Smoothie to bliski krewny koktajlu. Jest jednak od niego pożywniejsze i bardziej sycące. Przeważają w nim bowiem zawiesiste składniki, które dają temu wartościowemu napojowi kremową gęstość. Smoothie robi się dosłownie chwilkę. Wystarczy tylko umieścić w kubku miksującym kilka zdrowych składników i całość zblendować na gładką masę. Ten napój można wypić na śniadanie lub przekąskę.
Z jakich składników można zrobić smoothie?
Smoothie bazuje na owocach i warzywach. Mogą być to produkty świeże lub w przypadku niektórych owoców – mrożone. Do napoju często dodaje się też orzechy, płatki, a także nasiona. By smoothie miało bardziej płynną konsystencję, można do niego wlać trochę wody, jogurtu lub mleka roślinnego. Smoothie warto także wzbogacić np. masłem orzechowym czy kakao. Nie dodaje się natomiast do niego cukru.
Jak zrobić smoothie bananowe z migdałami?
Przygotowanie smoothie trwa zwykle kilka minut. A tego z banana, migdałów i płatków owsianych dosłownie 2 minuty. Banana bowiem bardzo szybko się obiera ze skórki i raz-dwa dzieli na kawałki. Pozostałe składniki wystarczy wsypać i dolać trochę napoju roślinnego lub wody.
Przepis: Smoothie bananowe z migdałami
Smoothie z banana, migdałów, płatków owsianych i napoju roślinnego
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 310
Składniki
- 1 banan
- 1 łyżka migdałów
- 2 łyżki płatków owsianych
- 200 ml napoju roślinnego, np. owsianego, ryżowego
Sposób przygotowania
- Blendowanie składnikówW kubku miksującym umieść: kawałki obranego banana, migdały, płatki owsiane i napój roślinny. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
- Podawanie smoothieSmoothie przelej do szklanki, posyp np. szczyptą mielonego cynamonu, od razu wypij.
Wskazówka: Do smoothie można też dodać łyżkę wiórków kokosowych.
Czy można przygotować smoothie na zapas?
Smoothie to napój w głównej mierze składający się z warzyw i owoców. Najwięcej wartościowych składników zawierają, gdy są świeże. W czasie przechowywania spada np. zawartość witaminy C. Z tego powodu smoothie najlepiej wypić od razu po przygotowaniu. Z konieczności można je przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku i nie dłużej niż dobę.
Czytaj też:
Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę przyrządzam na banalnym składnikuCzytaj też:
Czy picie herbaty z cytryną wychodzi na zdrowie? Poznaj plusy i minusy tego napoju