Uwielbiam tę pastę robić i jeść. Jest prosta, aksamitna, a pieczywo z jej dodatkiem to niebo w gębie

Uwielbiam tę pastę robić i jeść. Jest prosta, aksamitna, a pieczywo z jej dodatkiem to niebo w gębie

Dodano: 
Pasta z wątróbki
Pasta z wątróbki Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Jeśli marzy ci się ciekawy dodatek do pieczywa, przygotuj pastę. Możesz ją zrobić z różnych składników, choć jak dla mnie najpożywniejsza jest ta z taniego mięsa. Łatwo się ją robi, a ma niepowtarzalny smak.

Najszybciej zrobić kanapkę z szynką czy żółtym serem. Jednak jeśli liczymy na niepowtarzalne wrażenia smakowe, możemy poświęcić 15 minut naszego cennego czasu. Tyle wystarczy, by przygotować aksamitną pastę do pieczywa. Podstawą tego smarowidła będzie wątróbka drobiowa – produkt tani i niezwykle smaczny. Oto przepis na pyszną pastę z wątróbki.

Jak przygotować wątróbkę na pastę?

By pasta wyszła aksamitna i gładka, wątróbkę trzeba odpowiednio przygotować. Po pierwsze należy ją oczyścić z błonek i żyłek, by pozostał tylko jednorodny miąższ. Po drugie trzeba ją poddać obróbce termicznej. Można ją więc obgotować, ugotować na parze czy usmażyć. Jak dla mnie najlepszym sposobem jest smażenie, bo można wtedy dorzucić kilka dodatków, które podniosą smak wątróbki. Jednak niezależnie od sposobu przygotowania wątróbki, ważne jest, by nie smażyć, ani nie gotować jej zbyt długo. W przeciwnym razie straci smarowność i soczystość i można będzie zapomnieć o aksamitnej paście.

Jak zrobić pastę z wątróbki drobiowej?

Wątróbkę na pastę podsmażam na patelni z kilkoma dodatkami. Jest to cebula, czosnek, masło i zioła. To dzięki nim całość nabiera doskonałego smaku. Potem tak przygotowane mięso wystarczy zblendować na gładką masę z aksamitnym dodatkiem. Gdy pasta dobrze wystygnie, jest gotowa do użycia.

Przepis: Aksamitna pasta z wątróbki

Pasta z wątróbki drobiowej pachnąca tymiankiem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie wątróbkiWątróbkę opłucz, osusz, oczyść z błon. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj posiekany czosnek i tymianek, chwilę przesmaż. Dodaj wątróbkę i smaż ją na średnim ogniu 5-7 minut, co jakiś czas ją obracając. Powinna być usmażona, ale miękka w środku. Dopraw ją solą i pieprzem.
  2. Blendowanie składnikówUsmażoną wątróbkę lekko przestudź, umieść w misce razem z cebulą i czosnkiem. Dodaj śmietankę i zblenduj wszystko na gładką masę. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Co jeszcze warto dodać do pasty z wątróbki?

By pasta z wątróbki nabrała jeszcze ciekawszego smaku, można do niej dodać odrobinę aromatycznego alkoholu. Może to być łyżka koniaku, brandy czy czerwonego wina. Alkohol najlepiej dodać pod koniec duszenia wątróbki, a wtedy odparuje, pozostawiając jedynie głęboki smak. Łyżeczkę wybranego alkoholu można też jednak dodać na etapie blendowania składników.

Czytaj też:
Poznaj sekret obłędnej pasty jajecznej. Przepis na te szybkie kanapki pochodzi z Japonii
Czytaj też:
Siekam oklepaną wędlinę i zamieniam ją w przepyszną pastę. Moja rodzina smaruje nią kanapki