Zapach korzennych przypraw to jeden z najpiękniejszych świątecznych aromatów. W tym pysznym i łatwym cieście podkręca go gazowany napój. To dzięki niemu wypiek wychodzi delikatny i pełen wilgoci, a przy tym bardziej pulchny. Wystarczy kwadrans na połączenie produktów, a resztę pracy robi piekarnik.
Jak zrobić piernik na piwie?
Sekretnym składnikiem tego piernika jest ciemne piwo. Ten produkt wnosi do ciasta nie tylko słodowo-karmelowe nuty, ale też bąbelki dwutlenku węgla, które dodatkowo spulchniają konsystencję. Wspaniały aromat i smak pochodzi także z mieszanki korzennych przypraw, mielonego imbiru, kakao i miodu. Całość wzbogacają płatki migdałowe.
Piernik przygotowuję poprzez ucieranie składników. To stara metoda, w której używano kiedyś drewnianej pałki i makutry, czyli ceramicznej misy z rowkowanym wnętrzem. Na szczęście dziś można skorzystać z miksera i w tym samym czasie przyszykować całe ciasto.
W moim pierniku na piwie jest sporo masła, dzięki któremu jest bardziej puszysty i miękki. Sprawia ponadto, że nie wysycha za szybko i dłużej zachowuje świeżość. Do jego upieczenia najlepsza jest forma o wymiarach 30 na 12 cm, czyli standardowa keksówka.
Przepis: Piernik na piwie
Wilgotne i miękkie korzenne ciasto ze słodową nutą i płatkami migdałowymi.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 5 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 282 w każdej porcji
Składniki
- 275 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania
- Ucieranie ciastaNastaw piekarnik na 180 stopni i wysmaruj wnętrze formy łyżką masła. Przesiej mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Połącz cukier z miodem i ucieraj, dokładając kolejno resztę masła, jajka, kakao, przyprawę do piernika i imbir. Przez cały czas miksując, dodaj porcjami piwo, a następnie mąkę, po czym wymieszaj tylko do połączenia składników. Na koniec dołóż migdały.
- PieczeniePrzelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika. Piecz 60-70 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy.
Jakie piwo dodać do piernika?
Najlepiej wykorzystać do niego piwo o ciemnym kolorze, które zawiera palone, karmelowe i czekoladowe słody. Są to kiełkowane nasiona zbóż, najczęściej jęczmienia, które mają słodki smak i stanowią podstawowy surowiec do produkcji tego napoju.
Najlepszym wyborem do korzennego ciasta jest piwo imbirowe, ale można zastąpić je popularnym karmelowym napojem bez alkoholu o łagodnym smaku. Można też sięgnąć po klasyczne ciemne piwo słodowe, które zawiera mniej gorzkich nut niż popularny porter. Zawarty w nim alkohol odparowuje podczas pieczenia, więc deser nadaje się również dla najmłodszych.
Czytaj też:
Najłatwiejszy świąteczny makowiec. Teść zdradził mi banalny sposób na wilgotne nadzienie i maślane, kruche ciastoCzytaj też:
W święta nie będzie u mnie ani kurczaka, ani indyka. W Biedronce znalazłem soczysty drób w świetnej cenie
