Zamiast zwykłych kanapek robię te szybkie tosty. Moje dzieci jadłyby je na śniadanie i kolację

Zamiast zwykłych kanapek robię te szybkie tosty. Moje dzieci jadłyby je na śniadanie i kolację

Dodano: 
Tosty wegetariańskie
Tosty wegetariańskie Źródło: Shutterstock / camfine
Tradycyjna kanapka nie jest zbyt atrakcyjna. Jednak wystarczy zrobić ją z pieczywa tostowego i podgrzać, by zamieniła się w chrupiący przysmak. Dziś proponujemy przełożyć go warzywami i serem.

Czym się różnią tosty od zwykłych kanapek? Przede wszystkim użytym pieczywem, które ma delikatną strukturę, a także temperaturą podania. Tosty bowiem podpieka się i serwuje na ciepło. Dzięki temu są też chrupiące, co kusi ich amatorów. Przygotowanie tostów nie jest więc trudniejsze niż zrobienie klasycznych kanapek. Przyda się jednak toster lub opiekacz do kanapek, który swą pokrywą dociśnie i zewrze wszystkie składniki w całość i apetycznie je przyrumieni. Tosty można też próbować przygotować w piekarniku, jednak zabraknie tu ich dociśnięcia, co może sprawić, że kanapki będą luźniejsze po upieczeniu.

Jakie pieczywo jest najlepsze na tosty?

Na tosty najlepsze jest specjalne pieczywo. Jest bowiem lekkie, dzięki czemu po upieczeniu robi się chrupiące, ale wciąż jest miękkie. Kształt kromek jest zaś dostosowany do klasycznych tosterów. Po dociśnięciu ich pokrywą powstają zwykle dwa apetyczne trójkąty.

Jeśli zaś chodzi o rodzaj pieczywa tostowego, to mamy do wyboru pieczywo: pszenne, pełnoziarniste, z ziarnami i maślane. I tu oczywiście zdrowszą wersją jest pieczywo pełnoziarniste i z dodatkiem ziaren. Zawiera bowiem sporo błonnika, witamin z grupy B oraz magnezu i cynku. Można też kupić pieczywo tostowe bezglutenowe.

Jak zrobić wegetariańskie tosty?

Nasze tosty zrobiliśmy w wersji piętrowej, czyli nie jak zwykle z dwóch warstw pieczywa, a z trzech. Dzięki temu są pożywniejsze i zmieściliśmy w nich więcej smacznego nadzienia. By tosty dobrze się zespoliły, warto między kromki pieczywa poprzekładane warzywami włożyć też trochę sera.

Przepis: Wegetariańskie tosty

Kromki pieczywa tostowego przekładanie serem i warzywami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
470 w każdej porcji

Składniki

  • 12 kromek pieczywa tostowego
  • 1 awokado
  • kawałek cebuli
  • sól, pieprz
  • 125 g sera mozzarella (1 kulka)
  • 1 pomidor
  • 125 g sera camembert
  • pół papryki
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówAwokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, a potem miąższ. Miąższ rozgnieć widelcem, wymieszaj z drobno posiekaną cebulką, dopraw solą i pieprzem. Ser mozzarella i camembert pokrój w plasterki. Pomidor pokrój w plastry, a paprykę w paski. Natkę opłucz, osusz, oberwij listki.
  2. Przekładanie pieczywa4 kromki pieczywa tostowego posmaruj pastą z awokado. Na każdej kromce połóż po plasterku sera camembert i po plastrze pomidora. Przykryj kromką pieczywa. Na każdej kanapce połóż po 2-3 plasterki sera camembert, paski papryki i trochę natki pietruszki. Każdą kanapkę przykryj ostatnią kromką chleba.
  3. Pieczenie tostówOpiekacz do kanapek dobrze rozgrzej. Włóż do niego 4 piętrowe kanapki, przykryj pokrywą, lekko dociskając. Tosty piecz na maksymalnej mocy ok. 5 minut. Jeśli ser się nie rozpuścił, wydłuż nieco czas pieczenia.

Te dodatki również pasują do wegetariańskich tostów

Do przełożenia kromek pieczywa tostowego doskonale nadają się wszelkie sery i twarogi. Pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszczają się bowiem, doskonale scalając kanapkę. Można więc sięgnąć po sery żółte, pleśniowe, fetę czy kanapkowy twarożek. Dobrym dopełnieniem tostów są też pasty, np. jajeczna, z oliwek, z pieczonej papryki czy z pestek słonecznika. Nie tylko zwiększają one wilgotność tostów, ale też dodają im smaku i podnoszą ich wartość odżywczą. Podobnie zresztą zachowują się sosy, np. paprykowy, czosnkowy, musztardowy. Warto też sięgnąć po warzywa świeże czy grillowane, np. ogórek, pomidor, sałatę, cebulę, cukinię, bakłażan, paprykę. Smak ciepłych kanapek łatwo odmienić, przekładając je także zieleniną lub świeżymi ziołami, np. bazylią, oregano, koperkiem.

Czytaj też:
To śniadanie jak z restauracji zrobisz w 10 minut. Do tostów dodaj szparagi i ten słony ser
Czytaj też:
Uwielbiam połączenie chrupiącego chleba z jajkiem. Takie śniadanie mogę jeść codziennie