Zapiekanki ziemniaczane świetnia smakują, a do tego pozwalają wykorzystać resztki różnych składników, które znajdziemy w lodówce m.in. serów, warzyw i wędlin. Hitem w moim domu stała się zapiekanka ziemniaczana w stylu włoskim, która zachwyca bogatym smakiem parmezanu oraz dostępnego w wielu supermarketach tyrolskiego boczku. Boczek tyrolski możesz zastąpić m.in. boczkiem pieczonym lub gotowanym.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem?
Przed przystąpieniem do układania składników w brytfance wcześniej podgotowuję ziemniaki i podsmażam boczek. Dzięki temu zapiekanka jest gotowa po zaledwie 30 minutach w piekarniku.
Sos do zapiekanki robię ze śmietanki kremówki 30% i parmezanu. Kaloryczność potrawy możesz zmniejszyć, używając śmietany 18% lub śmietany z dodatkiem jogurtu naturalnego, a także sosu na bazie śmietany 18% i roztrzepanych jajek. Warstwy ziemniaków przekładam zrumienionym na suchej patelni boczkiem, do którego możesz dodać cebulę lub czosnek.
Niezbędnym dodatkiem, który nadaje zapiekance bogaty smak, są zioła i przyprawy m.in. sól, świeżo zmielony pieprz oraz świeży lub suszony rozmaryn, który doskonale pasuje do potraw z ziemniakami. Możesz również dodać do zapiekanki zioła prowansalskie, zioła sycylijskie lub inne, ulubione zioła świeże i suszone np. oregano, tymianek lub bazylię.
Z poniższego przepisu otrzymasz 4 duże porcje zapiekanki. Jeżeli chcesz zrobić obiad na dwa dni dla 4-osobowej rodziny, to użyj podwójnej porcji składników.
Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Tę pyszną zapiekankę możesz przygotować zarówno z młodych, jak i zeszłorocznych ziemniaków.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 kg młodych lub zeszłorocznych ziemniaków
- 300 g boczku
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ziemniakówMłode ziemniaki o podobnej wielkości starannie wyszoruj, usuwając nadmiar łuszczącej się skórki, a następnie wypłucz pod bieżącą wodą i ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Zeszłoroczne ziemniaki możesz ugotować al dente obrane lub w mundurkach. Ziemniaki gotowane bez obierania starannie wyszoruj. Czas gotowania ziemniaków al dente to 15-20 minut (w zależności m.in. od rodzaju i wielkości ziemniaków). Podgotowane ziemniaki odcedź, przełóż na durszlak i pozostaw do ostygnięcia. Przestygnięte ziemniaki pokrój na plasterki o grubości około 1 cm.
- Przygotowanie reszty składnikówParmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Boczek pokrój w kostkę lub paseczki. Świeży rozmaryn umyj, osusz, oderwij kilkanaście igiełek i bardzo drobno je posiekaj. Pozostały rozmaryn wykorzystasz do dekoracji gotowej potrawy.
- Łączenie składników sosuOdłóż 2 łyżki parmezanu do posypania wierzchu potrawy. Śmietankę kremówkę (opcjonalnie kwaśną śmietanę lub śmietanę z jogurtem naturalnym) połącz z pozostałym parmezanem i dopraw sos do smaku świeżym lub suszonym rozmarynem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odłóż do osobnej miseczki 2-3 łyżki sosu do posmarowania wierzchu zapiekanki.
- Smażenie boczku3/4 pokrojonego boczku podsmaż na suchej patelni (jeżeli boczek jest bardzo chudy, to podsmaż go na niewielkiej ilości oleju). Pozostały boczek ułożysz na wierzchu zapiekanki – wytapiający się z boczku tłuszcz zapobiegnie nadmiernemu wyschnięciu ziemniaków w czasie pieczenia. Nie wylewaj tłuszczu po smażeniu boczku – wykorzystasz go do wysmarowania formy do zapiekania.
- Przygotowanie do pieczeniaFormę żaroodporną lub inną formę do zapiekania posmaruj cienką warstwą tłuszczu, który wytopił się z boczku (możesz również wysmarować naczynie klarowanym masłem, oliwą z oliwek lub olejem). W formie układaj warstwami ziemniaki, podsmażony boczek oraz sos z parmezanem. Ilość warstw zapiekanki zależy od wielkości naczynia do zapiekania. Ostatnią warstwę zapiekanki powinny stanowić ziemniaki. Wierzch zapiekanki posmaruj odłożonym wcześniej sosem, posyp surowym boczkiem oraz świeżym lub suszonym rozmarynem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut – w tym czasie ziemniaki powinny dojść, a boczek ładnie się przyrumienić. Przed końcem pieczenia posyp wierzch zapiekanki odłożonym wcześniej parmezanem.
Zapiekankę ziemniaczaną podawaj gorącą. Przed podaniem możesz udekorować wierzch potrawy świeżym rozmarynem.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z podgotowanych ziemniaków?
Podstawą w przypadku większości zapiekanek ziemniaczanych są plasterki ziemniaków. Polecam ziemniaki do zapiekanki wcześniej podgotować, dzięki czemu potrawa będzie idealnie upieczona – w zapiekankach z surowych ziemniaków często trafiają się niedopieczone kawałki, choć zostały one pokrojone na plasterki o takiej samej grubości. Winne temu jest m.in. mieszanie przez sprzedawców różnych gatunków ziemniaków. Do zapiekania najlepiej nadają się ziemniaki, które nie rozpadają się podczas obróbki termicznej, czyli ziemniaki z niewielką zawartością skrobi.
Jeżeli chcesz przygotować zapiekankę ziemniaczaną z młodych ziemniaków, to nie musisz ich obierać, a dodatkowo małe ziemniaki nie wymagają krojenia przed gotowaniem. Zeszłoroczne ziemniaki można obrać i pokroić przed gotowaniem na mniejsze kawałki lub ugotować al dente w mundurkach.
Zapiekanka ziemniaczana z surowych ziemniaków
W przypadku zapiekanki ziemniaczanej z surowych ziemniaków warto pokroić warzywa na bardzo cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pokrojenie ziemniaków na grube plastry wydłuża czas pieczenia potrawy nawet o 45 minut. Chcąc upiec surowe ziemniaki z różnymi dodatkami, trzeba także pamiętać o dodaniu większej ilości płynnych składników np. śmietanki i jajek, bo surowe ziemniaki będą wchłaniały wilgoć i zapiekanka może wyjść zbyt sucha.
Jak zapiec tuczone ziemniaki, które zostały z obiadu?
Możesz również przygotować zapiekankę ziemniaczaną z powyższego przepisu, wykorzystując tłuczone ziemniaki z wczorajszego obiadu – taka zapiekanka ziemniaczana ma nieco inną konsystencję, ale również zachwyca bogatym smakiem. Wystarczy ugotowane ziemniaki ponownie przecisnąć przez praskę, doprawić, wymieszać z połową śmietanki oraz startego parmezanu, przełożyć warstwami chrupiącego boczku i polać resztą sosu.
Czytaj też:
Robię rewelacyjną zapiekankę z ziemniaków. Jej sekretem jest ten nietypowy składnikCzytaj też:
Zapiekam proste składniki pod pierzynką z ziemniaków. Mój mąż ciągle prosi o ten obiad