Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę przyrządzam na banalnym składniku

Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę przyrządzam na banalnym składniku

Dodano: 
Smażenie jajecznicy
Smażenie jajecznicy Źródło: Shutterstock / MK50photography
Jajecznicę zwykle smaży się na maśle lub oleju. Jest smaczna, ale jej kaloryczność wzrasta. Dlatego postanowiłam zrezygnować z tych składników i zastąpić je czymś wyjątkowo zdrowym i tanim. Moją jajecznicę można jeść bez wyrzutów sumienia.

Jajecznica to jedna z najpożywniejszych i najszybszych potraw, jakie można podać na śniadanie. Jajka są bowiem bardzo wartościowe, a do tego smaczne. Gdy jednak usmaży się je na maśle, oleju lub boczku, mocno podskoczy kaloryczność potrawy. Dlatego znalazłam lepsze rozwiązanie, które wychodzi na zdrowie, a jajecznica też jest bardzo smaczna.

Jak usmażyć delikatną jajecznicę?

Najsmaczniejsza jajecznica to ta gładka, puszysta i wilgotna. By osiągnąć taki efekt, należy wybić jajka do miski, rozkłócić je z odrobiną soli i pieprzu, a potem usmażyć. W czasie smażenia masy jajecznej na gorącym tłuszczu całość należy cały czas niezbyt szybko mieszać. Dzięki temu masa zetnie się równomiernie i będzie lekka. Smażenie nie powinno trwać zbyt długo, a tylko do momentu, aż jajka się zetną.

Jak usmażyć jajecznicę na wodzie?

Jeśli jeszcze nie próbowaliście usmażyć jajecznicy na wodzie, gorąco polecam wam ten sposób. Może w tym przypadku bardziej nawet powinno mówić się o gotowaniu jajecznicy, ale efekt jest taki, jakby była usmażona. Na patelnię wystarczy nalać tylko trochę wodę i ją zagotować. Na wrzący płyn wlewa się rozmieszane jajka i całość podgrzewa się, mieszając. Gdy jajka zetną się w pożądany sposób, należy je przełożyć na talerz.

Przepis: Jajecznica na wodzie

Lekka jajecznica smażona bez dodatku tłuszczu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
3 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyJajka umyj, wybij do miseczki. Rozkłóć je przy pomocy widelca. Dodaj trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
  2. Smażenie jajecznicyNa patelnię wlej wodę, zagotuj. Na gotującą się wodę wlej masę jajeczną. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Smażenie zakończ, gdy jajka się lekko zetną.

Z czym podać jajecznicę?

Jeśli tak, jak ja lubicie lekką jajecznicę, po usmażeniu posypcie ją tylko posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki. Jajecznicę możecie też podać z plasterkami awokado i cząstkami pomidora. Do tego obowiązkowo kromka pełnoziarnistego lub razowego chleba i smaczne, zdrowe śniadanie gotowe.

Czytaj też:
To sprawia, że moja jajecznica zawsze wychodzi delikatna. Rodzina mogłaby ją jeść codziennie
Czytaj też:
Jajecznicę z pomidorami robię tylko w taki sposób. Wychodzi idealnie kremowa