Mus owocowy można zrobić na kilka sposobów. Ja zwykle przygotowuję go na zasadzie torciku, bo moja rodzina nie zadowoli się małymi porcjami w pucharkach. Jest delikatny i niezbyt słodki, dzięki czemu po schłodzeniu doskonale orzeźwia. To wymarzony deser na gorące dni.
Jak spulchnić mus owocowy?
Mus owocowy można spulchnić na dwa sposoby. Po pierwsze, do masy można dodać ubite na sztywno białka jaj. Po drugie, zblendowane owoce można wymieszać z ubitą śmietanką. Ja zwykle wybieram ten drugi sposób, bo zawsze mam obiekcje, jeśli chodzi o spożywanie surowych jaj. Poza tym dzięki użyciu śmietanki mus nabiera aksamitności i delikatniejszego smaku.
Jak zrobić mus owocowy na chrupiącym spodzie?
Ten mus owocowy robię na zasadzie ciasta bez pieczenia. Najpierw z pokruszonych herbatników przygotowuję spód, a gdy zastygnie, wykładam na niego lekki, owocowy mus. Po schłodzeniu i stężeniu polewam go masą owocową z dodatkiem żelatyny. Dzięki temu deser ma eleganckie, lśniące wykończenie. Jeszcze tylko proste, oryginalne wykończenie z połamanych herbatników i już można częstować rodzinę.
Przepis: Lekki mus owocowy
Mus owocowy na chrupiącym spodzie z herbatników
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 195 w każdej porcji
Składniki
Spód:
- 150 g herbatników
- 70 g masła
Mus jagodowy:
- 300 ml śmietanki 30%
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 250 g jagód
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody
Polewa jagodowa:
- 100 g jagód
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduOdłóż 2-3 herbatniki do dekoracji. Pozostałe zblenduj na piasek. Dodaj roztopione masło, wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia albo folią spożywczą. Wsyp do niej masę ciasteczkową, ugnieć łyżką, by powstał zwarty spód. Schłodź go w lodówce.
- Przygotowanie musuŻelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Jagody zmiksuj z cukrem pudrem. Jogurt wymieszaj z musem jagodowym. Ubij śmietankę na sztywno i delikatnie wmieszaj ją do masy jogurtowo-jagodowej. Żelatynę podgrzej do rozpuszczenia i wmieszaj łyżkę masy jagodowej do żelatyny, a potem całość dodaj do masy owocowej i delikatnie wymieszaj. Mus wylej na ciasteczkowy spód, wyrównaj, schłodź.
- Wykańczanie deseruNa polewę żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody. Jagody podgrzej z cukrem i sokiem z cytryny, aż puszczą sok i lekko się rozpadną. Dodaj żelatynę, wymieszaj, przestudź. Polewę wylej ostrożnie na zastygnięty mus. Schłodź całość, by deser stężał. Przed podaniem udekoruj go kawałkami herbatników.
Wskazówka: Spód do tego lekkiego torciku można też przygotować z całych herbatników lub biszkoptów. Wystarczy tylko nimi wyłożyć dno formy.
Jak ozdobić mus owocowy?
Mój mus owocowy udekorowałam polewą owocową i herbatnikami. Można jednak wykończyć go w inny sposób. Doskonale sprawdzą się tu świeże owoce. Przed posypaniem nimi deseru, owoce można zamrozić. Dzięki temu cały deser szybciej stężeje i będzie się nadawał do podania. Ten lekki deser można też polać galaretką owocową odpowiednio dobraną do smaku musu. Warto jednak ją rozpuścić w zmniejszonej ilości wody i wylać ją na mus, gdy będzie już tężała. Dzięki temu utworzy oddzielną, elegancką warstwę.
Czytaj też:
Puszysty krem i aromatyczne owoce. Ten warstwowy, wakacyjny deser zrobisz w 15 minutCzytaj też:
Zrób to raz, a każdy będzie pytał o przepis. Malinowa delicja z bezą zachwyca do ostatniego kawałka