Zrób to raz, a każdy będzie pytał o przepis. Malinowa delicja z bezą zachwyca do ostatniego kawałka

Zrób to raz, a każdy będzie pytał o przepis. Malinowa delicja z bezą zachwyca do ostatniego kawałka

Dodano: 
Malinowa delicja z bezą
Malinowa delicja z bezą Źródło: Shutterstock / Patryk Michalski
Marzysz o lekkim, owocowym deserze? Malinowa delicja z bezą to doskonały wybór! Ciasto smakuje i wygląda jak z cukierni, choć nie wymaga wiele pracy i specjalnych umiejętności.

Malinowa delicja to orzeźwiające ciasto z charakterem, które na pewno trafi w gusta każdego łasucha. Lekka, chrupiąca beza, malinowa masa z dodatkiem galaretki i puszysty biszkopt zapewniają efekt wow. Przygotowanie tego deseru wymaga cierpliwości, ale naprawdę warto spędzić nieco czasu w kuchni, bo efekt przerośnie najśmielsze oczekiwania.

Jak zrobić malinową delicję z bezą?

Robienie malinowej delicji rozpoczynam od upieczenia lekkiego spodu biszkoptowego (składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową) oraz wysokiej, chrupiącej bezy z dodatkiem proszku budyniowego o smaku śmietankowym bez cukru (możesz zastąpić budyniem waniliowym, malinowym lub kisielem malinowym).

Pomiędzy tymi warstwami znajdzie się malinowa frużelina o orzeźwiającym, niezbyt słodkim smaku (możesz zastąpić ją konfiturą malinową) i pyszny krem waniliowy (krem waniliowy można wyłożyć na warstwę frużeliny partiami, przekładając go soczystymi, świeżymi malinami lub wymieszać z malinami liofilizowanymi). Biszkopt przed wyłożeniem warstwy owocowej lekko nasączam ponczem z soku malinowego (odlewam 4 łyżki soku po rozdrobnieniu owoców na frużelinę) i soku z cytryny.

Do przygotowania tego warstwowego ciasta możesz użyć innych owoców, np. borówki, leśne jagody, truskawki, poziomki, porzeczki, wiśnie, czereśnie, jeżyny, winogrona, kandyzowane gruszki lub jabłka (można doprawić cynamonem i mielonymi goździkami), brzoskwinie, morele, nektarynki, mango, kiwi. Na frużelinę doskonale nadaje się również mrożona mieszanka owoców jagodowych. Jeżeli nie chcesz dodawać galaretki, to zastąp ją żelatyną (na każde 500 ml gorącego musu owocowego dodaj 2-3 łyżeczki żelatyny oraz cukier do smaku).

Przepis: Malinowa delicja z bezą

Ten warstwowy deser z puszystym biszkoptem, słodką bezą, aksamitnym kremem waniliowym i owocową frużeliną zachwyca smakiem i elegancją.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
427 w każdej porcji

Składniki

Na biszkopt:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 5 średnich jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na poncz:

  • 4 łyżki soku z malin
  • 1 łyżka soku z cytryny

Na bezę:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru

Na krem waniliowy:

  • 400 g zimnego serka mascarpone
  • 400 g zimnej śmietanki kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Na frużelinę malinową:

  • 450 g malin
  • 1 galaretka malinowa

Dodatkowo:

  • 100 g malin do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i pieczenie ciasta biszkoptowegoMąkę pszenną przesiej razem z mąką ziemniaczaną. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj ciasto rózgą kuchenną lub szpatułką. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o średnicy 24-26 cm) i piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) do suchego patyczka – 20-30 minut. Upieczony biszkopt pozostaw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut, a następnie wystudź.
  2. Przygotowanie i pieczenie bezyBiałka umieść w szklanym lub metalowym naczyniu i ubijaj, aż powstanie stabilna piana. Łyżka po łyżce dodawaj cukier i miksuj, aż całkiem się rozpuści. Do śnieżnobiałej, lśniącej i sztywnej piany przesiej budyń oraz delikatnie wmieszaj go silikonową szpatułką. Przełóż pianę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz w temperaturze 140 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 75 minut – beza powinna nieco przyrumienić się z wierzchu. Wskazówka: wierzch bezy można posypać przed pieczeniem płatkami migdałów.
  3. Przygotowanie kremuUbij śmietankę kremówkę z cukrem na sztywno, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj serek mascarpone. Miksuj, aż powstanie jednolity, gęsty i puszysty krem. Gotowy krem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby krem był bardziej stabilny, to dodaj do niego żelatynę (2 łyżeczki rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody).
  4. Przygotowanie frużelinyMaliny umyj, przełóż do rondelka i podgrzewaj, rozgniatając widelcem lub łyżką. Odłóż 4 łyżki soku do nasączenia biszkoptu. Do gorącego purée z malin dodaj galaretkę, mieszaj, aż się rozpuści i odstaw do ostygnięcia oraz lekkiego stężenia (konsystencja gęstego kisielu).
  5. WykonanieWyłóż tortownicę folią spożywczą i włóż do niej biszkoptowy blat. Nasącz ciasto sokiem malinowym z sokiem z cytryny. Na biszkopt wyłóż tężejącą frużelinę oraz waniliowy krem i dodaj bezę. Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny.

Malinową delicję z bezą podaję lekko schłodzoną. Przed podaniem dekoruję wierzch ciasta świeżymi malinami lub innymi sezonowymi owocami.

Czytaj też:
Bez ważenia składników i bez miksera. To najprostsze ciasto jogurtowe z owocami
Czytaj też:
Sernik bez pieczenia zrobisz z serków homogenizowanych. Prosto i pysznie!