Prosty sos beszamelowy, który zawsze wychodzi idealny. Zwróć uwagę na temperaturę mleka

Prosty sos beszamelowy, który zawsze wychodzi idealny. Zwróć uwagę na temperaturę mleka

Dodano: 
Sos beszamelowy
Sos beszamelowy Źródło: Shutterstock / RESTOCK images
Sos beszamelowy (podstawowy sos biały) to częsty gość w mojej kuchni. Jest niezbędnym składnikiem różnego rodzaju zapiekanek m.in. lasagne, a także doskonałym dodatkiem do białych mięs i gotowanych warzyw. Idealny sos beszamelowy ma kremową konsystencję. Zobacz, jak go zrobić.

Sos beszamelowy powinien być gładki i mieć kremową konsystencję. Niestety, często popełniane podczas przygotowywania sosu beszamelowego błędy sprawiają, że pojawiają się w nim grudki. Zobacz, jak w łatwy sposób przygotować prawdziwy sos beszamelowy na mleku, który ma idealnie gładką, aksamitną konsystencję.

Swój sos beszamelowy przygotowuję na bazie jasnej zasmażki z masła i mąki, do której dodaję mleko. Niektóre przepisy uwzględniają również dodanie żółtek lub całego jajka oraz bulionu. Ja robię sos beszamelowy z samego masła, mąki i mleka, bo jest on najszybszą w przygotowaniu wersją sosu białego i nie różni się znacząco pod względem smaku od sosu beszamelowego z jajkami i bulionem.

Przygotowanie sosu beszamelowego wymaga nieco cierpliwości. Najlepiej robić go w niewysokim rondelku z rączką. Do mieszania sosu beszamelowego użyj rózgi kuchennej. Jeżeli w sosie utworzą się grudki, to rozetrzyj je za pomocą łyżki.

Przepis: Sos beszamelowy

Sos beszamelowy najprawdopodobniej wywodzi się z Francji. To prosta zasmażka, którą możesz podawać samodzielnie lub użyć jako bazę sosów różnego rodzaju.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
1190

Składniki

  • 500 ml mleka 2%
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  1. PodgrzewanieNa małym palniku roztop masło. Uważaj, żeby się nie przypaliło. Mleko delikatnie podgrzej (do temperatury około 45 stopni Celsjusza).
  2. Połączenie składnikówDo stopionego masła dodawaj stopniowo odmierzoną ilość mąki pszennej, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Gdy z masła i mąki powstanie jednolita masa, dodaj ciepłe mleko i cały czas mieszając, poczekaj, aż sos zacznie zmieniać swoją konsystencję.
  3. PrzyprawianieGęstniejący sos beszamelowy dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Do sosu beszamelowego najlepiej użyj całej gałki muszkatołowej, którą musisz zetrzeć na tarce o drobnych oczkach tuż przed dodaniem do sosu. Danie będzie wtedy bardziej aromatyczne.

Do czego wykorzystać sos beszamelowy?

Sos beszamelowy, choć jest klasycznym sosem wywodzącym się z kuchni francuskiej, to ma szerokie zastosowanie w wielu kuchniach na całym świecie. Ten wszechstronny sos wykorzystują się m.in. w takich potrawach jak:

  • Zapiekanki – sos beszamelowy często stanowi warstwę scalającą składniki w zapiekankach, takich jak lasagne, musaka czy w zapiekance ziemniaczanej.
  • Makaron z sosem beszamlowym i serem.
  • Gotowane lub pieczone warzywa polane sosem beszamelowym.
  • Naleśniki – sos beszamelowy może być stosowany jako nadzienie w wersjach wytrawnych z szynką, serem, grzybami lub szpinakiem.
  • Francuskie tosty z szynką i serem, polane sosem beszamelowym i zapieczone do uzyskania złocistej skórki.

Pamiętaj, że sos beszamelowy jest także świetną bazą do tworzenia innych sosów, takich jak sos serowy, sos musztardowy czy sos pieczarkowy, przez dodanie do niego odpowiednich składników.

Czytaj też:
Sos idealny do jajek, szparagów i innych warzyw. Sos holenderski robię w dwóch wersjach
Czytaj też:
Kremowy sos pieczarkowy idealny do makaronu z kurczakiem, kopytek i placków ziemniaczanych