Z dwóch sezonowych produktów robię domową nalewkę. Jest prosta, a zachwyca kolorem i smakiem

Z dwóch sezonowych produktów robię domową nalewkę. Jest prosta, a zachwyca kolorem i smakiem

Dodano: 
Rabarbar i truskawki
Rabarbar i truskawki Źródło: Shutterstock / Fischer Food Design
Połączenie truskawek i rabarbaru, to jeden z najlepszych sezonowych duetów. Można z nich robić ciasta, kompoty, dżemy, ale też rewelacyjną nalewkę.

Uważam, że nalewka z truskawek i rabarbaru to jedna z najlepszych letnich nalewek. Jej kolor i smak przez cały rok przypominają o ciepłych dniach. Robi się ją naprawdę łatwo, a jeśli nastawisz ją teraz, będzie gotowa do picia u progu jesieni.

Ważne: Nalewka z truskawek i rabarbaru to napój na bazie alkoholu, a więc przeznaczony tylko dla dorosłych. Nalewki nie wolno podawać dzieciom, ani innym osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu (m.in. kobietom w ciąży).

Jak zrobić nalewkę z truskawek i rabarbaru?

Bardzo ważne jest, aby do nalewki wybrać ładne, dojrzałe owoce. Zwróć uwagę, aby również rabarbar był dojrzały – wybieraj ładnie wybarwione, czerwone łodygi. Ja nalewkę z truskawek i rabarbaru robię zwykle na wódce, ale można ją zrobić na spirytusie. Wówczas na podane w przepisie proporcje weź 500 ml spirytusu i 500 ml wody. Taka nalewka oczywiście będzie miała większą moc.

Przepis: Nalewka z truskawek i rabarbaru

Sezonowa nalewka na wódce.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 500 g słodkich truskawek
  • 500 g rabarbaru
  • 300 g cukru
  • 1łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 litr wódki

Sposób przygotowania

  1. Szkowanie składnikówRabarbar obierz i pokrój na małe kawałki, truskawki pokrój na połówki. Owoce zasyp cukrem i odstaw na kilka-kilkanaście godzin, aż puszczą sok.
  2. Robienie nalewkiOwoce zalej wódką, dodaj skórkę z cytryny i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc. Co jakiś czas mieszaj zawartość. Po tym czasie zlej sam płyn, przelej do butelek i odstaw na 3-4 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa.

Nalewkę dobrze jest spróbować po mniej więcej miesiącu stania (już bez owoców). Wówczas już można ocenić, czy np. jest odpowiednio słodka. Na tym etapie można ją dosłodzić, albo odrobinę rozcieńczyć (wodą lub wódką).

Ja lubię nalewkę z dodatkiem skórki z cytryny, ale możesz z niej zrezygnować. Do nalewki z truskawek i rabarbaru bardzo dobrze pasuje też wanilia, która dodaje trunkowi dodatkowej słodyczy. Jeśli chcesz zrobić nalewkę z wanilią, to po prostu do truskawek i rabarbaru dodaj rozciętą na pół laskę wanilii.

Jak pić taką nalewkę? Można ją pić solo, ale powinna być dobrze schłodzona. Na bazie takiej nalewki można też robić drinki i koktajle. My proponujemy zaserwować ją razem z prosecco. Nalewka też może podkręcić smak deserów w wersji dla dorosłych – możesz ją dodać do owocowych sosów do polania lodów.

Czytaj też:
Domowa nalewka z cytryn i miodu. Jak zrobić dobrą cytrynówkę na miodzie?
Czytaj też:
Moja babcia zawsze tak robiła kompot z truskawek. Smakował obłędnie, a owoce nigdy się nie rozpadały