Zamiast klasycznego śniadania wypijam szklankę smoothie. Robię je szybko, a na długo syci

Zamiast klasycznego śniadania wypijam szklankę smoothie. Robię je szybko, a na długo syci

Dodano: 
Smoothie bananowe z migdałami
Smoothie bananowe z migdałami Źródło: Shutterstock / Irina Rostokina
Jeśli rano masz mało czasu na śniadanie, przygotuj smoothie. Robi się je dosłownie dwie minuty, jeszcze szybciej wypija, a dostarcza mnóstwo cennych składników. Ten zdrowy, sycący napój można też wypić na przekąskę.

Smoothie to bliski krewny koktajlu. Jest jednak od niego pożywniejsze i bardziej sycące. Przeważają w nim bowiem zawiesiste składniki, które dają temu wartościowemu napojowi kremową gęstość. Smoothie robi się dosłownie chwilkę. Wystarczy tylko umieścić w kubku miksującym kilka zdrowych składników i całość zblendować na gładką masę. Ten napój można wypić na śniadanie lub przekąskę.

Z jakich składników można zrobić smoothie?

Smoothie bazuje na owocach i warzywach. Mogą być to produkty świeże lub w przypadku niektórych owoców – mrożone. Do napoju często dodaje się też orzechy, płatki, a także nasiona. By smoothie miało bardziej płynną konsystencję, można do niego wlać trochę wody, jogurtu lub mleka roślinnego. Smoothie warto także wzbogacić np. masłem orzechowym czy kakao. Nie dodaje się natomiast do niego cukru.

Jak zrobić smoothie bananowe z migdałami?

Przygotowanie smoothie trwa zwykle kilka minut. A tego z banana, migdałów i płatków owsianych dosłownie 2 minuty. Banana bowiem bardzo szybko się obiera ze skórki i raz-dwa dzieli na kawałki. Pozostałe składniki wystarczy wsypać i dolać trochę napoju roślinnego lub wody.

Przepis: Smoothie bananowe z migdałami

Smoothie z banana, migdałów, płatków owsianych i napoju roślinnego

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
2 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
310

Składniki

  • 1 banan
  • 1 łyżka migdałów
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 200 ml napoju roślinnego, np. owsianego, ryżowego

Sposób przygotowania

  1. Blendowanie składnikówW kubku miksującym umieść: kawałki obranego banana, migdały, płatki owsiane i napój roślinny. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
  2. Podawanie smoothieSmoothie przelej do szklanki, posyp np. szczyptą mielonego cynamonu, od razu wypij.

Wskazówka: Do smoothie można też dodać łyżkę wiórków kokosowych.

Czy można przygotować smoothie na zapas?

Smoothie to napój w głównej mierze składający się z warzyw i owoców. Najwięcej wartościowych składników zawierają, gdy są świeże. W czasie przechowywania spada np. zawartość witaminy C. Z tego powodu smoothie najlepiej wypić od razu po przygotowaniu. Z konieczności można je przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku i nie dłużej niż dobę.

Czytaj też:
Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę przyrządzam na banalnym składniku
Czytaj też:
Czy picie herbaty z cytryną wychodzi na zdrowie? Poznaj plusy i minusy tego napoju