Latem piekę tylko te muffinki. Wilgotne, kwaśno-słodkie i gotowe w pół godziny

Latem piekę tylko te muffinki. Wilgotne, kwaśno-słodkie i gotowe w pół godziny

Dodano: 
Muffinki z porzeczkami
Muffinki z porzeczkami Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Często przygotowuję muffinki, bo robi się je szybko i smakują całej rodzinie. Szczególnie te z dodatkiem aromatycznych, sezonowych owoców, które świetnie przełamują słodycz ciasta.

Wolę muffinki od babeczek, bo nie są zbyt słodkie, za to mają przyjemną wilgotność i robi się je ekspresowo. Składników nie trzeba ubijać na puszystą masę, bo wystarczy wymieszać oddzielnie składniki mokre i suche, a potem szybko je połączyć. Ponieważ ciastka piecze się w małych foremkach, nie trzeba ich trzymać zbyt długo w piekarniku. Zwykle wystarczy ok. 20 minut.

Jakie owoce można dodać do muffinek?

Do muffinek można dodać przeróżne owoce – świeże, mrożone, a nawet z konfitury. Jeśli chodzi o owoce sezonowe, doskonale nadają się tu truskawki, agrest, porzeczki, maliny, morele, gruszki, śliwki czy jabłka. Większe owoce przed dodaniem do ciasta należy pokroić na kawałki. Część owoców warto wymieszać delikatnie z ciastem, a resztą posypać wierzch ciasta nałożonego do papilotek.

Jak zrobić niezbyt słodkie muffinki?

Tajemnica moich niezbyt słodkich muffinek tkwi w dodanych do ciasta owocach. Sięgam bowiem po porzeczki, które są dość kwaśne, a przy tym świetnie się prezentują w wypiekach. Szczególnie jeśli jednocześnie doda się porzeczki czerwone i czarne. Wcześniej wystarczy je tylko opłukać, osuszyć i oberwać z gron. Jeśli mają spore szypułki, warto je usunąć.

Przepis: Muffinki z porzeczkami

Kwaskowe muffinki z dodatkiem porzeczek czarnych i czerwonych

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

Suche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mokre:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka lub maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • 1 szklanka porzeczek czerwonych i czarnych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępneRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż formę do muffinek papilotkami. Porzeczki opłucz, osusz, oczyść z gałązek.
  2. Przygotowanie ciastaW jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, olej i cukier wanilinowy. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia. Delikatnie wmieszaj 2/3 porzeczek.
  3. Pieczenie muffinekPapilotki napełniaj ciastem do 2/3 wysokości. Wierzch posyp resztą porzeczek. Muffinki piecz 20-25 minut, aż będą złociste i suche w środku. Po przestudzeniu oprósz je cukrem pudrem.

Ciemna wersja muffinek z porzeczkami

Muffinki z porzeczkami można też zrobić w ciemnej wersji. Wystarczy w miejsce 2 łyżek mąki dodać 2 łyżki ciemnego kakao. Dobrym pomysłem będzie też wsypanie 2-3 łyżek posiekanej czekolady deserowej.

Czytaj też:
Te owsiane babeczki wyparły u mnie sklepowe przekąski. Zrób je i zobacz, jak szybko znikają
Czytaj też:
Mieszam kilka składników i kawałki owocu. Na majówkę upiekę te muffinki z podwójnej porcji