Taką nalewką nie pogardziliby piraci z Karaibów. Do truskawek dodaję jeden wyjątkowy składnik

Taką nalewką nie pogardziliby piraci z Karaibów. Do truskawek dodaję jeden wyjątkowy składnik

Dodano: 
Nalewka z truskawek
Nalewka z truskawek Źródło:Shutterstock / NatalyaBond
Ta nalewka truskawkowa powstała przypadkiem, kiedy okazało się, że mam zbyt mało spirytusu, a w szafce stoi butelka dobrego rumu. Dodatek rumu okazał się strzałem w dziesiątkę.

Nalewka truskawkowa z rumem to bardzo deserowy trunek. Jest słodka i bardzo aromatyczna, dzięki dodatkowi rumu. Robi się ją łatwo, ale jak to z nalewkami, potrzeba odrobiny cierpliwości, aż będzie gotowa. Ja zawsze robię podwójną porcję tej nalewki, bo lubię ją dawać znajomym i rodzinie w prezencie.

Ważne: Nalewka truskawkowa to napój na bazie alkoholu. Nalewki nie wolno podawać dzieciom, kobietom w ciąży, nalewek nie powinny pić też osoby, które z jakiegokolwiek powodu nie mogą sięgać po alkohol (np. osoby chore czy przyjmujące na stałe leki).

Jak zrobić nalewkę z truskawek?

Ja zawsze robię nalewkę truskawkową z rumem na spirytusie, jeśli chcesz uzyskać mniejszą moc nalewki, dodaj więcej wody, albo zastąp spirytus wódką. Do nalewki najlepiej wybrać dojrzałe i słodkie truskawki (jednak owoce nie mogą być zepsute, ani spleśniałe – trzeba je zawsze dobrze przejrzeć).

Do zrobienia nalewki z podanych proporcji potrzebujesz trzylitrowego słoja. Nalewkę można od czasu do czasu zamieszać.

Przepis: Nalewka truskawkowa

Słodka nalewka z dodatkiem rumu.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
2 godz.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
3262

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 750 ml spirytusu
  • 250 ml rumu
  • 300 g cukru
  • 400 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie truskawekUsuń szypułki z truskawek i pokrój owoce na połówki lub ćwiartki. Przełóż do słoja, zasyp cukrem i odstaw na 3 godziny w słoneczne miejsce, aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuści.
  2. Robienie nalewkiDo słoja wlej wodę, spirytus i rum. Odstaw w ciemne miejsce 4-5 tygodni. Po tym czasie zlej nalewkę i odstaw na ok. 2-3 miesiące.

Kiedy nalewka stoi, na dnie zbiera się osad. To naturalne. Potem wystarczy zlać delikatnie płyn znad osadu, jeśli chcesz mieć idealnie przejrzystą nalewkę. Dlatego po zlaniu z owoców, dalej trzymam nalewkę w słoju (już nieco mniejszym) i potem jeszcze dodatkowo przecedzam ją przez filtry do kawy (ten proces trochę trwa, ale warto) i dopiero wlewam do butelek.

Inne pomysły na nalewkę z truskawek

Jeśli nie przepadasz za rumem, zrób nalewkę na samym spirytusie lub na samej wódce. Smak truskawek doskonale podbija też wanilia. Do słoja z nalewką wystarczy dodać rozkrojoną laskę wanilii, a otrzymasz wyjątkowy trunek o słodkim aromacie. Do truskawek można dodać także inne owoce, mogą to być np. maliny, porzeczki albo poziomki.

Czytaj też:
Z dwóch sezonowych produktów robię domową nalewkę. Jest prosta, a zachwyca kolorem i smakiem
Czytaj też:
Domowa nalewka z cytryn i kawy. To przepis, do którego ciągle wracam