by zrobić marchewkę na ostro. I powiem wam, że pokochała ją cała moja rodzina.

Jak zrobić marchewkę z imbirem do obiadu?

Zrobienie marchewki na ostro jest bardzo proste. Pokrój marchewkę tak jak lubisz, ugotuj ją i dopraw. To tak w skrócie, a teraz szczegóły.

Przepis: Marchewka imbirowa

Marchewka duszona z imbirem do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cm świeżego imbiru
  • sól, cukier

Sposób przygotowania

  1. Krojenie i gotowanie marchewkiMarchewkę obierz, opłucz, pokrój w talarki lub w kostkę. Wrzuć na lekko posolony wrzątek i gotuj ją, aż będzie półmiękka. Odcedź ją.
  2. Duszenie marchewkiW garnku rozpuść masło, wsyp ugotowaną marchewkę, wymieszaj. Dodaj do niej obrany i posiekany imbir oraz trochę cukru. Całość duś na małym ogniu 5 minut, dopraw solą i cukrem. Przed podaniem marchewkę możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Marchewka z imbirem – do jakich dań najlepiej pasuje?

Choć imbir kojarzy się z kuchnią azjatycką, to doprawioną nim marchewkę na ciepło podaję do klasycznych dań polskiej kuchni. Doskonale pasuje do duszonej wieprzowiny, kotletów mielonych, potraw z drobiu czy ryb w różnej postaci. Świetnie komponuje się z ryżem, ale pasuje do niej też kasza gryczana.

Dlaczego warto jeść marchew?

Marchew to, zaraz po ziemniakach, najpopularniejsze warzywo w polskiej kuchni. Nie obędzie się bez niej żadna zupa, robimy też z niej surówki, dodajemy ją do zapiekanek i potrawek. Bardzo smaczne jest też ciasto marchewkowe, na które znamy doskonały przepis.

A co dobrego kryje się w marchewce? Otóż jest ona doskonałym źródłem beta-karotenu – silnego przeciwutleniacza, który chroni przed działaniem wolnych rodników. Beta-karoten w organizmie zamienia się w witaminę A. A ta z kolei dobrze wpływa na wzrok i stymuluje wzrost. Marchewka to także mnóstwo nierozpuszczalnego błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego i dba o utrzymanie szczupłej sylwetki.

Czytaj też:
Robisz surówkę z marchewki? Koniecznie pamiętaj o tym dodatku
Czytaj też:
Surówka z czerwonej kapusty w dwóch odsłonach. Wybierz swoją ulubioną wersję

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl