Gdy w chłodne dni mam ochotę na coś ciepłego, sycącego i słodkiego, sięgam po przepis, który od dziecka królował w mojej rodzinie. Dawniej, gdy w lodówce mama miała tylko kostkę twarogu i jajka, robiła właśnie te szybkie placuszki. Teraz to w moim domu idealny podwieczorek lub ciepła kolacja. Zapewniam – znikają z talerza błyskawicznie.
Jak przygotować idealne placuszki z twarogu
Sekretem puszystości tych placuszków jest użycie proszku do pieczenia. Danie ma charakterystyczną, przyjemną i dobrze wyczuwalną teksturę, ponieważ do przygotowania masy nie używam miksera. Twaróg gniotę widelce, a resztę składników mieszam łyżką. Dzięki temu grudki twarogu pozostają w masie. Pamiętajcie, by nie przesadzić z ilością mąki – ciasto ma być gęste, ale nie twarde.
Przepis: Placuszki twarogowe jak w PRL-u
Pyszne serniczki jak za dawnych lat.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 478 w każdej porcji
Składniki
- 250 g twarogu (w kostce lub klinku)
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżki drobnego cukru
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka cukru pudru (do posypania)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówTwaróg włóż do miski i rozgnieć widelcem na niejednolitą masę, z widocznymi grudkami. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i drobnym cukrem.
- Przygotowanie masySuche składniki przesyp do twarogu. Następnie dodaj jajko oraz kwaśną śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Masa na placuszki powinna być gęsta i zwarta.
- Formowanie placuszkówZ gęstej masy uformuj 8 równych kulek. Każdą kulkę ułóż na desce i delikatnie spłaszcz tłuczkiem do gniecenia ziemniaków, tworząc okrągłe placuszki o grubości około 8 mm.
- SmażenieRozgrzej patelnię z olejem. Smaż placuszki na średnim ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i puszyste w środku. Usmażone placuszki zdejmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem posyp placuszki z twarogu cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Z czym można podać placuszki z twarogu?
Placuszki twarogowe są pyszne same w sobie, posypane jedynie cukrem pudrem, ale idealnie komponują się również z różnorodnymi dodatkami, które wzbogacą smak i konsystencję dania. Oto kilka pomysłów:
- Klasycznie – z sosem owocowym z mrożonych malin, jagód lub truskawek, ewentualnie z domowym dżemem lub konfiturą. Idealnie sprawdzi się też kwaśna śmietana i świeże owoce.
- W wersji na bogato – polane syropem klonowym lub miodem oraz posypane kawałkami ulubionych orzechów (np. włoskich, pekan) lub migdałami w płatkach.
- Z akcentem cytrusowym – placuszki świetnie smakują podane z kleksem śmietany z dodatkiem soku i otartej skórki z cytryny. Kwasowość przełamuje słodycz i nadaje przekąsce świeżości.
- Dla miłośników czekolady – z roztopioną w kąpieli wodnej gorzką lub mleczną czekoladą to zawsze strzał w dziesiątkę. Można posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi.
Czytaj też:
Najlepsze ciasto naleśnikowe robiła moja babcia. Poznałam jej sekret i teraz placki wychodzą mięciutkie jak nigdyCzytaj też:
Zamiast kanapek robię lekkie placuszki bez cukru. Z tym nietypowym dodatkiem wychodzą mięciutkie i delikatne
