Biorę trochę truskawek i zamieniam je w aromatyczny deser. Jest lekki niczym chmurka

Biorę trochę truskawek i zamieniam je w aromatyczny deser. Jest lekki niczym chmurka

Dodano: 
Mus truskawkowy
Mus truskawkowy Źródło: Shutterstock / i_alina
Już pojawiły się pierwsze truskawki, ale są dosyć drogie. Dlatego wpadłam na pomysł, jak z niewielkiej ilości przygotować smaczny deser. Wyszedł aromatyczny i niezwykle lekki. Zjedliśmy go z wielką przyjemnością.

Truskawki to moje ulubione owoce. Mają delikatną konsystencję, są soczyste, pełne smaku i aromatu. Moim zdaniem żaden inny owoc się z nimi nie równa. Moja rodzina zjada je łubiankami, jednak na początku sezonu są dosyć drogie. Dlatego wymyśliłam prosty sposób na to, by z niewielkiej ilości tych owoców przygotować smaczny deser.

W jaki sposób spulchnić mus?

Mus to delikatny, puszysty deser bazujący na ubitych białkach lub bitej śmietance. Ja, w obawie przed salmonellą, zwykle sięgam po śmietankę i ubijam ją na sztywno. Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że do ubicia nadaje się tylko śmietanka zawierająca 30 lub 36% tłuszczu. Przed ubijaniem należy ją dobrze schłodzić.

Jak przygotować mus truskawkowy?

Mus truskawkowy ze świeżych truskawek jest bardziej aromatyczny niż z mrożonych. By deser miał gładką konsystencję owoce blenduję, a potem przecieram przez sito. W ten sposób oddzielam drobne pesteczki. Można też pominąć ostatni zabieg, jeśli komuś te truskawkowe drobinki nie przeszkadzają. Mus doprawiam delikatnie do smaku cukrem i sokiem z cytryny.

Przepis: Mus truskawkowy

Lekki deser truskawkowy na bazie bitej śmietanki

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
2 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g świeżych truskawek
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owocówTruskawki umyj, dokładnie osącz, odszypułkuj. Umieść je w misce, zblenduj na gładko, przetrzyj przez sitko. Wymieszaj je z cukrem, dopraw do smaku sokiem z cytryny.
  2. Łączenie składnikówŻelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody. Delikatnie ją podgrzej, by się rozpuściła, lekko schłodź. Śmietankę ubij na sztywno. Do żelatyny dodaj kilka łyżek przecieru owocowego, wymieszaj, dodaj do pozostałych truskawek, wymieszaj. Przetarte owoce dodaj do bitej śmietanki, delikatnie wymieszaj.
  3. Wykańczanie deseruMusem napełnij szklane pucharki. Włóż je na kilka godzin do lodówki, by deser stężał. Przed podaniem możesz go udekorować np. listkami mięty, melisy, kawałkami truskawek.

Jak utrwalić mus truskawkowy?

By utrwalić delikatną strukturę musu, warto skorzystać jednego z dwóch rozwiązań. Po pierwsze śmietankę można ubić z zagęszczaczem. Po drugie mus można wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Należy to zrobić bardzo delikatne, bo łatwo zniszczyć strukturę piany. Lekko ciepłą żelatynę (by nie powstały grudki) najpierw mieszamy z przetartymi truskawkami, a potem powoli łączymy z puszystą masą.

Czytaj też:
Zrób to ciasto z truskawkami bez pieczenia. Rozpływa się w ustach i znika ze stołu w kilka minut
Czytaj też:
Kiedy tylko pojawiają się truskawki, robię te pierogi. To mój najlepszy przepis

Źródło: smaki.pl