Wieczorem często robię ten szybki, odżywczy pasztet. Rano jest jak znalazł na kanapki

Wieczorem często robię ten szybki, odżywczy pasztet. Rano jest jak znalazł na kanapki

Dodano: 
Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy Źródło: Shutterstock / Viktor1
Pasztet można podać na przystawkę, ale też doskonale nadaje się na kanapki. Zwykle stanowi smaczną odmianę od klasycznych wędlin i serów. Ja często robię pasztet, który nie zawiera mięsa i nie trzeba go piec. Jego przygotowanie jest naprawdę szybkie.

Pasztety zwykle przyrządzamy z mięs. Można sięgnąć po wieprzowinę, drób czy królika. Można też mieszać różne rodzaje mięs. Tak przygotowany pasztet jest smaczny i bogaty w białko. Ja jednak robię pasztet, który nie zawiera grama mięsa, a też jest bardzo wartościowy. Do jego przygotowania używam popularnego produktu z puszki.

Wartość odżywcza ciecierzycy

Ciecierzyca zaliczana jest do roślin strączkowych, które z kolei stanowią doskonałe źródło wartościowego białka. Z tego względu dla osób niejedzących mięsa, nasiona roślin strączkowych są naprawdę cennym produktem. Poza tym ciecierzyca dostarcza też sporych ilości błonnika, który wspomaga pracę jelit, a także na długo daje uczucie sytości. Produkt ten ma niski indeks glikemiczny, więc dba o odpowiedni poziom cukru we krwi. Zawiera też dużo potasu i magnezu, które korzystnie wpływają na pracę serca i mięśni.

Jak zrobić pasztet bez pieczenia z ciecierzycy?

Na pasztet potrzebna jest ugotowana ciecierzyca. Można więc kupić suche nasiona, a po namoczeniu je ugotować. Ja jednak wybieram szybszą wersję pasztetu, bo robię go z ciecierzycy z puszki lub słoika. W sumie najczęściej kupuję ciecierzycę w słoiku, bo jest jej więcej i jest bardziej naturalna. Po zblendowaniu i połączeniu z kilkoma składnikami masę wystarczy przełożyć do formy, lekko ubić i schłodzić.

Przepis: Pasztet z ciecierzycy

Pasztet bez pieczenia z ciecierzycy z puszki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w małą kostkę, zeszkli na łyżce oliwy. Po chwili dodaj posiekany czosnek i smaż całość 30 sekund.
  2. Blendowanie składnikówDo miski lub blendera dodaj odsączoną ciecierzycę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, resztę oliwy, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, przyprawy i tahini. Całość zblenduj na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody, by całość miała kremową konsystencję. Dopraw do smaku.
  3. Napełnianie formyNiedużą foremkę wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej przygotowaną masę, lekko ją ubij. Naczynie przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie pasztet można kroić w plastry i podawać np. do pieczywa.

Jak podać pasztet z ciecierzycy?

Pasztet z ciecierzycy doskonale sprawdzi na kanapkach, zwłaszcza gdy posmarujemy je musztardą i ozdobimy plasterkami kiszonego ogórka. Można go też wykorzystać jako dodatek do sałatek lub jako wkład do wegetariańskich burgerów.

Czytaj też:
Tę mięsną pastę wolę od niejednego pasztetu. Jest idealna do pieczywa, a robię ją w 15 minut
Czytaj też:
Ten pyszny pasztet zrobisz ze zdrowego mięsa. Jest idealny do podania na Boże Narodzenie