Jeśli macie ochotę na proste, lekkie danie na ciepło, możecie przygotować warzywną zapiekankę. Dzięki dodatkowi sera robi się naprawdę pożywna. Sprawdzi się na ciepłą kolację, a nawet jako danie obiadowe. A roboty przy niej tyle, co nic. Wystarczy tylko pokroić i ułożyć warzywa, posypać je serem i polać pysznym sosem. Po chwili pieczenia pyszne, letnie danie będzie gotowe.
Jakie warzywa nadają się do zapiekania?
Do zapiekania nadaje się większość warzyw, choć zapiekanie tych bardziej miękkich zajmuje mniej czasu. Duże znaczenie ma też fakt, czy dane warzywo można jeść na surowo czy nie. W tym pierwszym przypadku czas zapiekania może być krótszy. W drugim warzywo należy na tyle długo trzymać w piekarniku, by zrobiło się odpowiednio miękkie. Ewentualnie wcześniej można je obgotować, co też skróci czas zapiekania.
A jakie warzywa najlepiej zapiekać? Oprócz cukinii i pomidorów dobrze też sprawdzą się: bakłażan, szpinak, papryka, cebula, groszek zielony, marchew, por, seler naciowy. Dobrze będzie też smakować zapiekanka z dodatkiem np.: brokułu, kalafiora czy fasolki szparagowej. Warzywa te warto jednak wcześniej obgotować.
Jak zrobić zapiekankę warzywną z serem?
Przygotowanie zapiekanki warzywnej z serem jest bardzo proste. Pokrojone warzywa trzeba tylko posypać serem, polać aromatycznym sosem i zapiec.
Przepis: Warzywna zapiekanka z serem
Cukinia i pomidory zapiekane pod pierzynką z sera i sosu pesto
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 2 nieduże, młode cukinie
- 4 pomidory
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g żółtego sera
- 4 łyżki bazyliowego pesto
Sposób przygotowania
- Krojenie i układanie warzywCukinie umyj, wytrzyj, nie obieraj. Pokrój je w grubsze talarki. Pomidory umyj, każdy przekrój na pół, większe pokrój w ćwiartki. Naczynie do zapiekania natłuść oliwą. Ułóż w nim plasterki cukinii, a na nich kawałki pomidora.
- Wykańczanie i pieczenie zapiekankiUłożone warzywa oprósz solą i pieprzem, posyp startym serem. Sos pesto wymieszaj z pozostałą oliwą i ewentualnie 1-2 łyżkami wody, tak by zrobił się płynny. Strużkami sosu polej zapiekankę. Wstaw ją do piekarnika o temperaturze 180-190 stopni Celsjusza i piecz ok. 30 minut.
Wskazówka: Jeśli chcesz, warzywa możesz też posypać mini-grzankami. Dodadzą zapiekance przyjemnej chrupkości i zwiększą jej pożywność.
W jakim sosie można zapiekać warzywa?
Moją zapiekankę przyrządziłam pod pierzynką z żółtego sera. Sos pesto użyłam tylko po to, by w prosty sposób nadać zapiekance wyrazistego smaku. Jeśli jednak chcecie, by wasza zapiekanka była bardziej soczysta, możecie zapiec warzywa np.: w sosie beszamelowym czy w masie jajeczno-śmietanowej.
Czytaj też:
Tę tanią i prostą zapiekankę ziemniaczaną robię od razu na dwa dni. Rodzina kocha ten szybki obiadCzytaj też:
Zalewam kalafior tym prostym sosem. Bez wysiłku robię pyszną zapiekankę