Wolę muffinki od babeczek, bo nie są zbyt słodkie, za to mają przyjemną wilgotność i robi się je ekspresowo. Składników nie trzeba ubijać na puszystą masę, bo wystarczy wymieszać oddzielnie składniki mokre i suche, a potem szybko je połączyć. Ponieważ ciastka piecze się w małych foremkach, nie trzeba ich trzymać zbyt długo w piekarniku. Zwykle wystarczy ok. 20 minut.
Jakie owoce można dodać do muffinek?
Do muffinek można dodać przeróżne owoce – świeże, mrożone, a nawet z konfitury. Jeśli chodzi o owoce sezonowe, doskonale nadają się tu truskawki, agrest, porzeczki, maliny, morele, gruszki, śliwki czy jabłka. Większe owoce przed dodaniem do ciasta należy pokroić na kawałki. Część owoców warto wymieszać delikatnie z ciastem, a resztą posypać wierzch ciasta nałożonego do papilotek.
Jak zrobić niezbyt słodkie muffinki?
Tajemnica moich niezbyt słodkich muffinek tkwi w dodanych do ciasta owocach. Sięgam bowiem po porzeczki, które są dość kwaśne, a przy tym świetnie się prezentują w wypiekach. Szczególnie jeśli jednocześnie doda się porzeczki czerwone i czarne. Wcześniej wystarczy je tylko opłukać, osuszyć i oberwać z gron. Jeśli mają spore szypułki, warto je usunąć.
Przepis: Muffinki z porzeczkami
Kwaskowe muffinki z dodatkiem porzeczek czarnych i czerwonych
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
Suche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mokre:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka lub maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- 1 szklanka porzeczek czerwonych i czarnych
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Czynności wstępneRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż formę do muffinek papilotkami. Porzeczki opłucz, osusz, oczyść z gałązek.
- Przygotowanie ciastaW jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, olej i cukier wanilinowy. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia. Delikatnie wmieszaj 2/3 porzeczek.
- Pieczenie muffinekPapilotki napełniaj ciastem do 2/3 wysokości. Wierzch posyp resztą porzeczek. Muffinki piecz 20-25 minut, aż będą złociste i suche w środku. Po przestudzeniu oprósz je cukrem pudrem.
Ciemna wersja muffinek z porzeczkami
Muffinki z porzeczkami można też zrobić w ciemnej wersji. Wystarczy w miejsce 2 łyżek mąki dodać 2 łyżki ciemnego kakao. Dobrym pomysłem będzie też wsypanie 2-3 łyżek posiekanej czekolady deserowej.
Czytaj też:
Te owsiane babeczki wyparły u mnie sklepowe przekąski. Zrób je i zobacz, jak szybko znikająCzytaj też:
Mieszam kilka składników i kawałki owocu. Na majówkę upiekę te muffinki z podwójnej porcji