Siekam oklepaną wędlinę i zamieniam ją w przepyszną pastę. Moja rodzina smaruje nią kanapki

Siekam oklepaną wędlinę i zamieniam ją w przepyszną pastę. Moja rodzina smaruje nią kanapki

Dodano: 
Drobno pokrojona szynka
Drobno pokrojona szynka Źródło: Shutterstock / MicrostockStudio
Kanapki z szynką chyba już się każdemu znudziły. Gdy jednak mam tę wędlinę w swoich zapasach, często przerabiam ją na pyszny dodatek do pieczywa. Schodzi w zasadzie w każdych ilościach, bo nikt nie potrafi się jej oprzeć.

Szynka to jedna z najpopularniejszych wędlin, po którą sięgamy. Niestety fakt, że jest łatwo dostępna, sprawia, że już nieco nam się znudziła. Jednak wciąż pozostaje smaczna i pełna wartościowych składników. By jednak na nowo móc się cieszyć jej smakiem, warto przerobić ją na zupełnie inną potrawę. Ja na przykład często robię pastę z szynki. Kilka dodatków sprawia, że jest niezwykle smaczna, a przygotowane z nią kanapki szybko znikają z talerzy.

Jaka szynka jest najlepsza na pastę?

Na pastę najlepiej nada się szynka, która jest dość miękka i soczysta i nie zawiera wyraźnie zarysowanych włókien. Jednym słowem dobrze tu sprawdzi się szynka konserwowa, a także różnego rodzaju szynki drobiowe. Plusem jest fakt, że te wędliny nie zawierają obwędzonej skórki i że są jednolite w swojej masie.

Jak zrobić soczystą pastę z szynki?

Przygotowanie pasty z szynki to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy bowiem tylko pokroić taką wędlinę w cienkie plasterki, a potem w paseczki i w kostkę. W sumie im drobniej ją pokroimy, tym lepiej. Oczywiście, jeśli ktoś lubi zupełnie gładką konsystencję pasty, może zblendować posiekaną szynkę. Teraz wystarczy dorzucić do niej kilka dodatków, które poprawią jej smarowność i smak i gotowe.

Przepis: Pasta z szynki

Pasta z szynki konserwowej z dodatkiem jajka

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g szynki np. konserwowej
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówSzynkę pokrój w jak najdrobniejszą kostkę. Jeśli używasz szynki wędzonej, usuń z niej skórkę. Ugotowane jajko obierz, drobno posiekaj. Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę.
  2. Wykańczanie pastyDo rozdrobnionych składników dodaj majonez i musztardę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Zamiast majonezu do pasty można dodać trochę jogurtu naturalnego i śmietany.

Pasta z szynki – kilka wskazówek

Sposobów na przygotowanie pasty z szynki jest co najmniej kilka. Oto kilka podpowiedzi, które pozwolą wam zmodyfikować smak tego dodatku do pieczywa.

  • Aby przygotować najprostszą pastę z szynki, tak naprawdę rozdrobnioną wędlinę wystarczy wymieszać z 1-2 łyżkami majonezu. Dobrze jednak wzbogacić jej smak różnymi dodatkami, np. posiekanym szczypiorkiem i przyprawami.
  • Do pasty z szynki można też dodać trochę startego na małych oczkach żółtego sera. Smak pasty świetnie też zaostrzy drobno posiekany, kiszony ogórek.
  • Jeśli ktoś lubi bardziej wyraziste smaki, do pasty z szynki może też dodać trochę posiekanych, zielonych oliwek lub kaparów.

Czytaj też:
To smarowidło do chleba robię z popularnej ryby i 3 dodatków. Wszystkich rzuca na kolana
Czytaj też:
Patent na to pyszne smarowidło do pieczywa dostałam od cioci Eli. Przepis jest dziecinnie prosty