Biorę pieczywo, ser i pomidory. Z tych składników robię fantastyczną kolację

Biorę pieczywo, ser i pomidory. Z tych składników robię fantastyczną kolację

Dodano: 
Kanapki na kolację
Kanapki na kolację Źródło: Shutterstock / DronG
Prosta i lekkostrawna kolacja to jest to! A gdy jeszcze smakuje wyśmienicie i robi się ją w kwadrans, to jest to kolacja idealna. I właśnie na taką was dzisiaj zapraszam. Cała rodzina będzie zadowolona.

Kanapki na kolację to żadna rewelacja. Jednak chrupiące kromki obłożone pełnymi smaku dodatkami, to już zupełnie inna bajka. Nie tylko doskonale wyglądają, ale wprost rozpływają się w ustach. A ich przygotowanie jest niezwykle proste.

Jakie pieczywo wybrać na chrupiące kanapki?

By podpieczone pieczywo było miękkie i chrupiące, musi mieć odpowiednią strukturę. Należy więc wybrać dość lekki chleb lub bułki. Może to więc być ciabatta, wiejski chleb o chrupiącej skórce i miękkim miąższu czy bagietka. Dobrym wyborem dla zdrowia będzie też pieczywo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej czy nasion.

Przepis na chrupiące kanapki z serem i pomidorami

Podstawą tych apetycznych kanapek jest chrupiące pieczywo. Podpiecz je więc przez kilka minut w dość wysokiej temperaturze, by wierzch zrobił się chrupiący, ale środek pozostał miękki.

Przepis: Chrupiące kanapki z pomidorkami

Chrupiące kanapki z pastą pomidorową, ricottą i pomidorkami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kromek ciabatty
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • 250 g sera ricotta
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • listki bazylii

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pasty pomidorowejZe słoiczka z suszonymi pomidorami odlej 3-4 łyżki oliwy. Resztę oliwy i pomidory przełóż do miseczki. Dodaj posiekany ząbek czosnku, zblenduj na gładką masę, dopraw.
  2. Pieczenie pomidorkówPomidorki umyj, osusz, przełóż do naczynia do zapiekania. Skrop odłożoną oliwą, piecz 20-25 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż pomarszczy się na nich skórka.
  3. Podpiekanie pieczywa5 minut przed końcem pieczenia pomidorków, na blasze w piekarniku ułóż kromki pieczywa. Piecz je 4-5 minut, aż się ładnie zrumienią.
  4. Wykańczanie kanapekKromki pieczywa przetrzyj przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, skrop oliwą z pomidorów. Każdą posmaruj pastą z pomidorów, a potem obłóż ricottą. Na wierzchu każdej kanapeczki połóż kilka pieczonych pomidorków. Całość oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą, udekoruj listkami bazylii.

Inne wersje chrupiących kanapek

Chrupiące kanapki we włoskim stylu możesz też przygotować z nieco innych składników. Pastę z suszonych pomidorów da się zastąpić np. pastą z oliwek czy bazyliowym pesto. Zamiast sera ricotta można użyć twarożku kanapkowego, białej mozzarelli czy sera pleśniowego. Oprócz pieczonych pomidorków, wierch kanapek można też zwieńczyć np. pieczoną cukinią, bakłażanem, oliwkami czy kaparami. Do kanapeczek pasują też plasterki dojrzewającej szynki.

Czytaj też:
Zamiast zwykłych kanapek robię te szybkie tosty. Moje dzieci jadłyby je na śniadanie i kolację
Czytaj też:
O tej pysznej kolacji marzę już od rana. Pieczony camembert z grzankami smakuje obłędnie


-->