Wydrążam bułki, napełniam i wstawiam do piekarnika. Tak kolacja na ciepło znika w mgnieniu oka

Wydrążam bułki, napełniam i wstawiam do piekarnika. Tak kolacja na ciepło znika w mgnieniu oka

Dodano: 
Nadziewane bułki na ciepło
Nadziewane bułki na ciepło Źródło: Shutterstock / Piotr Krzeslak
Co podać na kolację? Mam dla was pomysł prosty i pyszny. Przygotujcie nadziewane, zapiekane bułki. Robi się je raz-dwa, nadzienie jest dosyć dowolne, a po zapieczeniu całość smakuje genialnie. U mnie te bułki znikają do ostatniego okruszka.

Niektórzy ciągle na kolację serwują klasyczne kanapki. A wystarczy mała zmiana, by podać rodzinie coś smacznego. Ja na przykład sięgam po okrągłe bułki, wydrążam je, napełniam i wstawiam do pieca. Po kilkunastu minutach serwuję pyszną, chrupiącą kolację na ciepło. Wygląda i smakuje tak, że trudno jej się oprzeć.

Jakie bułki są najlepsze do zapiekania?

Do zapiekania najlepiej nadają się delikatne, pszenne bułki. Powinny być dość miękkie i niezbyt spieczone, by po kilku-kilkunastu minutach zapiekania nie wyszły zbyt twarde. Można więc sięgnąć po kajzerki, okrągłe bułki śniadaniowe czy podłużne, szersze paluchy. Z każdej bułki należy ściąć wierzch (można go ususzyć i przerobić na bułkę tartą), a potem wydrążyć z niej większą część miękiszu. Tak przygotowana bułka nadaje się do nadziewania.

Jak zrobić nadziewane bułki na ciepło?

Nadziewane bułki są nie tylko smaczne i chrupiące, ale też mają tę zaletę, że można je nadziać dowolnymi składnikami. Dosłownie tym, co macie pod ręką. Ja zwykle sięgam po warzywa, np. pomidory, paprykę, cebulę, a także wędlinę, np. szynkę, salami. Pokrojone składniki lekko przyprawiam, wkładam w zagłębienie w bułkach, a na wierzch wybijam jajko. Zamiast jajka można sięgnąć po starty, żółty ser. Oba składniki dodadzą smaku i soczystości.

Przepis: Nadziewane bułki

Nadziewane, zapiekane bułki idealne na kolację lub śniadanie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
470 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kajzerki lub bułki śniadaniowe
  • 2 pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 200 g szynki w plasterkach
  • 100 g startego żółtego sera
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZ każdej bułki odkrój czapeczkę. Ze środka wydrąż większość miękiszu, tak by zmieściło się sporo farszu. Warzywa pokrój w kostkę, szynkę na mniejsze kawałki. Składniki przypraw, wymieszaj ze startym serem.
  2. Nadziewanie i zapiekanieBułki ułóż na blasze z piekarnika, nadziej przygotowanym farszem. Na wierzch każdej wybij ostrożnie jajko. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190-200 st. C. Piecz ok. 5-8 minut, aż bułki będą chrupiące, a białka jaj ścięte. Posyp je posiekanym szczypiorkiem. –

Wskazówka: Jeśli obawiacie się, że wnętrze bułek zbyt mocno rozmięknie od nadzienia, możecie je posmarować pianą z białka, a potem krótko podpiec.

Czym można nadziać bułki?

Do nadziania bułek możecie wykorzystać przeróżne warzywa: świeże, z puszki czy pieczone. Bardzo dobrze sprawdzą się tu: cukinia, bakłażan, por, kukurydza z puszki. Jeśli chodzi o wędlinę, oprócz szynki i salami można sięgnąć po zrumienione plasterki wędzonego boczku. Dobrze też sprawdzą się kawałki podsmażonego fileta z piersi kurczaka.

Czytaj też:
Gotowe ciasto nadziewam prostym farszem. Te chrupiące roladki podaję na kolację lub przekąskę
Czytaj też:
Do ciasta już nie wlewam mleka. Tak robię najlepsze, jogurtowe racuchy z jabłkami