Chrupkość to jedna z bardziej pożądanych cech żywności. Na chrupiącą potrawę skusi się każdy. I taka jest właśnie ta prosta przekąska, którą można też zjeść na kolację. Robię ją z gotowego ciasta i prostego farszu. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a każdy zjada ze smakiem.
Co to jest ciasto filo?
Ciasto filo (phyllo) to bardzo cienkie, niemal przeźroczyste warstwy ciasta pszennego popularne w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Te cieniutkie arkusze układa się po kilka jeden na drugim, smarując każdy z nich masłem. Po upieczeniu ciasto nabiera niezwykłej chrupkości. Ciasto filo jest używane do przygotowania m.in.: baklawy, börek, roladek, wytrawnych tart i chrupiących przekąsek.
Jak szybko zrobić chrupiącą przekąskę?
Te chrupiące roladki robię z 2-3 arkuszów ciasta filo ułożonych jeden na drugim i z prostego farszu. Nadzienie przygotowuję z sera feta, twarogu i natki pietruszki. Ciasto kroję w pasy, smaruję je farszem i roluję. Potem pozostaje je tylko usmażyć, dzięki czemu robią się niezwykle chrupiące i delikatne.
Te roladki najlepiej smakują podane na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Warto do nich podać sos np. jogurtowo-czosnkowy czy jogurtowo-ziołowy. Ja zwykle szykuję je na przekąskę dla rodziny lub imprezową, ale sprawdzą się też jako potrawa na kolację.
Przepis: Chrupiące roladki z ciasta filo
Wytrawne roladki na przekąskę lub kolację
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- turecka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 3 duże płaty ciasta filo
- 100 g masła
- 250 g sera feta
- 150 g twarogu półtłustego
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie nadzieniaSer feta pokrusz, dodaj twaróg i jajko, dokładnie wymieszaj. Połącz z posiekaną natką, dopraw do smaku pieprzem.
- Formowanie roladekMasło podgrzej, by się roztopiło. Płaty ciasta smaruj masłem i układaj jeden na drugim. Potem przekrój całość na połowę i pokrój w pasy szerokości 6-7 cm. Na brzegu każdego paska ciasta połóż trochę farszu, owiń go ciastem.
- SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Uformowane roladki smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż zrobią się złociste i chrupiące. Zdejmij je z patelni, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wskazówka: Nieco lżejszą wersję roladek przygotujecie w piekarniku. Po uformowaniu trzeba je tylko obficie posmarować masłem, by upiekły się na złoty kolor i były chrupiące.
Czym jeszcze można nadziać chrupiącą przekąskę?
Roladki z ciasta filo możecie też przygotować z innym farszem. Doskonale sprawdzą się np.: mięso mielone z cebulą, podduszone, pieczarki, szpinak, cukinia czy papryka, a także kurczak z serem.
Czytaj też:
Wrzucam kilka składników do salaterki. W 15 minut robię pyszną, pożywną kolację dla rodzinyCzytaj też:
Weź ciasto francuskie i parę dodatków. Tę szybką kolację przygotujesz nie tylko w niedzielę
