Nalewka z pędów sosny to jedna z tradycyjnych nalewek, którą robiono nie tylko ze względu na smak, ale też lecznicze właściwości sosny. Przepis jest łatwy, choć jak to przy nalewkach bywa, na finalny efekt trzeba poczekać kilka miesięcy.
WAŻNE: Nalewka z pędów sosny to napój alkoholowy. Nie można jej podawać niepełnoletnim, kobietom w ciąży i innym osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu. Według aktualnych wytycznych nie ma bezpiecznej dawki alkoholu.
Jak zrobić nalewkę z pędów sosny?
Ten przepis to nalewka z sosny na miodzie. Pędy sosny w połączeniu z miodem dają nie tylko przyjemny, wyrazisty smak, ale też uzupełniają swoje działanie antyprzeziębieniowe i łagodzące objawy infekcji górnych dróg oddechowych.
Aby zrobić nalewkę, potrzebujesz półlitrowy słów pędów (to orientacyjna ilość). Ważne jest, aby choć częściowo oczyścić pędy z charakterystycznych, brązowych łusek (łatwo je obierać przeciągając dłonią po pędzie). Łuski, jeśli będzie ich zbyt wiele, zostawią w nalewce dość intensywny posmak terpentyny.
Nalewkę robi się dwuetapowo. Najpierw zalewa się wodą i alkoholem pędy, a po zlaniu płynu, miesza się pędy z miodem i potem łączy oba płyny. Do nalewki można wybrać łagodne miody kwiatowe lub bardziej wyrazisty miód lipowy.
Przepis: Nalewka z pędów sosy
Sezonowa nalewka sosnowa.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 910
Składniki
- 0,5 litra pędów sosny
- 0,5 l spirytusu
- 0,7 litra wody
- 0,2 l płynnego miodu
Sposób przygotowania
- Zalewanie pędów woda i alkoholemPędy sosny oczyść i (usuń przynajmniej część brązowych łusek). Wsyp do dużego słoja, zalej wodą i spirytusem. Zakręć i odstaw na miesiąc.
- Robienie nalewkiPo tym czasie zlej płyn do drugiego słoika, a same pędy zalej miodem. Dobrze wymieszaj i odstaw na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie zlej powstały płyn (ewentualnie możesz dodać odrobinę wody lub wódki) i połącz z resztą nalewki. Nalewkę należy odstawić na ok. 2-3 miesiące.
Nalewka z pędów sosny z cukrem
Nalewkę z pędów sosny można też zrobić z cukrem. Są na to dwa sposoby. Można przesypać pędy cukrem, a kiedy puszczą sok, dodać alkohol (niektórzy robią prostą nalewkę na pędach, które zostają po robieniu syropu: wtedy najlepiej zalać pędy wódką i odstawić na miesiąc, a potem zlać płyn). Można też najpierw zalać pędy sosny alkoholem, potem zlać płyn (jak przy miodzie) i dopiero zasypać pędy cukrem, a potem połączyć oba płyny. Nalewka z cukrem ma bardziej wyraźny smak samej sosny.
Czytaj też:
Ten syrop z pędów sosny robię bez gotowania. Ma wyjątkowy smak, a przepis jest prostyCzytaj też:
Zbieram cały kosz pędów sosny i gotuję. Najlepszy przepis na syrop z sosny