Moja babcia robiła najlepszy kompot z suszu. Był aromatyczny dzięki prostemu zabiegowi

Moja babcia robiła najlepszy kompot z suszu. Był aromatyczny dzięki prostemu zabiegowi

Dodano: 
Kompot z suszu
Kompot z suszu Źródło: Shutterstock / Monika_1
Kompot z suszu to słodki akcent na wigilijnym stole. Pełni rolę napoju, a jednocześnie deseru. By jednak wyszedł pełen smaku i aromatu, trzeba go odpowiednio przygotować. Moja babcia miała na niego swój prosty sposób.

Kompot z suszu to tradycyjny, wigilijny napój, który zawsze pojawia się na uroczystym stole. Robi się go z suszonych owoców, bo to zimowy kompot. A dzięki temu, że zawiera właśnie suszone owoce, ma wyrazisty, charakterystyczny smak. By jednak wydobyć z tak przetworzonych owoców jak najwięcej aromatu, trzeba go przygotować nieco inaczej, niż klasyczny kompot ze świeżych owoców.

Z jakich składników robi się wigilijny kompot?

Wigilijny kompot robi się z suszonych owoców. Zwykle są to suszone jabłka, gruszki i śliwki. Jeśli chodzi o śliwki, mamy do wyboru śliwki suszone i wędzone. Te drugie są niezwykle intensywne w smaku, więc nie każdy się na nie decyduje. Jednak do kompotu z suszu można też dodać inne suszone owoce, np. morele, figi, rodzynki, żurawinę.

Do kompotu z suszu warto też dodać aromatyczne przyprawy. Chyba najbardziej uniwersalny jest cynamon, który warto wrzucić do napoju w postaci laski. Można też jednak sięgnąć po goździki czy gwiazdkę anyżu. Kompot dosładza się cukrem lub miodem. Jeśli zdecydujecie się na miód, dosłodźcie nim już wystudzony kompot, dzięki czemu skorzystacie z dobroczynnych właściwości miodu.

Jak przygotować kompot z suszu, by był aromatyczny?

Wiele osób kompot z suszu gotuje, jak kompot ze świeżych owoców, a to duży błąd. Suszone owoce potrzebują bowiem więcej czasu, by uwolnić swój smak i aromat. Dlatego moja babcia zawsze przygotowanie wigilijnego kompotu zaczynała rano. Wtedy właśnie płukała suszone owoce w ciepłej wodzie, a potem zalewała je zimną wodą i pozostawiała tak na kilka godzin. W tym czasie owoce pęczniały, odzyskując swój pierwotny kształt i puszczały do wody swój aromat i smak.

Wody z namaczania suszonych owoców, nie odlewamy, a po prostu gotujemy w niej owoce. Dzięki moczeniu, suszonych owoców nie trzeba już długo gotować, dzięki czemu kompot ma też silniejszy aromat. Wystarcza mu 30 minut gotowania na małym ogniu. Potem kompot należy zestawić z ognia i pozostawić pod przykryciem do wystygnięcia. Ten zabieg również wzmocni jego smak. Kompot z suszu w razie potrzeby należy dosłodzić pod koniec gotowania.

Orzeźwiające dodatki do kompotu z suszu

Jeśli dla kogoś kompot z suszu jest zbyt wyrazisty czy mdły, jego smak może ożywić w prosty sposób. Wystarczy do ciepłego kompotu dodać kilka plasterków pomarańczy czy cytryny, pokrojonych wraz ze skórką. Skórkę wcześniej trzeba dokładnie wyszorować szczoteczką, a potem przelać wrzątkiem. Dobrym pomysłem jest też wrzucenie do kompotu z suszu kilku plasterków świeżego imbiru.

Czytaj też:
W mojej rodzinie nie znają tych pierogów. Za to u męża nie wyobrażają sobie bez nich Wigilii
Czytaj też:
Tak usmażony karp smakuje fenomenalnie. Chrupiąca ryba nie ma posmaku mułu i drobnych ości

Źródło: smaki.pl