Te puszyste pianki robię w 15 minut z trzech składników. Doskonale smakują, a kosztują grosze

Te puszyste pianki robię w 15 minut z trzech składników. Doskonale smakują, a kosztują grosze

Dodano: 
Pianki z malinami
Pianki z malinami Źródło: Shutterstock / Lesya Dolyuk
Jeśli wasze dzieci lubią Marshmallows, pokażę wam, jak zrobić je za grosze i bez nadmiaru chemii. Do przygotowania tych pianek wystarczy 15 minut i 3 proste składniki. Dzięki dodatkowi malin deser nabiera letniego charakteru i apetycznego wyglądu.

Moje dzieci lubią pianki Marshmallows, ale jakoś nie mam przekonania do tego produktu. Chyba, że zrobię go własnoręcznie, bo wtedy wiem, z czego się składa. Zobaczcie, jak prosto robi się domowe pianki z trzech składników. Smakują rewelacyjnie, bo kryją w sobie orzeźwiającą niespodziankę. Takie pianki możecie podać nawet na przyjęciu.

Prosty sposób na puszyste pianki

Puszyste pianki można zrobić z różnych składników. Zwykle jest tam niezbędne białko, które daje się ubić na pianę. Ja jednak robię Marshmallows bez białek jaj. Sięgam tylko po... galaretkę w proszku i wodę. Podstawowym składnikiem galaretki jest żelatyna. To substancja białkowa, którą także można ubić na pianę. Galaretka w proszku zawiera też cukier, barwniki i aromaty. Dzięki temu gotowe pianki smakują tak samo, jak galaretka, tylko mają puszystą konsystencję.

Jak zrobić pianki z malinami?

Puszyste pianki z malinami robię z galaretki w proszku. By pianka miała biały kolor, sięgam po bezbarwną galaretkę. Rozpuszczam ją w niewielkiej ilości gorącej wody, a potem ubijam na coraz wyższych obrotach, aż powstanie puszysta masa. Po przełożeniu do foremki wciskam w nią świeże maliny i całość zastudzam.

Przepis: Pianki z malinami

Puszyste pianki z dodatkiem malin

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
45 w każdej porcji

Składniki

  • 1 galaretka krystaliczna
  • 200 ml gorącej wody
  • ok. 150 g świeżych malin
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie piankiGalaretkę wsyp do gorącej wody i mieszaj ją, aż idealnie się rozpuści. Dobrze ciepłą zacznij ubijać, najpierw na małych, potem na średnich i na końcu na największych obrotach. Łączny czas ubijania to ok. 10 minut.
  2. Formowanie pianekŚredniej wielkości prostokątną formę wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej puszystą masę, równomiernie ją rozprowadź, wyrównaj powierzchnię. W piankę wciśnij maliny. Całość przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki, by piana stężała.
  3. Wykańczanie pianekZastudzoną piankę wyjmij z formy, zdejmij folię. Piankę pokrój w sporą kostkę. Każdą obtocz w mieszance skrobi i cukru pudru.

Domowe pianki Marshmallows – kilka wskazówek

Jeśli macie wątpliwości, jak przygotować domowe pianki, przeczytajcie poniższe wskazówki.

  • Zamiast po galaretkę w proszku, możecie sięgnąć po żelatynę i rozpuścić ją w syropie cukrowym. Efekt będzie bardzo podobny.
  • Dobrym sposobem na przyrządzenie galaretki z żelatyny jest rozpuszczenie jej np. w syropie malinowym czy pomarańczowym.
  • Ubijanie galaretki zacznijcie, gdy jest jeszcze dobrze ciepła. Stopniowo zwiększajcie obroty, tak by dokładnie zmiksować całą galaretkę.
  • By ułatwić sobie wyciąganie pianki, foremkę warto wyłożyć folią spożywczą. Dodatkowo można ją pokryć cienką warstwą oleju.
  • Pianki po pokrojeniu nie będą się sklejać, jeśli obtoczycie je w mieszance skrobi ziemniaczanej i cukru pudru.

Czytaj też:
Tak zdrowych i pysznych lodów jeszcze nie jedliście. Robi się je 10 minut z wartościowych składników
Czytaj też:
Najszybsze ciasto bez pieczenia robię z dwóch składników. Znika do ostatniego okruszka