Ten świąteczny piernik zawsze wychodzi mięciutki. Sekret tkwi w popularnym napoju, który dodaję do ciasta

Ten świąteczny piernik zawsze wychodzi mięciutki. Sekret tkwi w popularnym napoju, który dodaję do ciasta

Dodano: 
Piernik na piwie
Piernik na piwie Źródło: Shutterstock / MShev
Aromatyczny piernik jest mięciutki i wilgotny, gdy używam do niego popularnego napoju. Tą metodą robię ciasto w kilka chwil i od razu wkładam do piekarnika. Wychodzi najlepszy korzenny wypiek na Święta.

Zapach korzennych przypraw to jeden z najpiękniejszych świątecznych aromatów. W tym pysznym i łatwym cieście podkręca go gazowany napój. To dzięki niemu wypiek wychodzi delikatny i pełen wilgoci, a przy tym bardziej pulchny. Wystarczy kwadrans na połączenie produktów, a resztę pracy robi piekarnik.

Jak zrobić piernik na piwie?

Sekretnym składnikiem tego piernika jest ciemne piwo. Ten produkt wnosi do ciasta nie tylko słodowo-karmelowe nuty, ale też bąbelki dwutlenku węgla, które dodatkowo spulchniają konsystencję. Wspaniały aromat i smak pochodzi także z mieszanki korzennych przypraw, mielonego imbiru, kakao i miodu. Całość wzbogacają płatki migdałowe.

Piernik przygotowuję poprzez ucieranie składników. To stara metoda, w której używano kiedyś drewnianej pałki i makutry, czyli ceramicznej misy z rowkowanym wnętrzem. Na szczęście dziś można skorzystać z miksera i w tym samym czasie przyszykować całe ciasto.

W moim pierniku na piwie jest sporo masła, dzięki któremu jest bardziej puszysty i miękki. Sprawia ponadto, że nie wysycha za szybko i dłużej zachowuje świeżość. Do jego upieczenia najlepsza jest forma o wymiarach 30 na 12 cm, czyli standardowa keksówka.

Przepis: Piernik na piwie

Wilgotne i miękkie korzenne ciasto ze słodową nutą i płatkami migdałowymi.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 5 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
282 w każdej porcji

Składniki

  • 275 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Ucieranie ciastaNastaw piekarnik na 180 stopni i wysmaruj wnętrze formy łyżką masła. Przesiej mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Połącz cukier z miodem i ucieraj, dokładając kolejno resztę masła, jajka, kakao, przyprawę do piernika i imbir. Przez cały czas miksując, dodaj porcjami piwo, a następnie mąkę, po czym wymieszaj tylko do połączenia składników. Na koniec dołóż migdały.
  2. PieczeniePrzelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika. Piecz 60-70 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy.

Jakie piwo dodać do piernika?

Najlepiej wykorzystać do niego piwo o ciemnym kolorze, które zawiera palone, karmelowe i czekoladowe słody. Są to kiełkowane nasiona zbóż, najczęściej jęczmienia, które mają słodki smak i stanowią podstawowy surowiec do produkcji tego napoju.

Najlepszym wyborem do korzennego ciasta jest piwo imbirowe, ale można zastąpić je popularnym karmelowym napojem bez alkoholu o łagodnym smaku. Można też sięgnąć po klasyczne ciemne piwo słodowe, które zawiera mniej gorzkich nut niż popularny porter. Zawarty w nim alkohol odparowuje podczas pieczenia, więc deser nadaje się również dla najmłodszych.

Czytaj też:
Najłatwiejszy świąteczny makowiec. Teść zdradził mi banalny sposób na wilgotne nadzienie i maślane, kruche ciasto
Czytaj też:
W święta nie będzie u mnie ani kurczaka, ani indyka. W Biedronce znalazłem soczysty drób w świetnej cenie