Nie piekę, tylko robię ten lekki mus na herbatnikach. Raz spróbujesz i będziesz go robić całe lato

Nie piekę, tylko robię ten lekki mus na herbatnikach. Raz spróbujesz i będziesz go robić całe lato

Dodano: 
Ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Nedrofly
W ciepłe dni każdy potrzebuje orzeźwienia. Można wtedy sięgnąć po lody, zimny napój lub lekki mus owocowy. Ten ostatni przygotowuje się szybko i zjada z wielką przyjemnością. Ja robię go nawet w środku tygodnia, bo to bardzo proste.

Mus owocowy można zrobić na kilka sposobów. Ja zwykle przygotowuję go na zasadzie torciku, bo moja rodzina nie zadowoli się małymi porcjami w pucharkach. Jest delikatny i niezbyt słodki, dzięki czemu po schłodzeniu doskonale orzeźwia. To wymarzony deser na gorące dni.

Jak spulchnić mus owocowy?

Mus owocowy można spulchnić na dwa sposoby. Po pierwsze, do masy można dodać ubite na sztywno białka jaj. Po drugie, zblendowane owoce można wymieszać z ubitą śmietanką. Ja zwykle wybieram ten drugi sposób, bo zawsze mam obiekcje, jeśli chodzi o spożywanie surowych jaj. Poza tym dzięki użyciu śmietanki mus nabiera aksamitności i delikatniejszego smaku.

Jak zrobić mus owocowy na chrupiącym spodzie?

Ten mus owocowy robię na zasadzie ciasta bez pieczenia. Najpierw z pokruszonych herbatników przygotowuję spód, a gdy zastygnie, wykładam na niego lekki, owocowy mus. Po schłodzeniu i stężeniu polewam go masą owocową z dodatkiem żelatyny. Dzięki temu deser ma eleganckie, lśniące wykończenie. Jeszcze tylko proste, oryginalne wykończenie z połamanych herbatników i już można częstować rodzinę.

Przepis: Lekki mus owocowy

Mus owocowy na chrupiącym spodzie z herbatników

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
195 w każdej porcji

Składniki

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 70 g masła

Mus jagodowy:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 250 g jagód
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody

Polewa jagodowa:

  • 100 g jagód
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduOdłóż 2-3 herbatniki do dekoracji. Pozostałe zblenduj na piasek. Dodaj roztopione masło, wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia albo folią spożywczą. Wsyp do niej masę ciasteczkową, ugnieć łyżką, by powstał zwarty spód. Schłodź go w lodówce.
  2. Przygotowanie musuŻelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Jagody zmiksuj z cukrem pudrem. Jogurt wymieszaj z musem jagodowym. Ubij śmietankę na sztywno i delikatnie wmieszaj ją do masy jogurtowo-jagodowej. Żelatynę podgrzej do rozpuszczenia i wmieszaj łyżkę masy jagodowej do żelatyny, a potem całość dodaj do masy owocowej i delikatnie wymieszaj. Mus wylej na ciasteczkowy spód, wyrównaj, schłodź.
  3. Wykańczanie deseruNa polewę żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody. Jagody podgrzej z cukrem i sokiem z cytryny, aż puszczą sok i lekko się rozpadną. Dodaj żelatynę, wymieszaj, przestudź. Polewę wylej ostrożnie na zastygnięty mus. Schłodź całość, by deser stężał. Przed podaniem udekoruj go kawałkami herbatników.

Wskazówka: Spód do tego lekkiego torciku można też przygotować z całych herbatników lub biszkoptów. Wystarczy tylko nimi wyłożyć dno formy.

Jak ozdobić mus owocowy?

Mój mus owocowy udekorowałam polewą owocową i herbatnikami. Można jednak wykończyć go w inny sposób. Doskonale sprawdzą się tu świeże owoce. Przed posypaniem nimi deseru, owoce można zamrozić. Dzięki temu cały deser szybciej stężeje i będzie się nadawał do podania. Ten lekki deser można też polać galaretką owocową odpowiednio dobraną do smaku musu. Warto jednak ją rozpuścić w zmniejszonej ilości wody i wylać ją na mus, gdy będzie już tężała. Dzięki temu utworzy oddzielną, elegancką warstwę.

Czytaj też:
Puszysty krem i aromatyczne owoce. Ten warstwowy, wakacyjny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj też:
Zrób to raz, a każdy będzie pytał o przepis. Malinowa delicja z bezą zachwyca do ostatniego kawałka