Cukinię kroję w plastry, zalewam pysznym sosem i zapiekam w kokilkach. Obiad robi się sam

Cukinię kroję w plastry, zalewam pysznym sosem i zapiekam w kokilkach. Obiad robi się sam

Dodano: 
Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z cukinii Źródło:Shutterstock / Nataliya Arzamasova
Oto pomysł na obiad lub ciepłą kolację dla tych, którym znudziło się już mięso. Podstawą tego dania jest cukinia, a kilka dodatków sprawia, że zamienia się w lekką i pyszną potrawę.

Uwielbiam proste, pyszne dania, które robią się w zasadzie same. Tak właśnie jest zwykle z pieczonymi potrawami, które wystarczy tylko przyprawić czy zalać sosem i wstawić do piekarnika. Większość roboty wykonuje za nas urządzenie, a my w czasie oczekiwania możemy zająć się przygotowaniem surówki czy innymi obowiązkami.

Jakie są zalety cukinii?

Cukinia to popularne warzywo o delikatnym smaku. Jest dostępna przez cały rok i to po przystępnych cenach. Doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, np. z pomidorami, czosnkiem, cebulą, twarogiem, żółtym serem, śmietanką, mięsem drobiowym, a nawet rybą. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Doskonale smakuje pieczona i grillowana, ale świetnie nadaje się też do dań z patelni, duszonych i smażonych.

Cukinię powinny też docenić osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Warzywo to jest niskokaloryczne, 100 g dostarcza tylko ok. 15 kcal. Jest też bogate w błonnik. Cukinia jedzona ze skórką stanowi doskonałe źródło beta-karotenu. Poza tym zawiera też dużo witaminy C i witamin z grupy B, a także potasu, magnezu i manganu.

Jak zrobić zapiekankę z cukinii?

By przygotować to danie wystarczy, że zrobisz dwie rzeczy – pokroisz cukinię i wymieszasz składniki sosu. Cała robota zajmie ci z 10 minut.

Przepis: Cukinia zapiekana w sosie

Plastry cukinii pieczone w sosie śmietanowo-jajecznym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 3 młode, nieduże cukinie
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g startego sera, np. mozzarelli
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, nie obieraj. Z każdej odkrój końcówki, warzywo pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Oprósz je solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie sosuJajka wybij do miseczki, rozkłóć je ze śmietanką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę ziół, gałki, soli i pieprzu.
  3. Pieczenie cukinii4 kokilki natłuść olejem. Ułóż w nich dachówkowato plastry cukinii. Zalej je przygotowanym sosem, wierzch posyp startym serem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Co warto dodać do zapiekanki z cukinii?

Jeśli chcesz uatrakcyjnić smak i wygląd zapiekanki z cukinii, możesz do niej dodać także inne warzywa. Z cukinią dobrze będą harmonizować plastry pomidora, cebuli czy bakłażana. Wierzch zapiekanki można też posypać pokrojoną w kostkę bułką. Przyrumieni się w czasie pieczenia i będzie przyjemnie chrupiącym dodatkiem. Jeśli zaś brakuje wam w tym daniu mięsa, z powodzeniem możecie do niego dodać pokrojony w plastry czy w kostkę filet z piersi kurczaka.

Czytaj też:
Wydrążam cukinie i nadziewam je pożywnym farszem. Uwielbiam ten obiad z piekarnika
Czytaj też:
Cukinia pieczona w serze idealna na przekąskę. Zrobisz ją łatwo, a smakuje obłędnie