Moje dzieci lubią pianki Marshmallows, ale jakoś nie mam przekonania do tego produktu. Chyba, że zrobię go własnoręcznie, bo wtedy wiem, z czego się składa. Zobaczcie, jak prosto robi się domowe pianki z trzech składników. Smakują rewelacyjnie, bo kryją w sobie orzeźwiającą niespodziankę. Takie pianki możecie podać nawet na przyjęciu.
Prosty sposób na puszyste pianki
Puszyste pianki można zrobić z różnych składników. Zwykle jest tam niezbędne białko, które daje się ubić na pianę. Ja jednak robię Marshmallows bez białek jaj. Sięgam tylko po... galaretkę w proszku i wodę. Podstawowym składnikiem galaretki jest żelatyna. To substancja białkowa, którą także można ubić na pianę. Galaretka w proszku zawiera też cukier, barwniki i aromaty. Dzięki temu gotowe pianki smakują tak samo, jak galaretka, tylko mają puszystą konsystencję.
Jak zrobić pianki z malinami?
Puszyste pianki z malinami robię z galaretki w proszku. By pianka miała biały kolor, sięgam po bezbarwną galaretkę. Rozpuszczam ją w niewielkiej ilości gorącej wody, a potem ubijam na coraz wyższych obrotach, aż powstanie puszysta masa. Po przełożeniu do foremki wciskam w nią świeże maliny i całość zastudzam.
Przepis: Pianki z malinami
Puszyste pianki z dodatkiem malin
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 45 w każdej porcji
Składniki
- 1 galaretka krystaliczna
- 200 ml gorącej wody
- ok. 150 g świeżych malin
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie piankiGalaretkę wsyp do gorącej wody i mieszaj ją, aż idealnie się rozpuści. Dobrze ciepłą zacznij ubijać, najpierw na małych, potem na średnich i na końcu na największych obrotach. Łączny czas ubijania to ok. 10 minut.
- Formowanie pianekŚredniej wielkości prostokątną formę wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej puszystą masę, równomiernie ją rozprowadź, wyrównaj powierzchnię. W piankę wciśnij maliny. Całość przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki, by piana stężała.
- Wykańczanie pianekZastudzoną piankę wyjmij z formy, zdejmij folię. Piankę pokrój w sporą kostkę. Każdą obtocz w mieszance skrobi i cukru pudru.
Domowe pianki Marshmallows – kilka wskazówek
Jeśli macie wątpliwości, jak przygotować domowe pianki, przeczytajcie poniższe wskazówki.
- Zamiast po galaretkę w proszku, możecie sięgnąć po żelatynę i rozpuścić ją w syropie cukrowym. Efekt będzie bardzo podobny.
- Dobrym sposobem na przyrządzenie galaretki z żelatyny jest rozpuszczenie jej np. w syropie malinowym czy pomarańczowym.
- Ubijanie galaretki zacznijcie, gdy jest jeszcze dobrze ciepła. Stopniowo zwiększajcie obroty, tak by dokładnie zmiksować całą galaretkę.
- By ułatwić sobie wyciąganie pianki, foremkę warto wyłożyć folią spożywczą. Dodatkowo można ją pokryć cienką warstwą oleju.
- Pianki po pokrojeniu nie będą się sklejać, jeśli obtoczycie je w mieszance skrobi ziemniaczanej i cukru pudru.
Czytaj też:
Tak zdrowych i pysznych lodów jeszcze nie jedliście. Robi się je 10 minut z wartościowych składnikówCzytaj też:
Najszybsze ciasto bez pieczenia robię z dwóch składników. Znika do ostatniego okruszka