Duszone mięso drobiowe w aromatycznym sosie to zawsze dobry pomysł na obiad. Proste połączenie kurczaka z pomidorami, cebulą i czosnkiem ma w sobie ten smak, któremu trudno się oprzeć.
Receptura tego dania wywodzi się z kuchni rumuńskiej, ale równie dobrze mogłaby to być polska potrawa, bo składa się z samych dobrze znajomych produktów. Inny jest tylko sposób przyrządzania, dzięki czemu całość jest tak wyjątkowa.
Jak zrobić kurczaka po rumuńsku?
Potrawka z kurczaka w pomidorach jest znana w Rumunii jako ostropel de pui. Tradycyjnie przyrządza się ją z kawałków całej tuszy lub elementów ze skórą i kością. Nowoczesne wersje z chudym mięsem są lżej strawne i tak samo pyszne. Ja używam filetów z piersi drobiowych, które zwyczajowo zrumieniam przed duszeniem.
Gdy robię resztę dania, cebuli i czosnku nie smażę jak zwykle, tylko podlewam wodą. Świeżymi zgniecionymi ząbkami doprawiam także całość na końcu przyrządzania. Inne dodatki smakowe to liść laurowy i natka pietruszki. Nie ma ich wiele, dzięki czemu nie przytłaczają swoim aromatem delikatnego mięsa.
Do garnka dokładam też passatę pomidorową, by sos miał aksamitną konsystencję. Można jednak użyć tego warzywa w innej postaci i efekt też będzie dobry.
Przepis: Kurczak po rumuńsku w pomidorach
Delikatne mięso z piersi drobiowej w aromatycznym sosie pomidorowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Rumuńska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 234 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg filetu z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml bulionu drobiowego
- 1 liść laurowy
- 300 g passaty pomidorowej
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie kurczakaPokrój mięso na kawałki, oprósz solą i pieprzem. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż 7-8 minut, aż się zrumienią. Zdejmij na talerz i odstaw na bok.
- Szykowanie sosuPosiekaj cebulę i zgnieć czosnek, a bulion zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj na patelnię cebulę i połowę czosnku. Duś 7-8 minut, dolewając po łyżce gorącej wody, by warzywa się nie przypaliły. Gdy się przyrumienią, dołóż kurczaka, gorący bulion i liść laurowy. Doprowadź całość do wrzenia i wlej przecier. Jeżeli sos nie pokrywa kurczaka, wlej więcej bulionu lub wody.
- Gotowanie daniaPrzykryj patelnię i duś potrawę 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie. Dorzuć resztę czosnku i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z natką pietruszki.
Danie serwuj z ulubionym dodatkiem – najlepiej z kaszą, ryżem, gotowanymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym.
Jakie pomidory do duszonego kurczaka?
W tym daniu sprawdzi się każda forma pomidorów, zarówno świeża, jak i przetwory ze słoika czy puszki. Ilość tego dodatku zależy od zawartości wody. Można wybrać pomidory:
- surowe – mają mnóstwo smaku, który warto pogłębić przez podsmażenie,
- krojone – nie są zmiksowane, dzięki czemu wzbogacają konsystencję sosu,
- całe z puszki – warto zmiksować je i podsmażyć podobnie, jak te krojone,
- przecier – powstaje z miąższu pomidorów bez skórek i pestek oraz bez zagęszczania,
- passata – aksamitna postać przecieru, która jest od niego nieco rzadsza,
- koncentrat – najbardziej gładka i skondensowane pasta, zwykle dość kwaśna.
Czytaj też:
Do sosu zamiast świeżych pomidorów daję suszone. Lepszej piersi z kurczaka nie jadłamCzytaj też:
Tanie mięso robię w tym pysznym sosie i podaję z ryżem. Ten obiad znika w mig z talerzy
