Zalewam kalafior tym prostym sosem. Bez wysiłku robię pyszną zapiekankę

Zalewam kalafior tym prostym sosem. Bez wysiłku robię pyszną zapiekankę

Dodano: 
Zapiekanka z kalafiora
Zapiekanka z kalafiora Źródło:Shutterstock / photosimysia
To najbardziej klasyczna warzywna zapiekanka, bo kalafior jest tu zalany tradycyjnym beszamelem. Kremowy sos i aromatyczne różyczki kalafiorowe tworzą idealne połączenie.

Kalafior po beszamelem to pomysł na danie obiadowe, albo na kolację. To coś dla miłośników warzywnych smaków i kremowych sosów. Delikatny beszamel idealnie nadaje się do tego typu zapiekanek.

Jak zrobić zapiekankę z kalafiora?

Zrobienie zapiekanki z kalafiora pod beszamelem nie jest trudne, choć samo przygotowanie sosu wymaga nieco uwagi. Beszamel to prosty sos z mleka, masła i mąki, aby wyszedł idealnie gładki, należy cały czas pamiętać o jego mieszaniu (najlepiej wykorzystać do tego trzepaczkę). Doprawia się go gałką muszkatołową i białym pieprzem. Sos wystarczy potem już tylko rozsmarować na wierzchu warstwy kalafiorowych różyczek i zapiec. Jeśli zdarzy się, że w beszamelu zrobią się grudni, przetrzyj sos przez sito albo poratuj się blenderem.

Przepis: Kalafior zapiekany pod beszamelem

Prosta zapiekanka z klasycznym sosem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
164 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • sól, biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kalafioraKalafior umyj, podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Jednocześnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Robienie sosuW rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj energicznie trzepaczką, smaż ok. 2 minut i powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Dopraw sos solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Robienie zapiekankiDo naczynia żaroodpornego przełóż różyczki kalafiora i zalej sosem. Piecz ok. 20-30 minut, aż zapiekanka ładnie się zrumieni.

Jeśli nie wyobrażasz sobie zapiekanek bez dodatku sera, możesz do przepisu dorzucić 150-200 g tartej mozzarelli, goudy albo cheddara. Część sera wymieszaj z różyczkami kalafiora, a częścią posyp zapiekankę na wierzchu. Będą tu pasowały również sery z niebieską pleśnią.

Inne warianty zapiekanki z kalafiora

Z podstawowym przepisem możesz poeksperymentować i dodać do swojej zapiekanki różne dodatki. Najprostszą zmianą jest połączenie w proporcjach pół na pół kalafiora i brokułu. Do zapiekanki można też dorzucić przesmażony wcześniej na patelni pokrojony na małe kawałki boczek lub szynkę. Bardzo dobrze z kalafiorem pod beszamelem komponuje się natka pietruszki: jeśli ją lubisz, nie żałuj zieleniny. Jeśli chcesz mieć mięsne danie, dodaj do kalafiora kawałki przesmażonej lub ugrillowanej wcześniej piersi z kurczaka doprawionej ziołami i polanej masełkiem czosnkowym. Do samej zapiekanki również możesz dodać czosnek, który doda jej wyrazistości i smaku.

Czytaj też:
Przepyszny obiad z makaronu robię w kwadrans. Pomysł na proste danie dla zabieganych
Czytaj też:
Obłędna zapiekanka z ryżu i sera z przepisu teściowej. Zaskoczyło mnie, do czego można ją dodać