Zielone orzechy włoskie w medycynie naturalnej są wykorzystywane między innymi wykorzystywane jako pomoc przy problemach z żołądkiem. Zawarte w orzechach olejki eteryczne oraz garbniki pobudzają trawienie. Często robi się nalewkę z zielonych orzechów włoskich, jednak to napój alkoholowy, dlatego proponujemy prosty syrop z zielonych orzechów włoskich.
Jak zbierać zielone orzechy włoskie?
Przetwory robi się z zielonych orzechów włoskich, kiedy są jeszcze na tyle niedojrzałe, że można je pokroić nożem. Zielone kule mają w środku jasne zalążki orzecha, ale skorupka ukryta pod skórką nie jest jeszcze brązowa i twarda. Niektórzy polecają zrobić test wykałaczki: jeśli orzechy da się łatwo ponakłuwać, nadają się do zrobienia syropu czy nalewki.
Zielone orzechy włoskie na przetwory najlepiej zbierać na koniec czerwca, początek lipca to już ostatni dzwonek. Warto zarówno przy zbieraniu, jak i przy krojeniu ubrać rękawiczki ochronne, ponieważ orzechy mocno farbują skórę.
Jak zrobić syrop z zielonych orzechów włoskich?
Orzechy należy pokroić i przesypać cukrem, a potem pozostaje już tylko czekać, aż puszczą sok. Trwa to nawet 6-9 tygodni. Najlepiej ustawić słój z nastawionym syropem w słonecznym miejscu. Gotowy syrop ma ciemny kolor.
Przyjmuje się, że proporcje cukru i orzechów to 1:1. Czyli na kilogram zielonych orzechów trzeba wziąć kilogram cukru. Ilość cukru można jednak nieco zmniejszyć: do ok. 800 g. Można też wykorzystać cukier trzcinowy.
Przepis: Syrop z zielonych orzechów włoskich
Tradycyjny syrop na cukrze.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 4324
Składniki
- 1 kg zielonych orzechów włoskich
- 1 kg cukru
Sposób przygotowania
- Nastawianie syropuOrzechy pokrój na cząstki. W dużym, wyparzonym słoju syp warstwy: orzechy, cukier, orzechy, cukier, aż do wykończenia składników. Słój lekko zakręć i odstaw w słoneczne miejsce na ok. 6 tygodni.
- Zlewnie syropuGotowy syrop odcedź i przelej do czystych butelek lub słoików. Przechowuj w lodówce.
Ze względu na dużą ilość cukru syropu nie trzeba pasteryzować. Gotowy syrop można pić profilaktycznie lub w przypadku dolegliwości żołądkowych. Można go rozcieńczyć z wodą lub dodać do herbaty.
Czytaj też:
Leczniczą nalewkę z dziewanny dobrze znały nasze babcie. Zrób teraz, wykorzystasz zimąCzytaj też:
Zbieram ten niepozorny chwast i robię zdrową surówkę do obiadu. To prawdziwa bomba witamin