Uwielbiam proste, pyszne dania, które robią się w zasadzie same. Tak właśnie jest zwykle z pieczonymi potrawami, które wystarczy tylko przyprawić czy zalać sosem i wstawić do piekarnika. Większość roboty wykonuje za nas urządzenie, a my w czasie oczekiwania możemy zająć się przygotowaniem surówki czy innymi obowiązkami.
Jakie są zalety cukinii?
Cukinia to popularne warzywo o delikatnym smaku. Jest dostępna przez cały rok i to po przystępnych cenach. Doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, np. z pomidorami, czosnkiem, cebulą, twarogiem, żółtym serem, śmietanką, mięsem drobiowym, a nawet rybą. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Doskonale smakuje pieczona i grillowana, ale świetnie nadaje się też do dań z patelni, duszonych i smażonych.
Cukinię powinny też docenić osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Warzywo to jest niskokaloryczne, 100 g dostarcza tylko ok. 15 kcal. Jest też bogate w błonnik. Cukinia jedzona ze skórką stanowi doskonałe źródło beta-karotenu. Poza tym zawiera też dużo witaminy C i witamin z grupy B, a także potasu, magnezu i manganu.
Jak zrobić zapiekankę z cukinii?
By przygotować to danie wystarczy, że zrobisz dwie rzeczy – pokroisz cukinię i wymieszasz składniki sosu. Cała robota zajmie ci z 10 minut.
Przepis: Cukinia zapiekana w sosie
Plastry cukinii pieczone w sosie śmietanowo-jajecznym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 430 w każdej porcji
Składniki
- 3 młode, nieduże cukinie
- 3 jajka
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- gałka muszkatołowa
- 100 g startego sera, np. mozzarelli
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, nie obieraj. Z każdej odkrój końcówki, warzywo pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Oprósz je solą i pieprzem.
- Przygotowanie sosuJajka wybij do miseczki, rozkłóć je ze śmietanką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę ziół, gałki, soli i pieprzu.
- Pieczenie cukinii4 kokilki natłuść olejem. Ułóż w nich dachówkowato plastry cukinii. Zalej je przygotowanym sosem, wierzch posyp startym serem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Co warto dodać do zapiekanki z cukinii?
Jeśli chcesz uatrakcyjnić smak i wygląd zapiekanki z cukinii, możesz do niej dodać także inne warzywa. Z cukinią dobrze będą harmonizować plastry pomidora, cebuli czy bakłażana. Wierzch zapiekanki można też posypać pokrojoną w kostkę bułką. Przyrumieni się w czasie pieczenia i będzie przyjemnie chrupiącym dodatkiem. Jeśli zaś brakuje wam w tym daniu mięsa, z powodzeniem możecie do niego dodać pokrojony w plastry czy w kostkę filet z piersi kurczaka.
Czytaj też:
Wydrążam cukinie i nadziewam je pożywnym farszem. Uwielbiam ten obiad z piekarnikaCzytaj też:
Cukinia pieczona w serze idealna na przekąskę. Zrobisz ją łatwo, a smakuje obłędnie