Pasztety zwykle przyrządzamy z mięs. Można sięgnąć po wieprzowinę, drób czy królika. Można też mieszać różne rodzaje mięs. Tak przygotowany pasztet jest smaczny i bogaty w białko. Ja jednak robię pasztet, który nie zawiera grama mięsa, a też jest bardzo wartościowy. Do jego przygotowania używam popularnego produktu z puszki.
Wartość odżywcza ciecierzycy
Ciecierzyca zaliczana jest do roślin strączkowych, które z kolei stanowią doskonałe źródło wartościowego białka. Z tego względu dla osób niejedzących mięsa, nasiona roślin strączkowych są naprawdę cennym produktem. Poza tym ciecierzyca dostarcza też sporych ilości błonnika, który wspomaga pracę jelit, a także na długo daje uczucie sytości. Produkt ten ma niski indeks glikemiczny, więc dba o odpowiedni poziom cukru we krwi. Zawiera też dużo potasu i magnezu, które korzystnie wpływają na pracę serca i mięśni.
Jak zrobić pasztet bez pieczenia z ciecierzycy?
Na pasztet potrzebna jest ugotowana ciecierzyca. Można więc kupić suche nasiona, a po namoczeniu je ugotować. Ja jednak wybieram szybszą wersję pasztetu, bo robię go z ciecierzycy z puszki lub słoika. W sumie najczęściej kupuję ciecierzycę w słoiku, bo jest jej więcej i jest bardziej naturalna. Po zblendowaniu i połączeniu z kilkoma składnikami masę wystarczy przełożyć do formy, lekko ubić i schłodzić.
Przepis: Pasztet z ciecierzycy
Pasztet bez pieczenia z ciecierzycy z puszki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki wody
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w małą kostkę, zeszkli na łyżce oliwy. Po chwili dodaj posiekany czosnek i smaż całość 30 sekund.
- Blendowanie składnikówDo miski lub blendera dodaj odsączoną ciecierzycę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, resztę oliwy, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, przyprawy i tahini. Całość zblenduj na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody, by całość miała kremową konsystencję. Dopraw do smaku.
- Napełnianie formyNiedużą foremkę wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej przygotowaną masę, lekko ją ubij. Naczynie przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie pasztet można kroić w plastry i podawać np. do pieczywa.
Jak podać pasztet z ciecierzycy?
Pasztet z ciecierzycy doskonale sprawdzi na kanapkach, zwłaszcza gdy posmarujemy je musztardą i ozdobimy plasterkami kiszonego ogórka. Można go też wykorzystać jako dodatek do sałatek lub jako wkład do wegetariańskich burgerów.
Czytaj też:
Tę mięsną pastę wolę od niejednego pasztetu. Jest idealna do pieczywa, a robię ją w 15 minutCzytaj też:
Ten pyszny pasztet zrobisz ze zdrowego mięsa. Jest idealny do podania na Boże Narodzenie