Zbieram ten niepozorny chwast i robię zdrową surówkę do obiadu. To prawdziwa bomba witamin

Zbieram ten niepozorny chwast i robię zdrową surówkę do obiadu. To prawdziwa bomba witamin

Dodano: 
Gwiazdnica
Gwiazdnica 
Ta niepozorna roślinka z białymi kwiatkami potrafi opanować każdy trawnik, dlatego postrzegana jest głównie jako chwast. Mało kto wie, że gwiazdnica jest jadalna. Ja robię z niej najczęściej pyszną surówkę.

Gwiazdnica pospolita (Stellaria media) ma charakterystyczne, drobne, białe kwiatki. Można ją spotkać praktycznie wszędzie i co ważne: nie da się jej pomylić z niczym innym. To nie tylko smaczny chwast, ale też bardzo cenna roślina lecznicza.

Jakie właściwości ma gwiazdnica pospolita?

Najlepiej zbierać gwiazdnicę już kwitnącą, ponieważ wtedy nie tylko pięknie wygląda, ale i jest najcenniejsza. Znany botanik i fitoterapeuta dr Henryk Różański pisze w jednej ze swoich publikacji, że gwiazdnica jest bogata w łatwo przyswajalną witaminę C. To aż 200-300 mg witaminy C na 100 g (to odpowiada 2-3 drażetkom 0,1 g witaminy z apteki). Oprócz tego gwiazdnica zawiera m.in. prowitaminę A, witaminę F (kwas linolenowy), witaminę PP, flawonoidy, saponiny oraz fitosterole. Gwiazdnicy w medycynie naturalnej przypisuje się działanie przeciwzapalne, moczopędne i detoksykujące.

Jak zrobić surówkę z gwiazdnicą?

Przyznam, że wiosną i latem lubię dodawać gwiazdnicę do różnych surówek. Niżej podaję jeden z najprostszych przepisów, który sama często wykorzystuję (czasem w tym wydaniu do surówki dorzucam jeszcze świeżego ogórka). To prosta surówka na bazie kapusty pekińskiej, a oprócz gwiazdnicy, dodaję do niej jeszcze sporą ilość natki pietruszki.

Przepis: Surówka z gwiazdnicą

Pyszna i zdrowa surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
161 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 szklanka gwiazdnicy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, gwiazdnicę i pietruszkę posiekaj.
  2. Robienie surówkiWrzuć kapustę, gwiazdnicę i pietruszkę do jednej miski. Dodaj oliwę, sok z cytryny, dopraw i wymieszaj.

Ważne: gwiazdnicę można bezpiecznie jeść na surowo, ale jednocześnie nie należy przesadzać z jej ilością, ze względu na zawartość saponin, które mogą wywołać lekką niestrawność. Dlatego gwiazdnica powinna być raczej dodatkiem do potraw, a nie ich głównym składnikiem. Gwiazdnica sprawdzi się też jako oryginalna, jadalna dekoracja potraw.

Czytaj też:
Najzdrowszą wiosenną zupę robię z pospolitego chwastu. Teraz jest najlepszy czas na jego zbieranie
Czytaj też:
Wszyscy traktują go jak pospolity chwast, a ja zbieram garściami. Jest pyszny i pełen witamin

Źródło: smaki.pl, rozanski.li