Gniotę twaróg widelcem i w 15 minut mam puszyste placuszki. Przepis z PRL-u na ciepły podwieczorek

Gniotę twaróg widelcem i w 15 minut mam puszyste placuszki. Przepis z PRL-u na ciepły podwieczorek

Dodano: 
Składniki na placki z twarogu
Składniki na placki z twarogu Źródło: Magdalena Kmita-Kulesza
Proste i puszyste placuszki twarogowe to wspomnienie smaków dzieciństwa. Przygotujesz je w kwadrans, z zaledwie kilku składników, które masz w swojej kuchni.

Gdy w chłodne dni mam ochotę na coś ciepłego, sycącego i słodkiego, sięgam po przepis, który od dziecka królował w mojej rodzinie. Dawniej, gdy w lodówce mama miała tylko kostkę twarogu i jajka, robiła właśnie te szybkie placuszki. Teraz to w moim domu idealny podwieczorek lub ciepła kolacja. Zapewniam – znikają z talerza błyskawicznie.

Jak przygotować idealne placuszki z twarogu

Sekretem puszystości tych placuszków jest użycie proszku do pieczenia. Danie ma charakterystyczną, przyjemną i dobrze wyczuwalną teksturę, ponieważ do przygotowania masy nie używam miksera. Twaróg gniotę widelce, a resztę składników mieszam łyżką. Dzięki temu grudki twarogu pozostają w masie. Pamiętajcie, by nie przesadzić z ilością mąki – ciasto ma być gęste, ale nie twarde.

Przepis: Placuszki twarogowe jak w PRL-u

Pyszne serniczki jak za dawnych lat.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
478 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g twarogu (w kostce lub klinku)
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru (do posypania)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówTwaróg włóż do miski i rozgnieć widelcem na niejednolitą masę, z widocznymi grudkami. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i drobnym cukrem.
  2. Przygotowanie masySuche składniki przesyp do twarogu. Następnie dodaj jajko oraz kwaśną śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Masa na placuszki powinna być gęsta i zwarta.
  3. Formowanie placuszkówZ gęstej masy uformuj 8 równych kulek. Każdą kulkę ułóż na desce i delikatnie spłaszcz tłuczkiem do gniecenia ziemniaków, tworząc okrągłe placuszki o grubości około 8 mm.
  4. SmażenieRozgrzej patelnię z olejem. Smaż placuszki na średnim ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i puszyste w środku. Usmażone placuszki zdejmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przed podaniem posyp placuszki z twarogu cukrem pudrem przesianym przez sitko.

Z czym można podać placuszki z twarogu?

Placuszki twarogowe są pyszne same w sobie, posypane jedynie cukrem pudrem, ale idealnie komponują się również z różnorodnymi dodatkami, które wzbogacą smak i konsystencję dania. Oto kilka pomysłów:

  • Klasycznie – z sosem owocowym z mrożonych malin, jagód lub truskawek, ewentualnie z domowym dżemem lub konfiturą. Idealnie sprawdzi się też kwaśna śmietana i świeże owoce.
  • W wersji na bogato – polane syropem klonowym lub miodem oraz posypane kawałkami ulubionych orzechów (np. włoskich, pekan) lub migdałami w płatkach.
  • Z akcentem cytrusowym – placuszki świetnie smakują podane z kleksem śmietany z dodatkiem soku i otartej skórki z cytryny. Kwasowość przełamuje słodycz i nadaje przekąsce świeżości.
  • Dla miłośników czekolady – z roztopioną w kąpieli wodnej gorzką lub mleczną czekoladą to zawsze strzał w dziesiątkę. Można posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi.

Czytaj też:
Najlepsze ciasto naleśnikowe robiła moja babcia. Poznałam jej sekret i teraz placki wychodzą mięciutkie jak nigdy
Czytaj też:
Zamiast kanapek robię lekkie placuszki bez cukru. Z tym nietypowym dodatkiem wychodzą mięciutkie i delikatne