Jeśli lubisz wypieki z aromatycznymi śliwkami – ten przepis jest dla ciebie. Jeśli nie czujesz się mocny w pieczeniu ciast – ten przepis jest dla ciebie. Jeśli nie lubisz spędzać w kuchni zbyt wiele czasu – ten przepis jest dla ciebie. Korzyści można wymieniać jeszcze długo, ale lepiej zabrać się za przygotowania, bo te ciastka ze śliwkami robi się nie tylko łatwo, ale i ekspresowo.
Jak zrobić szybkie ciastka ze śliwkami?
Bazą tych ciastek jest niezastąpione w szybkich i łatwych wypiekach gotowe ciasto francuskie. Wystarczy je pokroić na kwadraty (ty decydujesz o wielkości, ale proponujemy, żeby nie były zbyt duże). Tak przygotowane najlepiej od razu położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem (dzięki temu gotowe ciastka będą miały apetyczną, błyszczącą skórkę) i układać na każdym kawałku połówkę śliwki. Idealne będą węgierki, mocno aromatyczne i wręcz stworzone do pieczenia, ale mogą być też śliwki innych odmian.
Całości dopełnia odrobina cukru kryształu i śliwki mogą lądować w piekarniku. Tu od razu rada: jeśli lubisz korzenne smaki, wymieszaj najpierw cukier z odrobiną cynamonu i taką mieszanką posyp ciastka przed pieczeniem.
Przepis: Ciastka ze śliwkami
Ciastka z gotowego ciasta i sezonowych owoców.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 93 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 10 śliwek węgierek
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastekŚliwki przekrój na połówki i wypestkuj. Jajko rozmąć z mlekiem. Ciasto rozwiń i pokrój na niewielkie kwadraty. Posmaruj jajkiem i na każdym kwadracie kładź połówkę śliwki. Posyp cukrem.
- Pieczenie ciastekCiastka piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe oprósz cukrem pudrem.
Inna wersja niż posypanie ciasteczek cukrem pudrem to polanie ich prostym lukrem z soku z cytryny i cukru pudru lub odrobiną polewy czekoladowej.
Jak podawać ciastka ze śliwkami?
Ciastka ze śliwkami są świetnym deserem lub słodką przekąską do kawy czy herbaty. Można je podawać na ciepło – gorące stworzą efektowny i pyszny deser, jeśli zaserwujesz je z gałką dobrych lodów waniliowych.
Gotowe ciastka łatwo można spakować i zabrać na weekendową wycieczkę. Przepis warto zachować także na czas po wakacjach: takie ciastka są idealną przekąską do pracy czy do szkoły.
Czytaj też:
W mniej niż 30 minut wyczarowuję malinową chmurkę. Zrób raz, a rodzina będzie chciała codziennieCzytaj też:
Miękki, delikatny spód i mnóstwo owoców. To proste, pyszne ciasto upiekę na długi weekend