Ta pasta jajeczna jest nadzwyczaj smaczna i pożywna. To dzięki aromatycznemu dodatkowi

Ta pasta jajeczna jest nadzwyczaj smaczna i pożywna. To dzięki aromatycznemu dodatkowi

Dodano: 
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna Źródło: Shutterstock / Ingrid Balabanova
Jajka są zdrowe i pożywne. Nie inaczej jest z przygotowaną z nich pastą. Zwłaszcza gdy wzbogaci się ją w aromatyczny składnik. To smarowidło do pieczywa uatrakcyjni kanapki serwowane na kolację lub śniadanie.

Pasty do pieczywa z reguły są proste do przygotowania i niezwykle smaczne. Wystarczy tylko zmiksować składniki i doprawić, by po chwili móc raczyć się przepysznymi kanapkami. W moim domu najbardziej lubiana jest pasta jajeczna. Moje dzieci i mąż uwielbiają ją jeść na kolację czy śniadanie. Dlatego często robię ją w większych ilościach.

Czym warto wzbogacić pastę jajeczną?

Pasta jajeczna nie potrzebuje wielu dodatków, by doskonale smakować. W sumie wystarczy zmiksować jajka z majonezem, by uzyskać smaczną, smarowną masę. Jednak można do niej też dodać trochę kremowego twarożku, który zbalansuje jajeczny smak albo śmietany czy jogurtu naturalnego. Do pasty tej doskonale pasuje szczypiorek, cebula czy posiekane kiełki. Do doprawienia warto użyć zaś musztardy, która doskonale zaostrza smak smarowidła.

Jak zrobić pastę jajeczną z wędzonym boczkiem?

Odkąd wpadłam na pomysł, by do pasty jajecznej dodać kawałeczki podsmażonego, wędzonego boczku, nie mogę przyrządzić jej inaczej. Mojej rodzinie ta wersja pasty najbardziej przypadła do gustu i ciągle ją zamawia. A ponieważ nie ma przy tym smarowidle dużo pracy, robię je ku uciesze domowników. Zazwyczaj od razu podwójną porcję, tak by wystarczyło pasty na kolację i śniadanie.

Przepis: Pasta jajeczna z boczkiem

Pożywna pasta jajeczna z dodatkiem podsmażonego, wędzonego boczku

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 8 jajek
  • 2-3 plasterki wędzonego boczku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kostkę, wsyp na zimną patelnię, podsmażaj, aż wytopi się z niego większość tłuszczu i zrobi się rumiany. Wystudź go. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione jajka zmiksuj z majonezem, śmietaną i musztardą. Dodaj boczek, cebulę i szczypiorek, wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak podać pastę jajeczną?

Pastę jajeczną najlepiej podać na świeżym, chrupiącym pieczywie. Jednak kanapki będą najzdrowsze, gdy zaserwujemy ją na pieczywie pełnoziarnistym, np. chlebie razowym czy bułkach grahamkach. Poza klasycznym pieczywem, pastę jajeczną można też podać na waflach ryżowych czy kukurydzianych, a także na pieczywie chrupkim. Bez problemu można nią także napełnić kruche babeczki, wydrążone pomidory albo podać ją na cząstkach papryki lub na liściach cykorii.

Czytaj też:
Delikatną pastę rybną robię w 10 minut. Idealna do kanapek, wrapów i nie tylko! Odkryj jej sekret
Czytaj też:
Genialną pastę z łososia zrobisz w kilka minut. To smarowidło do pieczywa wygrywa nawet z wędliną