Gdy mam mało czasu, robię te pyszne ciastka z jabłkami. Tani deser znika w kilka minut

Gdy mam mało czasu, robię te pyszne ciastka z jabłkami. Tani deser znika w kilka minut

Dodano: 
Ciastka z jabłkami
Ciastka z jabłkami Źródło: Pixabay / misskursovie2013
Gdy mam mało czasu, piekę ciastka francuskie. Są banalnie proste, a jakie pyszne! Sekretem ich smaku są dobre jabłka. Ten prosty i tani deser robię w zaledwie pół godziny.

Uwielbiam jabłka w każdej postaci, a w cieście francuskim smakują wyjątkowo. Do ich przygotowania najchętniej wybieram słodkie i aromatyczne odmiany. Świetnym dodatkiem są też przyprawy, takie jak cynamon czy wanilia, które podkreślają smak jabłek. Do tego wystarczy gotowe ciasto i kilka produktów, które większość osób ma w domu.

Jak zrobić ciastka jabłkowe z ciasta francuskiego?

Do przygotowania tego wypieku potrzebne jest ciasto francuskie. Choć można przygotować je w domu, wymaga to sporo pracy i czasu. Zwykle nie mam go za wiele, dlatego wybieram produkt ze sklepu. Najchętniej z lady chłodniczej, z zawartością prawdziwego masła. Jeżeli nie mogę znaleźć ciasta schłodzonego, biorę to mrożone. Muszę jednak pamiętać, by odpowiednio wcześniej przełożyć je do lodówki. Zwykle rozmrażam je przez ok. 12 godzin, by móc później rozwałkować do odpowiedniej grubości. Potem już jest z górki – cięcie, nakładanie nadzienia i pieczenie. Łatwiej być nie może!

Przepis: Ciastka jabłkowe z ciasta francuskiego

ciastka jabłkowe z ciasta francuskiego z cukrem pudrem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
154 w każdej porcji

Składniki

  • 1 małe op. ciasta francuskiego (230 g)
  • 2 łyżeczki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 4 małe jabłka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Krojenie jabłekObierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój każde na 8 cząstek.
  2. Porcjowanie ciastaRozłóż zimne ciasto na blacie podsypanym mąką i ew. rozwałkuj, by miało ok. 0,5 cm grubości. Pokrój nożem lub kółkiem do pizzy na 4 kwadraty, a każdy z nich potnij po przekątnej na trójkąty.
  3. Nakładanie nadzieniaNa środku każdego z 8 trójkątów rozłóż obok siebie 4 kawałki jabłka, po czym zegnij wszystkie rogi ciasta do środka i lekko ze sobą ściśnij. Posmaruj wierzchy ciastek roztrzepanym jajkiem.
  4. PieczenieUłóż ciastka na blaszce wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 12-15 min. Wyjmij, gdy się zarumienią i posyp cukrem pudrem.

Jakie nadzienie do ciasta francuskiego?

Ciastka można wypełnić różnymi typami nadzienia, ale ja najchętniej wybieram owoce. Sprawdzą się zwłaszcza te, które nie mają zbyt wiele wody. Za dużo wilgoci może sprawić, że ciasto nie wyrośnie należycie. Dlatego jeśli mam taką możliwość, zamiast kawałków jabłka kładę do środka jabłka prażone.

Aby je przygotować, wystarczy pokroić owoce na drobne kawałki i podgrzewać w garnku z grubym dnem. Do naczynia dodaję nieco wody, by z początku się nie przypaliły. Od razu posypuję je łyżką cukru, co zapobiega rozpadaniu się kawałków. Gdy część wody odparuje, a owoce zmiękną, można przełożyć masę do słoików i wykorzystać później albo ostudzić i od razu nadziać ciastka. Do jabłek można dodać szczyptę cynamonu, wanilii lub imbiru, by uzyskać jeszcze bardziej aromatyczne nadzienie.

Czytaj też:
Kładę śliwki na cieście francuskim i posypuję cukrem. Te ciastka to hit nad hitami
Czytaj też:
Biorę ciasto francuskie i 2 torebki budyniu. Te proste, pyszne ciastka powstają w pół godziny