Jeśli został wam kawałek mięsa z obiadu, proponuję zamienić je w pyszne smarowidło do pieczywa. Wystarczy je tylko zblendować z kilkoma składnikami. Będzie pożywne, kremowe i lepsze od niejednego pasztetu. Taką pastą smaruję kanapki na kolację czy do pracy. Wszyscy wolą ją od szynki czy żółtego sera.
Jakie mięso nadaje się na pastę?
Pastę do pieczywa można zrobić w zasadzie z każdego rodzaju mięsa. Powinno być jednak miękkie i pozbawione twardych przerostów. Doskonale nadaje się tu mięso gotowane, np. z zupy. Jeśli sięgacie po mięso pieczone, usuńcie z niego wierzchnią, przyrumienioną warstwę, bo nie da się jej zblendować na gładką masę.
Jak zrobić mięsną pastę do pieczywa?
By zamienić gotowane czy pieczone mięso w pożywną pastę, trzeba dodać kilka kremowych składników. Ułatwią one blendowanie mięsa i doskonale połączą jego kawałeczki w gładką całość. Dobrze sprawdzi się tu majonez, masło, a także musztarda. Do pasty można też dodać trochę gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego. Wprowadzą do niej lekkość i orzeźwiający smak.
Przepis: Mięsna pasta
Smarowidło do pieczywa z gotowanego lub pieczonego mięsa
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 120 w każdej porcji
Składniki
- 200 g gotowanego lub pieczonego mięsa
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- papryka wędzona
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaZ mięsa usuń kości i chrząstki. Jeśli używasz pieczonego mięsa, upewnij się, że nie ma przypieczonych kawałków. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
- Przygotowanie pastyW blenderze umieść mięso, majonez i musztardę. Zblenduj całość na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodaj trochę więcej majonezu lub jogurtu. Pastę wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem.
Wskazówki: Do pasty możecie też dodać trochę tartego chrzanu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku czy drobno posiekane, ugotowane na twardo jajko. Pastę możecie przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 dni.
Jak podać mięsną pastę?
Pastę mięsną można podać na świeżym pieczywie lub tostach. Dobrze też sprawdzi się jako nadzienie do kanapek do pracy. Można ją też zaserwować na domówce. Wystarczy przełożyć pastę do miseczki, posypać odrobiną wędzonej papryki lub posiekanymi ziołami, a obok położyć nóż do smarowania i postawić pieczywo w koszyczku. Każdy będzie sobie mógł smarować nią kromki bułki czy chleba.
Czytaj też:
Soczysta pieczeń w chrupiącym cieście. Łatwy przepis na rodzinny obiad, który zachwyci twoich gościCzytaj też:
10-minutowa pasta z tuńczyka i jajek. Poznaj mój sekret idealnych kanapek