Marchewka z groszkiem to klasyka polskiej kuchni, która jednak nie wszystkim smakuje. Często ma bowiem dość paćkowatą konsystencję, co nie wygląda apetycznie. Na dodatek niektórzy nie przepadają za smakiem groszku, podbitym na słodko marchewką. Dlatego wpadłam na pomysł, by zrobić marchewkę na ostro. I powiem wam, że pokochała ją cała moja rodzina.
Jak zrobić marchewkę z imbirem do obiadu?
Zrobienie marchewki na ostro jest bardzo proste. Pokrój marchewkę tak jak lubisz, ugotuj ją i dopraw. To tak w skrócie, a teraz szczegóły.
Przepis: Marchewka imbirowa
Marchewka duszona z imbirem do obiadu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 600 g marchewki
- 2 łyżki masła
- 1 cm świeżego imbiru
- sól, cukier
Sposób przygotowania
- Krojenie i gotowanie marchewkiMarchewkę obierz, opłucz, pokrój w talarki lub w kostkę. Wrzuć na lekko posolony wrzątek i gotuj ją, aż będzie półmiękka. Odcedź ją.
- Duszenie marchewkiW garnku rozpuść masło, wsyp ugotowaną marchewkę, wymieszaj. Dodaj do niej obrany i posiekany imbir oraz trochę cukru. Całość duś na małym ogniu 5 minut, dopraw solą i cukrem. Przed podaniem marchewkę możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Marchewka z imbirem – do jakich dań najlepiej pasuje?
Choć imbir kojarzy się z kuchnią azjatycką, to doprawioną nim marchewkę na ciepło podaję do klasycznych dań polskiej kuchni. Doskonale pasuje do duszonej wieprzowiny, kotletów mielonych, potraw z drobiu czy ryb w różnej postaci. Świetnie komponuje się z ryżem, ale pasuje do niej też kasza gryczana.
Dlaczego warto jeść marchew?
Marchew to, zaraz po ziemniakach, najpopularniejsze warzywo w polskiej kuchni. Nie obędzie się bez niej żadna zupa, robimy też z niej surówki, dodajemy ją do zapiekanek i potrawek. Bardzo smaczne jest też ciasto marchewkowe, na które znamy doskonały przepis.
A co dobrego kryje się w marchewce? Otóż jest ona doskonałym źródłem beta-karotenu – silnego przeciwutleniacza, który chroni przed działaniem wolnych rodników. Beta-karoten w organizmie zamienia się w witaminę A. A ta z kolei dobrze wpływa na wzrok i stymuluje wzrost. Marchewka to także mnóstwo nierozpuszczalnego błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego i dba o utrzymanie szczupłej sylwetki.
Czytaj też:
Robisz surówkę z marchewki? Koniecznie pamiętaj o tym dodatkuCzytaj też:
Surówka z czerwonej kapusty w dwóch odsłonach. Wybierz swoją ulubioną wersję