Ten tradycyjny dżem wiśniowy nie ma sobie równych. Robię go bez żelfiksu z prostych składników

Ten tradycyjny dżem wiśniowy nie ma sobie równych. Robię go bez żelfiksu z prostych składników

Dodano: 
Dżem wiśniowy
Dżem wiśniowy Źródło: Shutterstock / alicja neumiler
Warto mieć w swojej spiżarni domowe przetwory m.in. dżemy i konfitury, dzięki którym można przygotować słodkie śniadanie, ekspresowe desery i pyszne wypieki. Jednym z moich ulubionych jest dżem wiśniowy. Robię go według tradycyjnej receptury.

Dżem możesz przygotować w tradycyjny sposób, czyli z dodatkiem cukru, który jest naturalnym konserwantem, a także z dodatkiem zamienników cukru np. ksylitolu i pektyny lub gotowych fix-ów. Poniżej znajdziesz przepis na długo gotowany dżem wiśniowy o obniżonej zawartości cukru – na 1 kg owoców dodaję 400 g cukru – dawne przepisy na dżem najczęściej uwzględniają dodanie owoców i cukru w proporcji 1:1. Jeżeli chcesz zrobić słodki dżem z wiśni, to zwiększ ilość cukru np. do 500 lub 600 g. Możesz również zmniejszyć ilość cukru do 300 g.

Jak zrobić domowy dżem wiśniowy?

Aby zrobić domowy dżem wiśniowy, niezbędne są wiśnie, cukier, szeroki i płytki garnek z grubym dnem oraz sporo cierpliwości. Możesz również zrobić dżem w żeliwnej lub stalowej brytfance z grubym dnem. Do przygotowywania przetworów z owoców nie nadają się garnki aluminiowe.

Na dżem najlepiej wybierać mocno dojrzałe, soczyste i mięsiste wiśnie np. odmiany Łutówka, Kelleris i Sabina. Zwróć uwagę, czy owoce nie mają oznak zepsucia. Na przetwory nie nadają się zarówno zgniłe/spleśniałe wiśnie, jak i owoce z uszkodzoną skórką. Jeżeli w wiśniach widoczne są małe dziurki, to możesz się spodziewać, że w ich wnętrzu znajdują się larwy nasionnicy trześniówki.

Tradycyjny dżem wymaga długiego gotowania, które ma na celu odparowanie wody z owoców. Podczas gotowania z puszczonego przez owoce soku oraz cukru powinien utworzyć się syrop o konsystencji kisielu. Możesz sprawdzić, czy dżem był wystarczająco długo gotowany, wykładając niewielką porcję na schłodzony talerzyk. Jeżeli po chwili dżem zyska gęstą konsystencję, to możesz go przekładać do słoików.

Porada: Podczas przekładania dżemu do słoików korzystaj z suchej chochelki lub łyżki. Jeżeli do słoika dostanie się woda, to niepasteryzowany dżem może szybko się zepsuć.

Przepis: Dżem wiśniowy

Z poniższego przepisu przygotujesz 8-10 słoiczków dżemu wiśniowego o pojemności 180 ml. Ilość gotowego dżemu zależy od odmiany wiśni.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
4 godz.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 2 kg wiśni
  • 800 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owocówWiśnie obierz z ogonków. Owoce opłucz w misce z zimną wodą lub pod kranem i pozostaw na sitku, żeby obciekły z nadmiaru płynu. Przed przystąpieniem do robienia dżemu musisz usunąć z owoców pestki. Możesz skorzystać z drylownicy lub wyjąć pestki ręcznie. Przed drylowaniem wiśni zabezpiecz dłonie rękawiczkami, które mogą mieć kontakt z żywnością, bo sok wiśniowy pozostawia na skórze trudne do zmycia plamy. Polecam również przygotowywać wiśnie na zabezpieczonym przed zaplamieniem blacie. Pozbawione pestek owoce przekładaj do garnka.
  2. GotowanieDo garnka z owocami wsyp cukier. Ustaw garnek na najmniejszym palniku (możesz na początku przykryć garnek pokrywką). Podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż owoce zaczną puszczać sok. Następnie zmniejsz moc palnika, ustawiając minimalne grzanie i gotuj wiśnie z cukrem bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Możesz przerwać gotowanie, pozostawiając garnek z dżemem w chłodnym miejscu i dokończyć przygotowywanie przetworów następnego dnia. W czasie gotowania dżemu wiśniowego większość wody powinna odparować. Jeżeli lubisz gładkie dżemy o konsystencji galaretki, to możesz miękkie wiśnie zblendować lub przetrzeć przez sito, a następnie kontynuować gotowanie. Gotowy dżem ma zawiesistą konsystencję kisielu i jeszcze zgęstnieje po wystygnięciu.
  3. Przekładanie do słoikówGorący dżem nakładaj do słoików, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni pod rantem słoika. Przed zamknięciem słoika przetrzyj jego rant czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Zakręcone słoiki ustawiaj do góry dnem na tacce, która uchroni blat przed zabrudzeniem, jeżeli zakrętka okaże się nieszczelna. Gdy słoiki ostygną, przewróć je i sprawdź, czy środek zakrętki jest lekko wklęsły oraz spróbuj dokręcić słoiki. Jeżeli słoiki nie są szczelnie zamknięte (zakrętka ugina się pod palcem), to ponownie zagotuj dżem, przełóż go do czystego, suchego słoika, zakręć inną zakrętką i odstaw do przestygnięcia.

Jak przygotować słoiki na dżem?

Niezbędne są również słoiki i zakrętki, które trzeba wcześniej odpowiednio przygotować. Zarówno nowe, jak i wcześniej używane słoiki na przetwory wymagają starannego umycia oraz wyparzenia wrzątkiem lub w piekarniku. Polecam używać do przetworów nowych zakrętek, bo zakrętki, które były np. podważane nożem podczas otwierania słoika, mogą rozszczelnić się w czasie przechowywania przetworów. Przed nałożeniem dżemu wyparzane w wodzie słoiki i zakrętki trzeba wytrzeć do sucha. Zakrętki można dodatkowo przetrzeć spirytusem.

Czy dżem wiśniowy wymaga pasteryzacji?

Długo gotowany dżem wiśniowy nie wymaga pasteryzacji i możesz po ostudzeniu ustawić słoiki na półce w spiżarni, jednak ja dodatkowo pasteryzuję dżemy, dzięki czemu zyskuję pewność, że przetwory nie zepsują się w czasie przechowywania. Słoiki z dżemem możesz poddać pasteryzacji w garnku z wodą lub piekarniku.

Pasteryzacja dżemu wiśniowego

Pasteryzacja w garnku polega na zalaniu słoików wodą do 3/4 wysokości oraz gotowaniu na małym ogniu, pod przykryciem, przez 25-30 minut. Dno garnka musisz wyłożyć ściereczką, a słoiki ciasno ułożyć. Po upływie czasu pasteryzacji wyłącz grzanie i pozostaw słoiki w garnku z gorącą wodą przez kolejne 25-30 minut.

Ważne! Słoiki zalej wodą o temperaturze zbliżonej do ich temperatury – ostygnięty dżem zalej chłodną wodą, a gorący zalej gorącą wodą. To samo tyczy się pasteryzacji w piekarniku – zimne słoiki wstaw do zimnego piekarnika i włącz grzanie, a gorące do nagrzanego piekarnika.

Pasteryzacja w piekarniku polega na wstawieniu słoików do piekarnika i poddaniu ich działaniu wysokiej temperatury. Temperatura pasteryzacji dżemu wiśniowego to 120 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom). Czas pasteryzacji 30 minut. Po upływie czasu pasteryzacji wyłącz piekarnik i pozostaw w nim dżem na kolejne 30 minut.

Pasteryzowany dżem wiśniowy możesz ponownie ustawić na zakrętkach, ale nie jest to konieczne.

Czytaj też:
Ten pyszny dżem robię w mniej niż godzinę. Przepis od mojej babci to prawdziwy HIT
Czytaj też:
Co roku robię kilka słoiczków tego dżemu. Jest doskonały do ciast i deserów, a przepis jest prosty