Lubię smaczne kolacje jedzone bez pośpiechu. Staram się je jednak serwować najpóźniej o 19-tej, bo często są dość kaloryczne i mogą pójść w boczki. Jedną z takich dosyć energetycznych, ale niesamowicie prostych i smacznych propozycji na wieczór jest pieczony camembert. Uwielbiam ten ser, zwłaszcza w takiej wersji. A podany z czosnkowymi grzankami smakuje wprost obłędnie.
Jak przygotować pieczony camembert z grzankami?
Pieczony camembert z grzankami to kolacja, która tak naprawdę robi się sama. W sumie najwięcej, bo aż 10 minut, zabiera przygotowanie masła czosnkowego i posmarowanie nim pieczywa.
Przepis: Pieczony camembert
Ser camembert pieczony z grzankami czosnkowymi
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 540 w każdej porcji
Składniki
- 1 krążek sera camembert 120 g
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- tymianek
- 1/2 bagietki lub bułki wrocławskiej
- 50 g masła
- 1 ząbek czosnku
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie grzanekMasło rozmiękcz. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i trochę soli, wymieszaj. Bułkę pokrój w grubsze kromki. Każdą posmaruj z dwóch stron masłem czosnkowym.
- Pieczenie sera i pieczywaPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ser połóż w sporej formie. Natnij go od góry na krzyż. W nacięcie wlej miód, całość skrop oliwą i posyp tymiankiem. Piecz ok. 10 minut. Po tym czasie do formy włóż też kromki bułki. Całość piecz jeszcze 5-7 minut.
Z czym podać pieczony camembert?
Pieczony camembert wyśmienicie smakuje podany z czosnkowymi grzankami. Oczywiście można go też zaserwować ze świeżą bagietką, a nawet z krakersami. Smak dania doskonale podkreśli dżem z czerwonych borówek lub żurawin albo odrobina miodu. Pieczony ser warto zjeść w towarzystwie gruszki, winogron i orzechów, np. włoskich, laskowych, migdałów. Dobrym dopełnieniem tego dnia będzie też zielona sałata z dodatkami, a nawet wędlina typu szynka dojrzewająca.
Pieczony ser – kilka wskazówek
Do pieczenia nadaje się nie tylko ser camembert, ale też brie. Sery te są podobne w smaku i konsystencji, zarówno przed, jak i po upieczeniu.
- Przed pieczeniem ser warto naciąć, np. na krzyż czy zrobić na nim kilka małych nacięć od góry. Można też ściąć z sera górną warstwę skórki, po to, by łatwo było maczać w nim pieczywo lub nabierać ser łyżką.
- Ser przeznaczony do pieczenia warto polać miodem, skropić oliwą z oliwek, a także posypać świeżymi ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem lub odrobiną ostrej papryki. Można go też obłożyć orzechami, które zrobią się idealnie chrupiące.
- Ser najlepiej jest piec w żaroodpornym naczyniu lub w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, nawet jak ser wypłynie. A poza tym nie będzie problemu z umyciem naczynia.
Czytaj też:
Gdy myślę o serze z grilla, od razu cieknie mi ślinka. A robi się sam i to ekspresowoCzytaj też:
Tartę ze szpinakiem na kolację robię w 10 minut. Za to właśnie kocham ciasto francuskie