Nikt nie wierzył, że z cytryn i borówek wychodzi takie ciasto. Teraz każdy prosi o przepis

Nikt nie wierzył, że z cytryn i borówek wychodzi takie ciasto. Teraz każdy prosi o przepis

Dodano: 
Ciasto z borówkami i polewą
Ciasto z borówkami i polewą Źródło: Shutterstock / from my point of view
Orzeźwiające, miękkie i pełne owocowego smaku. To idealny wypiek na letnie popołudnie – zrób go raz, a już zawsze będzie gościć na Twoim stole.

To ciasto pojawiło się u nas po raz pierwszy po imieninach u babci. Piekła je sąsiadka, starsza pani z naprzeciwka. Babcia zdobyła przepis, a ja, po kawałku, zdobyłem nową słabość. Teraz sam je piekę, ilekroć mam świeże borówki pod ręką.

Jak przygotować cytrynowe ciasto z borówkami?

Żeby ciasto było naprawdę puszyste, użyj składników w temperaturze pokojowej. Masło dobrze napowietrzysz tylko wtedy, gdy nie będzie zimne. Mąkę zawsze przesiej, bo dzięki temu masa będzie lżejsza, a ciasto równiej wyrośnie. Borówki możesz oprószyć odrobiną mąki przed dodaniem – nie opadną wtedy na dno.

Sok z cytryny do polewy dodawaj stopniowo. Zbyt rzadka polewa spłynie z ciasta, a zbyt gęsta nie będzie ładnie się rozlewać. Najlepiej zacząć od dwóch łyżek i obserwować konsystencję, mieszając dokładnie widelcem.

Przepis: Ciasto cytrynowe z borówkami

Puszyste ciasto z wilgotnymi owocami. Idealny do kawy i herbaty.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 120 g masła (miękkiego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g borówek

Na polewę:

  • 100 g cukru pudru
  • 2–3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Baza ciastaUtrzyj miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbij kolejno jajka, cały czas miksując. Dodaj startą skórkę i sok z cytryny, a następnie wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszaj jogurt, aż masa stanie się jednolita i gładka.
  2. Dodanie owoców i pieczenieWsyp borówki do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C przez około 45 minut, aż wierzch się zarumieni, a patyczek włożony w środek będzie suchy. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Przygotuj polewę cytrynowąWymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej, lejącej polewy. Polej nią wystudzone ciasto i odczekaj kilka minut, aż lekko stężeje.

Jaką polewę można zrobić do cytrynowego ciasta z borówkami?

Polewa często przesądza o tym, czy sięgniemy po kawałek ciasta. Potrafi nadać całemu wypiekowi zupełnie nowy, zaskakujący charakter. Warto eksperymentować z różnymi połączeniami, by znaleźć to, które najbardziej trafi w nasz gust. Oto kilka propozycji:

  • Polewa czekoladowa – z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, z dodatkiem masła lub śmietanki. Gładka, błyszcząca, łatwa do rozprowadzenia i długo zachowująca świeżość.
  • Polewa kakaowa – intensywna, na bazie kakao, cukru pudru, mleka i masła. Ma głęboki smak, łatwo się przygotowuje i dobrze zastyga.
  • Polewa karmelowa – z cukru, masła i śmietanki, gęsta i maślana, o bursztynowym kolorze i lekko ciągnącej konsystencji.
  • Polewa z białej czekolady – słodka i kremowa, można ją barwić i aromatyzować wanilią, cytrusami lub likierem.
  • Polewa różana lub miętowa – z konfitury z płatków róży lub naparu mięty, delikatna, pachnąca i efektowna wizualnie.
  • Polewa orzechowa lub pralinowa – z masła orzechowego, cukru trzcinowego lub posiekanych orzechów, o karmelowym posmaku i kremowej strukturze.

Czytaj też:
Miałem trochę owoców i ciasto francuskie. Zrobiłem deser lepszy od gofrów. Każdy chciał dokładkę
Czytaj też:
Miksuję kilka składników i wlewam do formy. To szybkie ciasto cytrynowe robię na poczekaniu