Ochota na słodkie często przychodzi niespodziewanie. W takiej sytuacji często szykuję coś naprędce. Do takich szybkich i smacznych deserów należy waflowiec. Robię go tylko z dwóch składników, a smakuje wspaniale. Ja i mąż zajadamy go do kawy, a dzieci na przekąskę. Zawsze znika do ostatniego okruszka.
Czym przełożyć wafle tortowe?
By zamienić wafle tortowe w pyszne ciasto bez pieczenia, wystarczy przełożyć je słodką masą. Jaką? Ich wybór jest całkiem duży. Można sięgnąć po dżem czy powidła, a także słodkie masy gotowe i własnej roboty. Do tych pierwszych należą np.: krem czekoladowo-orzechowy czy masa kajmakowa. Samemu można zaś zrobić:
- masę kakaową z masła, kakao, mleka, cukru i mleka w proszku;
- masę kokosową z masła, mleka skondensowanego, mleka w proszku i wiórków kokosowych;
- masę kawową z masła, cukru pudru, żółtka i kawy;
- masę owocową z frużeliny i mascarpone.
Jak zrobić ekspresowy waflowiec?
Ekspresowy waflowiec robię jedynie z dwóch składników. To wafle tortowe i ulubiona masa moich dzieci, czyli krem czekoladowo-orzechowy. Kremem przekładam 8-10 warstw wafli, całość przykrywam deską kuchenną, dociskam i wstawiam na kilka godzin do lodówki. W tym czasie wafle nieco zmiękną, a składniki dobrze się poprzenikają. Lepiej będą się trzymać i łatwo dadzą się pokroić.
Przepis: Waflowiec
Ekspresowe ciasto bez pieczenia z dwóch składników
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 115 w każdej porcji
Składniki
- 1 paczka wafli tortowych
- 1 słoik kremu czekoladowo-orzechowego
Sposób przygotowania
- Przekładanie wafliWafle smaruj nieco grubszą warstwą kremu i przykrywaj kolejnymi waflami. W ten sposób wykorzystaj wszystkie wafle.
- Schładzanie ciastaZłożone ciasto ułóż między dwoma deskami kuchennymi i obciąż np. słoikiem z wodą. Całą konstrukcję wstaw do lodówki i pozostaw na kilka godzin, by składniki dobrze się połączyły.
Jak udekorować waflowiec?
Waflowiec można udekorować na kilka sposobów. Gdy wierzchnią warstwę będzie stanowił wafel, po dociśnięciu ciasto można posmarować polewą czekoladową czy tą samą masą, którą były przekładane wafle. Nim masa zastygnie, warto ją posypać posiekanymi orzechami czy spłatkowanymi migdałami. Deser będzie jeszcze lepiej smakował i świetnie się prezentował.
Czytaj też:
Przepyszne ciasteczka–słoneczka robię 15 minut. Po upieczeniu są chrupiące i przyjemnie wilgotneCzytaj też:
Czekoladową chmurkę zrobię na zakończenie roku szkolnego. Dzieciaki za nią szaleją